Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 20 V Lepsze hamulce

Masterius

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 SW 2.4 20 V TI
Witam wszystkich po długiej nieobecności. W mojej Alfie kończą się klocki hamulcowe z przodu. Moja miłość ma 175 km podniesione na 200km, buda nie jest lekka, a chciałbym wzmocnić hamulce. Tu pytanie czy nie kombinować i założyć tarcze nawiercane i nacinane o standardowej średnicy czy rozpocząć projekt i próbować założyć tarcze i zaciski od wersji GTA, gdzie jest większa tarcza, zaciski i klocki. Przerabiał ktoś już taki temat ? Dużo jest przeróbek ? Osobiście lubię majsterkować i zajmuje się sprzedażom części więc chciałbym coś ulepszyć. Czekam na jak najszybszy odzew.

http://hamulce.net
Tam można się zgłosić po poradę. Kiedyś prosiłem o pomoc w doborze tarcz i klocków i dostałem wyczerpującą odpowiedź. Oraz ofertę zakupu. Strona polecana na forum.
Pozdrawiam.

Z doborem tarcz i klocków nie mam problemu, sprzedaję części od 12 lat, interesuje mnie informacja czy da sie do JTD zamontować hamulce od GTA, czy wystarczy zmienić tarcze, klocki i zaciski czy trzeba więcej modyfikacji zastosować....... Przy okazji jeżeli ktoś potrzebuje nowych części służę pomocą.

Człowiek ten chyba zna się na rzeczy:

"Lech Wójcik, lat 55. Pilot, kierowca rajdowy oraz wyścigowy pochodzący z Łodzi. Również działacz, organizator i pomysłodawca wielu ciekawych inicjatyw rajdowych. (...) Od wielu lat związany z firmą Ferodo (konsultacje oraz sprzedaż klocków hamulcowych), Brembo, Zimmermann i Motul. W środowisku znany jako „Ferodo”. Od początku aktywny uczestnik listy dyskusyjnej RallyPL i wielu for tematycznych. Zawsze chętny do pomocy i dzielenia się wiedzą oraz doświadczeniem."

Ja pytałem o dobór, możesz zapytać czy wsadzać coś więcej czy zostać przy zwykłych hamulcach. Ale oczywiście nie musisz.

Na pewno też ktoś podpowie z forum. Chciałem pomóc jak mogłem.
Pozdrawiam :)

Z doborem tarcz i klocków nie mam problemu, sprzedaję części od 12 lat, interesuje mnie informacja czy da sie do JTD zamontować hamulce od GTA, czy wystarczy zmienić tarcze, klocki i zaciski czy trzeba więcej modyfikacji zastosować....... Przy okazji jeżeli ktoś potrzebuje nowych części służę pomocą.
Rzuć okiem na swoje zwrotnice. Być może będzie potrzebny adapter do zacisków lub wymiana zwrotnic.

Opisane na forum już to jest. Inna zwrotnica albo adapter. Poszukaj.

Wydymione samsungiem.

A jak już wsadzisz ten hebel od GTA to jakie graty chcesz w niego wsadzić???

Jeżeli już sie zdecyduje to tarcze + klocki ATE, na chwile obecną nic lepszego nie ma na rynku.

Mówisz że nic nie ma i pewnie jeszcze chodzi i o serię Ceramic :P
ATE to jest średnia póła i to nawet nie ta powyżej pasa, jedyna dobra w nich rzecz (tej serii dokładnie) to minimalne pylenie :D
I cos czuję, że chyba szybciej po serii hamowań się zatrzymam na 286 niż ty ma Brembo i obojętnie czy małym czy dużym. O tak o

Poczytaj, jak nie masz wielkich wymagań, to pasuje zacisk ATE z nowego Doblo i do tego tarcza 305mm.

