• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[147] Alfa Romeo 147 Rosso

leszek.b

Nowy
Auto
AR 159 JTDm Sportwagon
Witam,
W maju zeszłego roku kupiłem swoją Alfę Romeo 147. Jako, że w rodzinnym domu nigdy nie było Diesla wybór padł na benzynę, a że do pracy mam 26km w jedną stronę to wybrałem benzyna + LPG. Poczytałem trochę o silnikach Twin Spark i wybrałem wersję 105KM jako bardziej Eco.

Poniżej kilka informacji odnośnie autka:
- rocznik 2002
- silnik 1.6 TS 105KM +LPG Zavoli Alisei
- przebieg obecnie około 170 000 km (licznik ogólny aktualnie pokazuje --------), przy kupnie było 149 000 km
- kolor Rosso Alfa 130 b/b (takie mam oznaczenie na tylnej klapie, ale wydaje mi się, że lakier delikatnie się różni na zderzakach i całej reszcie)
- wnętrze – welur beżowy
- wersja wyposażenia – Progression

Auto niestety posiada kilka wad m.in.:
- pęknięty zderzak przedni od dołu w 2 miejscach
- nie działa mi zamykanie z pilota (przed wyładowaniem baterii działało wszystko, trochę po jeździłem z padniętymi bateriami, po wymianie nie działa otwieranie i zamykanie)
- kreski zamiast ogólnego przebiegu (szukam rozwiązania tego problemu)
- nie działa zmieniarka tzn. przerzuca po kolei płyty ale ich nie odpala (zapewne laser do wymiany)

Kilka rzeczy też w aucie wymieniłem bądź dokupiłem:
- wymiana butli LPG na nową 44L, wcześniej była 32L, niestety na długie trasy było to dla mnie za mało
- wymiana filtrów oraz oleju Castrol Magnatec
- wymiana przednich wycieraczek
- wymiana żarówek mijania oraz lewej postojowej
- wymiana tulei wahaczy górnych
- wymiana łącznika stabilizatora tył
- wymiana gum stabilizatora
- zestaw naprawczy tylnych hamulcy
- wymiana wtryskiwacza Zavoli PAN
- regeneracja reduktora Zavoli GES
- wymiana filtrów LPG
- wymiana kompletnego układu wydechowego (oprócz katalizatora, który jest w dobrym stanie)
- wymiana rozrządu

2294234458.jpg2294234458_1.jpg2294234458_2.jpg2294234458_4.jpg

- kreski zamiast ogólnego przebiegu (szukam rozwiązania tego problemu)
Nic nie poradzisz. Albo wymiana licznika albo zawieziesz do speców od liczników aby go na nowo zaprogramowali. Miałem to samo w Fiacie

Witaj :)
Kolor na 100% kolor Rosso Alfa 130 - identyczny jak moja Bella. Zderzakami się nie przejmuj bo ja mam to samo, że ciut się różni odcień zwłaszcza na tylnym.
Masz ładnie utrzymany lakier w najszybszym kolorze ;)

Wczoraj doszły, dzisiaj wymieniony siłownik klapy tylnej. Klapa opadała w dół, teraz jest dobrze, wymieniłem na razie jeden. Kupiłem siłowniki firmy Krosno, podobno polski produkt i podobno dobry, zobaczymy.

Kolego Winius lakier piękny ale jeśli nie mamy na nim rys zrobionych przez jakiś imbecylów. Niestety zauważone dość późno i nie wiem gdzie mógł mi to ktoś uczynić.

Trzeba było umyć i użyć pasty "Tempo", na szczęście już tego tak nie widać.

Dwie rysy, jedna po lewej stronie klapy, druga po prawej:bawling:

20130705_171023 - Kopia.jpg
20130705_171029 - Kopia.jpg

Ostatnia edycja:
Na dniach wymienione świece zapłonowe na NGK CR7EKC oraz NGK BKUR6ETB (czyli takie jak zaleca producent w instrukcji obsługi). Poczyszczone styki na cewkach oraz na kablach zapłonowych. Wreszcie Alfa odzyskała swoją świeżość, czuć różnicę. Przy okazji wymieniona uszczelka pod pokrywą zaworów, bo delikatnie sączyło olej spod pokrywy.

20130810_165506.jpg

20130812_092814.jpg

No i ja niestety też miałem przygodę, wracając wieczorem z pracy trafiłem na drodze przez las sarnę. Na szczęście była dość mała i poza zderzakiem oraz plastikami nic więcej nie ucierpiało. Lampa i maska niedraśnięte. Sarna pochycała dalej, niestety brak AC więc będę wymieniał za swoje, ale to na wiosnę, nie chce nowym zderzakiem wpaść w zaspę.

Wysłane z mojego lenovo A820 przy użyciu Tapatalka

Załączniki

• uploadfromtaptalk1385495423551.jpg
    uploadfromtaptalk1385495423551.jpg
    54.1 KB · Wyświetleń: 228
Uu kolejna Bella z uszkodzeniem no lipa :mad:mój wujek przez sarnę też rozwalił ale Golfa IV też zderzak i lampe .
Rób alfę ! :)

Kolego Winius lakier piękny ale jeśli nie mamy na nim rys zrobionych przez jakiś imbecylów. Niestety zauważone dość późno i nie wiem gdzie mógł mi to ktoś uczynić.

Trzeba było umyć i użyć pasty "Tempo", na szczęście już tego tak nie widać.

Dwie rysy, jedna po lewej stronie klapy, druga po prawej:bawling:

Pokaż załącznik 100921
Pokaż załącznik 100922

Pasta Tempo? Przecież ona zamiast usuwać rysy to jeszcze więcej ich tworzy. To nie kosmetyk tylko marketowy badziew...

