• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa Romeo 156

rdk_

Nowy
Auto
AR 159 [2.4 JTDm 20v]
[center:40f6f52b3e]Witam :)

Zamierzam kupic AR 156 i w tej wlasnie sprawie przybylem do was :P

Zapewne kazdy slyszal juz "legendy" na temat AR ze jakie to one nie sa awaryjne itd itd..

Wiele czytalem komentarzy na temat tego pieknego wloskiego auta i byly bardzo zroznicowane.. Choc wiecej chyba bylo pozytywnych :wink:

upatrzone auto posiada silnik benzynowy 1.8 16v + gaz sekwencyjny

rok produkcji 98. kupiony w salonie w PL .. serwisowany , udokumentowany :P

auto bardzo ladnie sie prezentuje ,jest jak dla mnie wystarczajaco wyposazone, silnik ladnie pracuje , jest czyste i zadbane krotko mowiac zrobilo na mnie wrazenie :)

Czytalem troche forum i ogolnie o tym aucie ale jakos brakuje mi opini milosnikow tych aut na codzien nimi jezdzacych.. :P :D

moze ktos posiada takowy silnik ? chetnie "poczytam" jego spostrzezenia :)

czy owe silniki nie sa moze najgorszymi silnikami montowanymi w 156 ?

czy dobrze wspolpracuje gaz z silnikami montowanymi w 156 ?

Prosze was o komenatrze / opinnie ktore pomoglyby mi podjac decyzje

Serdecznie Pozdrawiam :):)[/center:40f6f52b3e]

Re: Alfa Romeo 156 - Kupno Auta

Tak jak piszesz to są najgorsze silniki jakie kiedykolwiek montowano w alfie (zupełnie nie dotyczy to TS 8v). A gaz to kolejne potencjalne źródło problemów.

Jak już musisz kupić ten wynalazek to szukaj JTD lub 2,5V6 - ten silnik to jedna z najlepszych V6 na świecie.

no twoj post zrazil mnie do tego auta :x czyli 1.8 wykluczam juz a co powiesz na 1.9 JTD ?

sedicivalv0le napisał:
Jak już musisz kupić ten wynalazek

Daj juz sobie kolego spokoj z tymi docinkami. To ze masz problemy z Alfa to nie znaczy ze kazda jest zla. W kazdym jednym temacie najezdzasz jakie to Alfy sa ble. Moze napisz uczciwie ze swoja masz zaniedbana i sie twoja psuje a nie wrzucaj wszystkich do jednego wora.

Gadanie w stylu że T.Sy to najgorsze silniki są równie konstruktywne jak gadanie że Alfy to awaryjny badziew, szczególnie przez kogoś kto nim nie jeżdził. Jak sie dba to sie ma. Fakt może to silnikm wymagający odpowiedniej troski, ale bez przesady. Pojawia się problem padającego wariatora. ale to wydatek rzędu 350 zł co ok 50 tyś który trzeba wymienić przy okazji wymiany paska rozrządu, więc staszne to to nie jest . Równie dobrze można powiedzieć że wyjeżdzone diesle to żródło kosztownych napraw. Jedym słowem przy 11 letnim samochodzie ważniejsze jest kto i jak tym jeżdził przez tyle lat. A nie jaki silnik ma pod maską.

Konrado napisał:
sedicivalv0le napisał:
Jak już musisz kupić ten wynalazek

Daj juz sobie kolego spokoj z tymi docinkami. To ze masz problemy z Alfa to nie znaczy ze kazda jest zla. W kazdym jednym temacie najezdzasz jakie to Alfy sa ble. Moze napisz uczciwie ze swoja masz zaniedbana i sie twoja psuje a nie wrzucaj wszystkich do jednego wora.

Hehe. Koleś Faktycznie ma jakiś żal i go w dziwny sposób leczy , widocznie kupił jakiąś bitą albo zajechaną w ślepo.

heh niepowiem Panowie mam dylemat z tym autem w tej wersji silnikowej :P

radooo napisał:
no twoj post zrazil mnie do tego auta :x czyli 1.8 wykluczam juz a co powiesz na 1.9 JTD ?