Witam wszystkich po długiej nieobecności. W mojej Alfie kończą się klocki hamulcowe z przodu. Moja miłość ma 175 km podniesione na 200km, buda nie jest lekka, a chciałbym wzmocnić hamulce. Tu pytanie czy nie kombinować i założyć tarcze nawiercane i nacinane o standardowej średnicy czy rozpocząć projekt i próbować założyć tarcze i zaciski od wersji GTA, gdzie jest większa tarcza, zaciski i klocki. Przerabiał ktoś już taki temat ? Dużo jest przeróbek ? Osobiście lubię majsterkować i zajmuje się sprzedażom części więc chciałbym coś ulepszyć. Czekam na jak najszybszy odzew.

Zależy jakim budżetem dysponujesz i co chcesz osiągnąć. Wariantów jest kilka:

Zacisk brembo (4-pistons) od MiTo, 500 Abarth, lub Grande Punto Abarth kupiony z adapterami pasuje plug&play do zwrotnicy 156
Tarcza 305x28 mm z GTA sprzed modyfikacji

Zacisk brembo (4-pistons) od 166, Kappa oraz dorobienie adapterów do zwrotnicy 156 plus poszerzenie zacisku o 4mm podkładkami dystansowymi
Ten zaciski i adaptery możesz ożenić z tarczą 310x32mm (Ulysse/807/Phedra) albo z tarczą 330x32mm z GTA po modyfikacji
Ewentualnie zacisk brembo od Peugeota 607 którego nie trzeba poszerzać do 32mm, ale też potrzebne będą adaptery do zwrotnicy 156

Jeśli zaś nie masz ciśnienia na zaciski brembo, to możesz też zastosować zaciski pływające do tarczy 305x28mm

Mówisz że nic nie ma i pewnie jeszcze chodzi i o serię Ceramic :P
ATE to jest średnia póła i to nawet nie ta powyżej pasa, jedyna dobra w nich rzecz (tej serii dokładnie) to minimalne pylenie :D
I cos czuję, że chyba szybciej po serii hamowań się zatrzymam na 286 niż ty ma Brembo i obojętnie czy małym czy dużym. O tak o

skoro ate jest średnią półką, to co jest wysoką? trw?

Było już tu wielokrotnie powtarzane - ATE nie produkuje ani tarcz, ani klocków. Co się trafi w pudełku do końca nie wiadomo.
Co jest wysoką odnośnie klocków ? to proste - Ferodo. Co do tarcz - Brembo, Zimmerman. A pewnie są i wyższe, ale to aż nadto nawet do wymagających zastosowań nie mówiąc o ulicznych.

Co do powiększania przednich hamulców w 156 - wspomniane przez cuoreventi rozwiązanie na 305mm z Grande Punto Abartha nie wymaga żadnych kombinacji, ani z tarczami, ani z zaciskami, najwygodniejsze, klocki dostępne aż do DS Uno więc top , z tarczami może mniejszy wybór ale jest jakiś.

skoro ate jest średnią półką, to co jest wysoką? trw?
Serio czy se jaja robisz???
Do hamowania w normalnych pieniądzach to tylko Brembo i Ferodo jak ma być lepiej.
Hebel na przód składał mi pan z RF ogólnie polecany i ponoć jak sam mowi robi układy do sportu, miałem 312 na jednym tloczku na DS2500 i Brembo przód i tył, hamowało dobrze, ale chce się lepiej teraz mam 334 z R32 i 4 tłoka koleś dał mi do tego EBC Blade i Mintexa. Do rekreacyjnego sportu to to nie było wiele lepsze od starego seta, a klocki to jakiś żart dosłownie. I mógłbym to fachowy wytłumaczyć, ale za wiedzę sie płaci jak to jeden tuner mi powiedział:P
Teraz mam zestaw od pana Lecha i hamuje lepiej, ale jest kilka powodów, które składania mnie po zarżnięciu komponentów do powrotu dla starego seta

Amortyzatory
Powrót