[159] Alfa Romeo 159 TBI

przemek1

Użytkownik
Auto
Była Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V, Alfa Romeo 159 2.0 JTDM, jest Alfa Romeo 159 1.75 TBI
Witam.

Po sprzedaży Alfy Romeo 159 2.0 jtdm przyszedł czas na coś "modnego" benzynowego i wybór padł na 159 TBI.

Auto z 2011 roku sprowadzone z Niemiec, przebieg 149tys. km. Wyposażenie Turismo.

Plany na przyszłość to podstawa po zakupie czyli płyny + rozrząd.

Na lato może felgi 19cali na zimę są 18.
Z denerwujących rzeczy cichy wydech:D.

Miałem jtdm po programie na 198km tą zrobiłem dopiero 130km ale wydaje mi się że ciągnie lepiej

Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka

Jeśli zdrowa to na pewno jedzie lepiej od dołu ;) Bardzo ładna sztuka.

Nie przepadam za białymi samochodami, ale "9" jednak każdym kolorze wygląda dobrze :)
Środek z ciemnym wykończeniem i czerwoną skórą jak dla mnie bomba !
Ogółem fajne auto, do tego z TBI, pozazdrościć, oby służyła bezproblemowo.

Wydech zawsze mozesz zmienic kwestia kasy i tego co chcesz uzyskac itd.Sprawdz czy sa suche swiece ,zmien pozmianowy przewod olejowy ktory idzie do turbiny+ olej w skrzyni.Moim zdaniem 18 sa idealne do 159 i w zupelnosci wystarczaja.Fajne auto i super srodek.

O skrzyni to wiem M32 zmienie olej plus zalać więcej niż pisze instrukcja a przewód olejowy do turbo to szukać od giulietty qv? A świece lubią być zalane w tych wozach?

Lubia byc ,jak puszcza uszczelka pod plastikowa pokrywa, albo nizej pod aluminiowa(uszczelnienie na mase,nie wystepuje tam uszczelka)
Tak,przewod wystepuje razem ze sruba z sitkiem w zestawie.Cena okolo 200zl.

Dziękuję za informację w sobotę będę się zabierał za serwis

Chciałbym zamówić przewód olejowy do turbo ale ciężko znaleźć mi nr tej części czy ktoś już zmieniał ten przewód w 159 na ten poliftowy z giulietty ja znalazłem taki nr 55258147 czy o ten chodzi ? Znowu ASO podaje nr 55230414? A może wystarczy tylko odkręcić śrubę wywalić sitko i pilnować zmian oleju?

55258147.Zmien caly zestaw ,pozmianowy przewod posiada izolacje termiczna, na tym odcinku smazy sie olej.Pozniej mozna juz zmieniac tylko srube z sitkiem, co jakis czas.Nie widze potrzeby wywalania sitka przy regularnych wymianach oleju.

Ostatnia edycja:
Sprzedajesz już? Ogłoszenie wisi od dzisiaj rana. Też biała na czarnej Feldze z czerwonymi skórami i tym samym przebiegiem

Nie wiem co ten handlarz robi odswiezyl ogłoszenie ja się jeszcze nie nacieszylem

Sprzedawca po prostu nie zamknął ogłoszenia i odświeżyło się z automatu.
Pozdrawiam.
Rafał

Mam jeszcze jedno pytanko popularne i męczące ale zaryzykuję do tego silnik TBI i skrzyni M32 oleje Motula czy Valvoline a może lepiej coś innego do tej pory jeździłem tylko na olejach tych marek i nie miałem żadnych problemów zarówno w samochodach jak i w motocyklach.

Piękny egzemplarz, gratulacje!

Wywalanie sitka w przewodzie do turbo to standard w TBI? Lekko ponad dwa lata temu jak mi padło turbo, to w zakładzie, w którym mi je wymieniali, wywalili to sitko, ale w dieslu (1.9 jtdm 8v). Jak widać nie tylko u mnie takir rzeczy [emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mam jeszcze jedno pytanko popularne i męczące ale zaryzykuję do tego silnik TBI i skrzyni M32 oleje Motula czy Valvoline a może lepiej coś innego do tej pory jeździłem tylko na olejach tych marek i nie miałem żadnych problemów zarówno w samochodach jak i w motocyklach.

Ja leje ten olej Motul Gear 300 75/90 od wielu lat do skrzyn.

Do tej pory w Alfie udało się zrobić na start :
1. Wymiana oleju w silniku zalany Motul 8100 5W40
2. Wymiana filtra oleju założony filtr Mann
3. Wymiana filtra powietrza na dedykowana wkładkę K&N
4. Wymiana filtra kabinowego założony filtr Denso
5. Wymiana świec zapłonowych na oryginalne Fiat, Alfa Romeo
6. Wymiana uszczelki na smoku
7. Wymiana uszczelki vacum pompy
8. Wymiana uszczelki odmy
9. Wymiana rurki doprowadzającej olej do turbiny na rurkę z giulietty po lifcie
10. Wymiana płynu chłodniczego alfa zalana płynem Dynagel
11. Wymiana płynu hamulcowego zalany płyn TRW dot 4