[159] Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDM 170KM 2010 by garret

Piękna siostra :)
Sznureczek tak jak koledzy pisali to awaryjne otwieranie wlewu.
Co do otwierania i zamykania to u mnie jest tak ze trzeba dluzej trzymac guzik i sie otwieraja zamykaja.

Ja mam poliftową , pazdziernik 2010

u mnie tez trzeba przytrzymac dluzej zeby zamknac/otworzyc szyby-przedlift 2006 r.To co jest skoro chlopaki pisza ze FL nie maja opcji zamykanaia a Ty kolezanko Anko Cyganko ja masz:D??

No mam , nie wiem jak.
Tzn na 1000% moge otworzyc , a czy zamykac to nie pamietam
Pamietam ze w lecie gdy stała na słońcu nieraz otwierałam , idąc do niej , aby gorace powietrze wylecialo zanim wsiąde.
Ale jak wsiadam to zawsze za chwilke juz zamykam , i jezdze z zamknietymi szybami zawsze , więc raczej nie miewałam potrzeby zamykania wszytskich szyb z pilota przy zamykaniu auta
Moze jednak mam tak jak Kriswin

Sprawdze nawet dziś

szewi - te o-ringi do dziennej świetne. Jedyny tuning wizualny jaki jestem skłonny wyrządzić mojej AR :) Można wiedzieć jaki to model i gdzie to kupić?

ps. z pierwszych wrażen - nie mogę jeszcze jeździć, więc postojowe - to: klima w tym aucie żyje własnym życiem :) Ew. czegoś jeszcze nie rozkminiłem, ale wrażenie mam takie jakby lepiej ode mnie wiedziała gdzie/ile/na jaki nawiew ma dmuchać itd.

No to chyba wsio ok, bo tak po prostu pracuje AUTOMATYCZNA klimatyzacja w trybie AUTO :)

Mnie tez ostatnio klima zaskakiwala,a mianowicie sama sie zalaczala,wyloaczylem a po kilku minutach znowu,po jakims czasie skumalem ,ze chyba dziala czujnik zaparowania szyb,wystarczylo skierowac nawiewy na szybe i juz sie nie zalaczyla.mam racje?

300km przejechane, pierwsze wrażenia:
- schowek na okulary jest za mały - poważnie zastanawiam się nad zmianą auta :P :cool:
- TWARDO na tych 17kach ! W porównaniu do tego co miałem do tej pory. Ale trzyma się jak przylepiona :)
- Na początku po przesiadce z benzyny za bardzo żyłowałem. Powoli zaczynam czuć, że najlepsza dynamika jest tak koło 1900rpm (takie mam wrażenie) - na 4 fajnie się zbiera na tych obrotach. Na wyższych obrotach mam wrażenie, że auto gorzej przyspiesza. Pierwszy kontakt z dieslem - pewnie odkrywam rzeczy znane od 100 lat ;)
- Mam łyse opony (właśnie czekam na kuriera z nowymi), aż strach jeździć. Na koleinach/dziurach delikatnie przestawia mi auto lewo-prawo - nie wiem czy to kwestia opon, czy ten typ tak ma?
- Byłem przyzwyczajony że wszystkie filtry i olej wymieniałem sam - tu po otwarciu klapy czuję się onieśmielony :)
- Z tyłu było wymienione łożysko, ale nadal coś delikatnie dudni - ząbkowanie?
- 1 bieg w tym aucie to taki pseudo bieg - póki co na tym samym sprzęgle, krótko po 1 od razu wrzucam 2. Obym tylko nie wyrobił złego nawyku.
- Sprzęgło po delikatnym wciśnięciu (czy to na biegu, czy na jałowym) delikatnie drży - czyżby dwumas, czy to normalne?
- Zdarza się "zatkanie" przy ruszaniu. Nie wiem czy jeszcze nie opanowałem auta, czy coś nie tak - ale dziś prawie, a byłoby po Alfie jak wjechałem przed autobus (spokojnie - była masa dystansu), gazu dodaje, a tu nic. ~900 obrotów i przytkanie. Może za wcześnie sprzęgło odjąłem ?
- Czujnik deszczu czasem głupieje - wjechałem z deszczu do tunelu i wycieraczki na suchej szybie zapitalały na maksa.
- Ogólne wrażenia - mimo paru uwag powyżej - BAJKA! :)

ps. trochę już po fakcie, ale.. co byście wybrali? :
- Continental ContiWinterContact TS830 P 225/50R17 98 V XL FR
- Michelin Alpin A4 225/50R17 98 V XL
- Goodyear UG Performance 2 225/50R17 98 V XL
- Pirelli SottoZero 2 225/50R17 98 V XL
- Dunlop SP Winter Sport 4D 225/50R17 98 V XL

Ostatnia edycja:
Przy 900 obr/min jeszcze turbina nie dmucha. Turbina zaczyna ciagnac przy ~1750 obr/min. W zadnym silniku nie mierzy sie momentu i mocy ponizej 1400 obr/min. Silnik powinien dobrze ciagnac az do 4500 obr/min, wtedy nastepuje odciecie turbiny.
Alfa zawsze bedzie miala twarde zawieszenie, inacej nie moglbys pociskac na zakretach :). NIestety w dizlach jedynka jest bardzo krotka a jazda zaczyna sie od trzeciego biegu. Czujnik wycieraczek to zawsze wariuje w alfach.

Ostatnia edycja:
Co do oponek to Michelin lub Continentale, z delkatnym wskazaniem na te ostatnie. :)

Potwierdzam - zdecydowanie continentale.

Więc dobrze wybrałem :)

ps. Mulitecuscan kupiony - wrzucę przy okazji logi to zerknijcie. Póki co na postoju korekty wtryskiwaczy (+/-)
cyl 1 : -0.2
cyl 2 : -0.2
cyl 3 : +0.4
cyl 4 : -0.2
Nie wiem czy to już powód by martwić się o 3?

Wydaje się ze wszystko jest OK. U mnie przy tym silniku korekty są bardzo podobne.

Amortyzatory
Powrót