JTD - dobry wybór, trwałe silniki, praktycznie nie spotykane są poważne problemy głównych podzespołów , jak to ma miejsce w TS16v. Czasami nawalają czujniki (made in Bosch), jak był silnik źle traktowany to może paść turbina, ale to wszystko, tłoki ci nie wyjdą bokiem , i nie żre oleju jak TS. Z obecnie produkowanych diesli, JTD jest najtrwalszy i najlepiej znosi słabsze paliwa , w przeciwieństwie do konkurencji.Naprawdę polecam.

Co do auta , wygląd genialny, w środku świetna ergonomia, siedzenia - alfa zawsze miała dobre fotele, zawieszenie klasa sama w sobie (ale drogo w naprawach), czasem rdza!

OFF. Chłopaki , może trochę przesadzam, ale nie można cały czas cukrzyć jakie to nie jest auto. Jeśli chodzi o moje to jest krajowe , udokumentowane , nie bite , i to jest właśnie najgorsze , że nie jest to wrak z importu.

Ja mam 2000 poj 16 v silnik bardzo dobry można powiedzieć żyleta .Nie powiem że go oszczędzam i daję w gaz ostro to oleju bierze bardzo mało. :wink:

Jechalem 1000 km autostradami prawie caly czas 150-160 km/h jak w bajce,a do tego spalila 11l gazu na 100 km, nie musialem sie bac ze turbo sie zmeczy i lykalem panzerfausy az milo :D
Jak dbasz tak masz.
Ile km zrobila na gazie i ile ma ogolnie?

Turbina się nie męczy , zwłaszcza jak masz intercooler ,możesz jechać długi czas z maksymalnymi prędkościami , tylko chodzi o to żeby spokojnie rozgrzać zimny silnik , a po jeździe odczekać aż wytraci prędkość - trochę to irytujące , ale idzie się przyzwyczaić .

moj T.S nie bierze w ogole oleju a jezdze dluuugie trasy. Czasem sie trafi zajechany egzemplarz wtedy ejst skarbonka, ale nie popadajmy w skarjosci ze ALfa to shit. Kazde kilku/kilkunastoletnie auto ma swoje wady i ma prawo sie psuc, szczegolnie jesli bylo zle uzytkowane i zajezdzane

Krótko i zwięźle . Jeżeli chcesz benzynę to tylko i wyłącznie 1.8 albo 2.5 litra. Ale ja polecam diesla. Moja wypowiedź oparta jest na długoletnim siedzeniu na różnych forach oraz opiniach mechaników i znajomych. Jak się komuś nie podoba niech nie czyta:) Pozdrawiam.:)

Naturalnie ze minimum 1.8 ale tyle sie naczytalem a TS ze :shock: kto ma chwali kto ma inne silniki to gani .. Najwiecej do myslenia daje mi ten LPG .. NIby auto salonowe serwisowane ladnie pracujeale zeby to niebylo przez miesiac.. A kupic padlo to nie problem :?

Skoro mowa o silniku TS i jego wadach, należy do tego wszystkiego dodać że naprawy są dość utrudnione. Wymiana alternatora albo pompy wspomagania to nie lada wyczyn. Inni producenci potrafili te elmenty umieścić u góry silnika pod ręką. To samo dotyczy czujnika obrotowego wału i wałka rozrządu. Ten drugi by wymienic trzeba zdemontowac rozrząd, a przecież mogł by być przed kołem pasowym, a nie za nim.
Podsumowując; elektronika araz osprzęst jest mało trwały, za to silnik pięknie się kręci uzyskując dużą moc w stosunku do pojemności, dając tym sporo frajdy z jazdy.
Dlatego też mimo pewnych braków Alfę warto kupić, bo z pewnością gdyby była bez wad kosztowała by dwa razy tyle.

radooo napisał:
melek_italia napisał:
radooo napisał:
Dla mnie frajerowka spojler i korek od lpg,jakos mnie to kole w oczy.

no pletwa do demontazu by poszla o ile nie jest przewiercona i montowana na sruby :? .. nie wiem na jakiej zasadzie to sie tam trzyma wiec .. ale to nie o spojler chodzi :wink:
Jak udokumentowany przebieg to mozna przypuszczac ze mial ja kolo z hajsem i nie bal sie wydatkow,wiec raczej zadbana.Trudno tak po zdjeciach.

Amortyzatory
Powrót