[155] Alfa Romeo 155 1.8 TS Silverstone by Si3b0

• Autor wątku Autor wątku Si3b0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tutaj wątek o 155 Formula:
http://forum.alfapomorze.pl/viewtopic.php?t=10601
trochę zdjęć uciekło, ale widać jak powinien wyglądać frontowy zderzak.

A tak to wygląda na torze:
https://www.youtube.com/watch?v=ohVJZuHmPiY

Heh.. zdjęcia które pouciekały, to zdjęcia mojej byłej 155tki :) Niestety za mojego posiadania nie posiadała już ani dodatkowego przedniego spoilera, ani podwyższenia tylnego. Jak jeszcze ją miałem, to podwyższenie jeszcze dało się kupić w ASO w Polsce, o ile dobrze pamiętam za ok 400zł. Niestety gdy się w końcu zdecydowałem, już nie było dostępne :( Uważam, że Silverstone / Formula bez tych dwóch elementów (i naklejki na klapie :P) nie jest 'godnym' egzemplarzem. Jakby co - siedzę w Londynie i bardzo chętnie pomogę zdobyć podwyższenie skrzydła, tutejsze forum alfa155.org jest jednym z najprężniej działających for poświęconych Alfie 155 i jeśli miałbym tego (tych?) elementu szukać, to właśnie tu. Te ciemne, kratkowane wnętrze też mi kompletnie skrzywiło gust i na 'zwykłe' wnętrza 155tek nie mogę patrzeć!!

Kibicuję projektowi z całego serca - niestety moja Formula nie była najlepszym egzemplarzem i nie miałem warunków ani pieniędzy by jej odratować. Frajdę jednak i tak dawała mi niesamowitą. Co jakiś czas dorywały ją jakieś bolączki i nabierałem ochoty oddać ją na złom - wystarczyło, że jednak na nią spojrzałem z okna, zaparkowaną pod blokiem, i miłość rozkwitała od nowa :D Przeglądam czasem oferty w Europie i ta wersja robi się całkiem rzadka, już nie wspominając o egzemplarzu z kompletnym wyposażeniem, czego chyba jeszcze nigdy nie widziałem.

Tak, to jest ori dokładka Formula. I to auto to jest Formula a nie Silverstone, Silvery były wypuszczone tylko i wyłącznie na rynek brytyjski, fabrycznie uszkodzone bo kierownice ze złej strony montowali.

Moim zdaniem Silverstone sprzedawana była również w Europie kontynentalnej - i nie w wyniku "pomyłki" fabryki. Np w poniższym artykule widać włoską Silverstone. Jak się poszuka, to znajdzie się i inne zdjęcia 'z epoki' Silverstone z kierą po lewej.

http://berlinasportivo.com/magazine... silverstone vs Audi 80 Competition Pag 6.JPG

PS Koniecznie poszukaj pięcioramiennych Speedline!

EDYT
OK już pamiętam czemu wydawało mi się, że Silverstone'y były nietylko na UK - jak się w Eperze znajdzie naklejki, to Silverstone jest dla UK i Włoch a Formula dla Francji, Niemiec, Belgii i Holandii :)

Ostatnia edycja:
Projekt idzie pełną parą, niedługo skontaktuje się w sprawie tych podwyższeń, dzięki wielkie za oferowaną pomoc. Zdjęcia niedługo. Kompresor klimatyzacji - koszt 1200zl... nie da sie tego gdzieś taniej kupić?
@edit
a co do felg, to speedline mi nie podchodzą, myśle nad zender le mans.

Ostatnia edycja:
Jak coś robić, to robić to porządnie. Regeneracja czy używka w gre nie wchodzi. Zamówiłem błotniki przednie, bo przed lakierowaniem nie opłacało się prostować, lepiej kupić nowe, szukam też lewych i prawych przednich drzwi bez wgniotów i rdzy, oraz lewej klamki. Jeżeli ktoś posiada namiar, będę bardzo wdzięczny.

