Witam,
W maju zeszłego roku kupiłem swoją Alfę Romeo 147. Jako, że w rodzinnym domu nigdy nie było Diesla wybór padł na benzynę, a że do pracy mam 26km w jedną stronę to wybrałem benzyna + LPG. Poczytałem trochę o silnikach Twin Spark i wybrałem wersję 105KM jako bardziej Eco.
Poniżej kilka informacji odnośnie autka:
- rocznik 2002
- silnik 1.6 TS 105KM +LPG Zavoli Alisei
- przebieg obecnie około 170 000 km (licznik ogólny aktualnie pokazuje --------), przy kupnie było 149 000 km
- kolor Rosso Alfa 130 b/b (takie mam oznaczenie na tylnej klapie, ale wydaje mi się, że lakier delikatnie się różni na zderzakach i całej reszcie)
- wnętrze – welur beżowy
- wersja wyposażenia – Progression
Auto niestety posiada kilka wad m.in.:
- pęknięty zderzak przedni od dołu w 2 miejscach
- nie działa mi zamykanie z pilota (przed wyładowaniem baterii działało wszystko, trochę po jeździłem z padniętymi bateriami, po wymianie nie działa otwieranie i zamykanie)
- kreski zamiast ogólnego przebiegu (szukam rozwiązania tego problemu)
- nie działa zmieniarka tzn. przerzuca po kolei płyty ale ich nie odpala (zapewne laser do wymiany)
Kilka rzeczy też w aucie wymieniłem bądź dokupiłem:
- wymiana butli LPG na nową 44L, wcześniej była 32L, niestety na długie trasy było to dla mnie za mało
- wymiana filtrów oraz oleju Castrol Magnatec
- wymiana przednich wycieraczek
- wymiana żarówek mijania oraz lewej postojowej
- wymiana tulei wahaczy górnych
- wymiana łącznika stabilizatora tył
- wymiana gum stabilizatora
- zestaw naprawczy tylnych hamulcy
- wymiana wtryskiwacza Zavoli PAN
- regeneracja reduktora Zavoli GES
- wymiana filtrów LPG
- wymiana kompletnego układu wydechowego (oprócz katalizatora, który jest w dobrym stanie)
- wymiana rozrządu

W maju zeszłego roku kupiłem swoją Alfę Romeo 147. Jako, że w rodzinnym domu nigdy nie było Diesla wybór padł na benzynę, a że do pracy mam 26km w jedną stronę to wybrałem benzyna + LPG. Poczytałem trochę o silnikach Twin Spark i wybrałem wersję 105KM jako bardziej Eco.
Poniżej kilka informacji odnośnie autka:
- rocznik 2002
- silnik 1.6 TS 105KM +LPG Zavoli Alisei
- przebieg obecnie około 170 000 km (licznik ogólny aktualnie pokazuje --------), przy kupnie było 149 000 km
- kolor Rosso Alfa 130 b/b (takie mam oznaczenie na tylnej klapie, ale wydaje mi się, że lakier delikatnie się różni na zderzakach i całej reszcie)
- wnętrze – welur beżowy
- wersja wyposażenia – Progression
Auto niestety posiada kilka wad m.in.:
- pęknięty zderzak przedni od dołu w 2 miejscach
- nie działa mi zamykanie z pilota (przed wyładowaniem baterii działało wszystko, trochę po jeździłem z padniętymi bateriami, po wymianie nie działa otwieranie i zamykanie)
- kreski zamiast ogólnego przebiegu (szukam rozwiązania tego problemu)
- nie działa zmieniarka tzn. przerzuca po kolei płyty ale ich nie odpala (zapewne laser do wymiany)
Kilka rzeczy też w aucie wymieniłem bądź dokupiłem:
- wymiana butli LPG na nową 44L, wcześniej była 32L, niestety na długie trasy było to dla mnie za mało
- wymiana filtrów oraz oleju Castrol Magnatec
- wymiana przednich wycieraczek
- wymiana żarówek mijania oraz lewej postojowej
- wymiana tulei wahaczy górnych
- wymiana łącznika stabilizatora tył
- wymiana gum stabilizatora
- zestaw naprawczy tylnych hamulcy
- wymiana wtryskiwacza Zavoli PAN
- regeneracja reduktora Zavoli GES
- wymiana filtrów LPG
- wymiana kompletnego układu wydechowego (oprócz katalizatora, który jest w dobrym stanie)
- wymiana rozrządu