[159] Alfa Romeo 159 2.0 jtdm

przemek1

Użytkownik
Auto
Była Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V, Alfa Romeo 159 2.0 JTDM, jest Alfa Romeo 159 1.75 TBI
Witam.
Po sprzedaniu 147 nabyłem uszkodzoną 159.
Dane samochodu:
- sprowadzony z Francji (zaniedbane wnętrze)
- 2.0jtdm 170km
- przebieg 119tys.
- rok produkcji 2009

Uszkodzenia:
- pęknięty zderzak
- rozbita szyba
- wystrzelone poduchy kierowcy(czołowa i kolanowa) i pasażera(czołowa)
- połamane lewe nadkole
- wypchnięty lewy błotnik
- cieknie z przyłączy sprężarki klimy bądź sama sprężarka
Zobaczymy co wyjdzie w trakcie prac.
121.jpg

122.jpg

123.jpg

Wyposażenie:
- dwustrefowa klima (jeszcze działa mimo wycieku)
- jasny welur niestety
- radio mp3
- ogólnie bieda jak na 159

Spodem tak trzasnęła, że poduchy wyskoczyły? Bo pęknięcie zderzaka to trochę za mało, żeby czujnik załapał. :)

Tak wahacz lewy dolny nowy TRW oczywiście i koło poszło do góry że nadkole rozwaliło.
A zderzak był bardziej rozwalony tylko wstępnie został pospawany żeby nie wisiał. Ponieważ chciałem wjechać na stację diagnostyczną aby zobaczyć czy sanki całe.

przynajmniej wiesz co masz, a nie jak duży odsetek użytkowników kupuje auto zrobione po przejściach, z myślą ze bezwypadek a później co wizyta u mechanika to wyłażą historie wypadkowe:)
sporo pracy chyba, że wszystko doprowadzić do stanu pierwotnego?

Już działam sam w przydomowym garażu a wybór padł na uszkodzoną ponieważ obejrzałem dwie igły po 30tys. i obie przeszłość wypadkowa.
Swoją 147 szukałem ponad pół roku ale znalazłem.

Przemek, niezła przesiadka :)
Szkoda, że uszkodzona, ale nie wygląda to najgorzej.
Powodzenia w remoncie!

- zderzak używany oryginalny polakierowany
- nadkole nowe oryginalne
- błotnik wyprostowany i lakierowany
- na dzień dzisiejszy wypolerowane zostały maska błotnik lewy i prawy (reszta na wiosnę)
- ramka halogenu nowa oryginał
- halogen nowy DEPO
- deska rozdzielcza regenerowana
- poduszki powietrzne używane
- szyba nowa przy wymianie dołożone zostało lusterko fotochromatyczne, czujnik zmierzchu i deszczu
- dołożone oryginalne radio z mp3
212.jpg

213.jpg

214.jpg

Do końca tygodnia powinno udać się zrobić:
- przegląd
- ustawienie zbieżności
- rozrząd
- płyny + filtry
- przejrzeć hamulce
- wymienić wycieraczki

Ostatnia edycja:
Na czym polega regeneracja deski po wystrzale poduszki? Zmieniane jest całe górne poszycie? Nie widać śladów po naprawie?

Nie wiem jaką techniką jest regenerowana wysłałem do ludzi którzy się tym zajmują. Na pewno jest nowy stelaż pod poduszkę pasażera, i całość jest też malowana ale wszystkie otwory i nawet napis AIR BAG jak oryginał.

Alfa przegląd przeszła bez problemów, geometria wykonana, lata po zakrętach aż miło.
Dziś zostało zrobione:
- rozrząd INA + pompa wody HEPU
- filtr oleju KNECHT
- filtr paliwa KNECHT
- filtr kabinowy KNECHT
- filtr powietrza K&N
- olej silnikowy Valvoline SynPower 5W30
- olej przekładniowy Valvoline MaxLife 75W80
- płyn chłodniczy Dynagel
- płyn hamulcowy Valvoline 5.1
- wycieraczki Bosch AeroTwin
312.jpg

313.jpg

Do zrobienia pozostało:
- cieknąca sprężarka klimy (tutaj mam pytanie czy ktoś się orientuje czy takowa sprężarka pasuje z 1.9jtdm do 2.0jtdm, bądź gdzie w woj. śląskim lub małopolskim zregenerować)
- felgi na sezon letni 17 lub 18 cali najlepiej oryginalne Alfa Romeo + opony
- fotele skórzane beżowe (jasny welur katastrofa jeśli chodzi o utrzymanie w czystości)
- wizyta u Mirka w Krakowie i wyłączenie klap wirowych, egr, dpf + mapa
- założenie podwójnego wydechu końcowego (tutaj pytanie czy pasuje z 2.4)?

Ostatnia edycja:
Fajnie się patrzy na projekty w których ktoś przywraca druga młodość dla autka i nie widzi w nim tylko "kupy złomu" :) Ładne jasne wnętrze, sam o mały włos nie stałem się posiadaczem podobnego ;)

Dwa dni temu rozsypał się dwumas. Więc Alfa dostała regenerowany przy okazji świeże sprzęgło. Już miałem jechać na wyłączenie EGRu, klap, dpfu a tu takie zaskoczenie i z kwesti finansowej mapa musi poczekać. Z nerwów nie zrobiłem zdjęć świeżego dwumasu. Sytuacja taka że z wyglądu sprzęgło jak nowe (tj. tarcza, docisk, łożysko) a dwumas rozsypany. Auto 120tys. przebiegu.

Dziś zakupiłem letnie koła do belli. Oryginalne podkowy malowane proszkowe na grafit. Opony Michelin 225/45 ZR18 .
x2p5wx.jpg

Przemek, miło się ogląda zdjęcia po naprawie :)
Podkowy AR to bardzo dobry wybór!

Szerokości i bezawaryjności!

Przyszła wiosna, więc prace przy Alfie ruszyły do tej pory zostało zrobione:
- założone podkowy 18 cali i opony Michelin
- wizyta u Mirka i wyrzucenie DPFu, EGR, wyłączenie klap wirowych i drobna mapa na 195 kunia i 444nm momentu
- polerka lakieru
- odświeżenie plastików zewnętrznych i wewnętrznych
- założony został moduł świateł dziennych na 30% mocy świateł drogowych

292.jpg

Witam ponownie,
Kolejne pół roku Alfa służyła bezawaryjnie po za małą usterką czujnika zmierzchu i sensora deszczu.
W ostatnim czasie poza zwyczajną wymianą oleju silnikowego (Valvoline 5W30 Syn Power), płynu chłodniczego(Dynagel) i filtrów dorzuciłem podwójny wydech przelotowy(wcale nie jest głośno) z końcówkami 100mm i przypadkowo zakupiony tylny zderzak w kolorze z 3.2.
Dodatkowo polerka lakieru i woskowanie.

140.jpg

Ostatnia edycja:
Hej! Zastosowałeś ten wydech dokładnie http://allegro.pl/tlumik-koncowy-l-p-rura-alfa-romeo-159-100mm-i7067144177.html#thumb/2 ? Chodzi mi po głowie ostatnio duplex i Peśla ma dość szeroki wybór, od standardowych po przeloty do 159 ;)
Powiedz mi, pasował bez problemu? Ja u siebie mam DPF, jak z głośnością w stosunku do oryginału+/- ? Końcówki zmieściły się w wycięciach zderzaka bez dotykania? Jak z jakością wykonania ? Masz może więcej fotek :P Pozdrawiam Paweł

Amortyzatory
Powrót