Projekt idzie pełną parą, niedługo skontaktuje się w sprawie tych podwyższeń, dzięki wielkie za oferowaną pomoc. Zdjęcia niedługo. Kompresor klimatyzacji - koszt 1200zl... nie da sie tego gdzieś taniej kupić?
@edit
a co do felg, to speedline mi nie podchodzą, myśle nad zender le mans.

Heh.. nie będę dyskutował, bo każdy ma swój gust, ale jak ja widzę coś takiego, to szału (pozytywnego!) dostaję ;)

338.jpg

Klima jak najbardziej tak - ja żałowałem, że w mojej nie ma, szczególnie podczas letnich, wakacyjnych wypadów (i korków na 7ce!!). Klamkę oczywiście też miałem pękniętą - i to chyba nawet lewą :D

Ostatnia edycja:
Mam do oblukania przedlifta, sprawdzę co w nim piszczy, jeśli bez rudej to dam Ci cynk.
Piszesz że regeneracja nie wchodzi w grę - nie wiem czy wiesz ale obecnie 75% "nowych" części to właśnie części poddane regeneracji przez producenta także nie masz się czego obawiać, a często to nawet lepsze bo można usunąć wady fabryczne.

Wywal klime... niepotrzebne kilogramy :)

w

Klima jest montowana seryjnie, i tak pozostanie. Idealu sie nie zmienia :)

Co wy macie z tym wywalaniem klimatyzacji ?? Jest to po co ja wywalać ?
To tak jak wyciąć sobie jaja.. Bo w końcu to tylko zbędny balast :P

Ogólnie zregenerować jak znajdziesz dobry zakład możesz śmiało bez wywalania fartuny na kompresor którym i tak się rzuca i nie masz 100% gwarancji. Pracowałem dłuższy czas w Sandenie - firma robiąca kompresory klimy do wielu marek. Te kompresory to w sumie prosta sprawa i jeśli nie trzyma Ci np. uszczelka przy "głowicy" czy coś tego typu a same tłoczki są git to regenracja da efekt na 100%. My po próbie szczelności jak kładliśmy te kompresory na palete to nie raz się zdarzyło, że spadł jakiś lub jeszcze z taśmy. Myślisz, że ktoś pozwolił Ci połozyć to jako NG ? daj na paletę a najwyżej komuś wymienią :P

Problem jest taki, że jest włożony zły kompresor... :D

Jak zły kompressor ? facet gadał, że klima bangla tylko do nabicia.. Nawet chciał włączyć na próbe ale mówiłem mu żeby dał se spokój bo byłem tak wypizgany po moto, że klima to była ostatnia rzecz na świecie, która chciałem sprawdzać..

Ogólnie co z tym kompresorem jest nie tak, że wnioskujesz, że jest nie ten co ma być ? Bo wiem, że jak pracowalem w Sandenie, że np. do Opli szły 2 kompresory pomimo tego, że do tego samego silnika według rozpiski.. I to nawet nie za bardzo podobne technicznie bo jeden był większy a drugi mniejszy jakby do wersji która ma więcej napchane pod maską i musi mieć mniejszy (ale i droższy) kompresor.

Ten koles to wykret jakis, kompresor od innego tsa jest, nie mozna podlaczyc, nie byl podlaczony nawet. Alfaholik za 2 grosze, naklamal niezle mnie, ale i tak za ta cene to ta Alfa 10/10 ;)

No gościu jakiś lewy był.. to prawda ale co się spodziewać. Sam widziałes w jakiej okolicy mieszkał i jak wyglądał.. haha.
A co Ci jeszcze ciekawego powiedział ? :P

Kurde poszukaj jakiegoś serwisu alfa romeo (nie wiem czy cos takiego jest ale np. u mnie w Polkowicach jest dobroskok od saabów. potrzebujesz turbo z saaba - kupisz, masz czesci do opchnięcia zamiany ? bez problemu.. ). Ogólnie można znajdziesz cos takiego i zostawisz swój kompressor a weźmiesz od 155

Amortyzatory
Powrót