Badziew nie badziew ale u mnie sobie jakoś poradziła. Zgadzam się, że można to było inaczej załatwić ale tylko to miałem pod ręką.

Zapomniałem napisać w tym temacie kilka wymian z ostatniego czasu.

Wymiany - sierpień
- amortyzatory przód - KYB
- amortyzatory tył - Monroe
- osłona prawego przegubu zewnętrznego

Wymiany - listopad
- termostat - Vernet TH6827.88J
- prawa żarówka mijania
- wymiana przedniego prawego górnego wahacza - Master Sport
- montaż zmieniarki MP3 Connects2

Ostatnia edycja:
Dzisiaj przyszedł kurierem olej silnikowy Valvoline MaxLife 10W40, z racji, że 10 000 km od ostatniej wymiany oleju mineło kilka dni temu to zabrałem się dzisiaj za wymianę. Wymieniony również filtr oleju Bosch P3300 oraz filtr powietrza MULLER.

Zmiana oleju z Castrol Magnatec 10W40, zobaczymy czy będą jakieś różnice.

Załączniki

• uploadfromtaptalk1392927795759.jpg
    uploadfromtaptalk1392927795759.jpg
    60.2 KB · Wyświetleń: 96
dobry wybór z marką oleju :) też jeżdze na vavloline tyle że 5W50 , no i słuszny kolor jak dla Alfy :)

Wczoraj naprawiłem fotel kierowcy, w końcu po przechyleniu do przodu, można go przesunąć. Winowajcą była zerwana linka, stara linka od drążka skrzyni biegów z Fiata Punto II i trochę umiejętności manualnych i fotel działa jak należy.

Zracji, że wiosna zblża się coraz większymi krokami rozpocząłem poszukiwania przedniego zderzaka w kolorze mojej 147. Niestety objechałem prawie wszystkie szroty w 2 powiatach i nigdzie nie ma zderzaka do 147 przed FL, a gdzie dopiero w kolorze 130 b/b.

Podmienione również zegary z wersji z dużym wyświelaczem, nareszcie mam ogólny licznik przebiegu (nie będę musiał zapisywać przebiegu w komórce po każdym tankowaniu).
Przy pmocy przycisków po lewej stronie kierownicy (+, MODE, -) ustawiłem wyświetlacz pod siebie. Wprawdzie miga jeszcze licznik przebiegu (załatwie to osiowaniem proxy) i wyświetla się błąd VDC (może uda się go wyłączyć FES-em). Błąd VDC nie jest aż tak uciążliwy, 2 razy mignie komunikat na dużym ekranie ale później znika, kontrolka na tarczy obrotów jednak się świeci cały czas (to mi na szczęście nie przeszkadza).
Muszę jeszcze zamówić manetki z przyciskiem SET i mam nadzieję, że będę się mógł cieszyć pełnowartościowym komputerem.

Załączniki

• uploadfromtaptalk1393160161455.jpg
    uploadfromtaptalk1393160161455.jpg
    35.8 KB · Wyświetleń: 288
Od ostatniej wymiany oleju zrobione jakieś 500km, zauważyłem że auto ciszej chodzi, narazie nie widzę aby oleju ubyło, może na Valvoline będzie lepiej.

W czwartek przyszły manetki z SET, zamontowałem, trochę było z tym zabawy, wszystko działało oprócz przycisku SET. Dzisiaj zabrałem się za to i po wymianie bolczyka na dłuższy gwoździk działa poprawnie. Mam teraz średnie spalanie i wszystko inne co daje duży wyświetlacz. Wrzucam foto mechanizmu z manetki z przyciskiem SET.

Wczoraj przyszła mata do bagażnika. Dzisiaj ją włożyłem, obok butli z gazem wyłożyłem styropianem zawiniętym w folie. Teraz podłoga jest równa i mam nadzieję, że zapasówka nie będzie już latać.

Załączniki

• uploadfromtaptalk1393690220191.jpg
    uploadfromtaptalk1393690220191.jpg
    56.5 KB · Wyświetleń: 83
Zapasówka już nie lata, w bagaju błoga cisza.

Dzisiaj zrobiłem osiowanie proxy, przeszło bez najmniejszych problemów, licznik przebiegu już nie mruga. Dodatkowo korekta przebiegu na plus(pewnie Miras handlarz by mnie wyśmiał), niestety 155 tyś przebiegu to on już miał jakiś czas temu, a ja nie mam zamiaru oszukiwać ani siebie ani kogoś.

Korzystając ze słonecznej soboty rozebrałem boczek lewych drzwi.
Wyjąłem ogranicznik i sklepałem go za pomocą młotka, rurki metalowej i punktownika. Teraz przy zamykaniu drzwi nie ma już strzelania ogranicznika, wiem że to czasowe rozwiązanie, jak znowu zacznie strzelać to go wymienię.
Wyczyszczona i na nowo nasmarowana prowadnica szyby, teraz okno zamyka się szybciej i ciszej.

Alfa fajna zarzuć jakieś świeże fotki ^^ :cool:Powoli do celu a trafisz na takowy zderzak jaki chcesz na przód !

Zderzak wymieniony 1 maja, trafiłem na mocno podobny kolor. Kolor delikatnie się różni, ale cena za zderzak to prawie koszt zamiennika (gdzie trzeba doliczyć malowanie i przygotowanie zderzaka).

W maju wymienione przedni wahacze: prawy górny i dolny oraz lewy górny. Lewy dolny jest w bardzo dobry stanie, więc go zostawiłem.

Załączniki

• IMG_20140501_195946.jpg
    IMG_20140501_195946.jpg
    225.3 KB · Wyświetleń: 79
Amortyzatory
Powrót