• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Alfa Romeo 147 komputer pokładowy

Blackchart

Nowy
Auto
alfa romeo 147 105KM
Witam, wczoraj stałem się właścicielem Alfy 147 1.6 Progression 105KM no i chciałbym w niej coś usprawnić. Dokładnie chodzi mi o komputer pokładowy pokazujący takie informacje jak spalanie etc. W tej chwili nie mam w przełączniku zespolonym tych guzików odpowiedzialnych za przełączanie opcji komputera. Czy Alfie wystarczy kupić przełącznik zespolony z tymi guzikami i będzie wszystko działać? Udało mi się znaleźć jedynie temat dotyczący tempomatu którego do końca nie potrzebuje ...
Proszę więc o pomoc jak to faktycznie wygląda...

Według mnie komputer pokladowy a czujnik czasowego spalania to dwie różne rzeczy.

Komputer pokładowy wyświetla Ci takie informacje jak np spalona żarówka w oświetleniu tablicy rejestracyjnej, informuje Cię o wystąpieniu problemu z układem elektrycznym silnika, sprawdza poziom oleju, czyli takie "zarządzanie" samochodem.

Czujnik czasowego spalania oblicza szacowane spalanie w oparciu o obliczenia ze wskazań czujnika w odniesieniu do przejechanych km (nie zawsze jednak dane te są rzeczywiste).

Odpowiadając na twoje pytanie:
Nie będziemy wiedzieć czy zakup nowej manetki z takimi przełącznikami pomoże z kilku powodów.
1. Jeżeli chcesz mieć np. klimatyzację w aucie, nie wystarczy wstawić sam panel od klimatronika (czyli czegoś może brakować).
2 Nie wiemy jakich przeróbek dokonał poprzedni właściciel w jakim stanie jest to wszystko, więc nie możemy powiedzieć: tak zakup rozwiąże problem....
3 Pytanie: czy kiedyś takie przełączniki były w tej manetce. Jeżeli tak, a zostały uszkodzone to myślę że jak najbardziej to wystrczy.

Wydaje mi się że skoro tego nie było od początku to jest ku temu powód.
Jeżeli się mylę to mnie poprawcie.

Ostatnia edycja:
Jeśli masz zegary z małym wyświetlaczem (a podejrzewam że masz, skoro nie pokazuje Ci spalania), musisz kupić zegary z dużym wyświetlaczem + manetke z przełącznikiem. Wszystko pasuję do siebie na zasadzie plug&play. Potem trzeba zrobić osiowanie proxy, bo inaczej będzie migał przebieg i gotowe! Sam to u siebie przerabiałem ;) Tylko pamiętaj że jak nie masz ASR trzeba koniecznie kupić zegary bez kontrolki od ASR bo inaczej będzie ona świecić.

Ostatnia edycja:
Dane mojego pojazdu:
Alfa Romeo 147 1.6 105 KM 2000r wersja Progression
Dziękuję za link do instrukcji zapoznam się...
Przepraszam za nie uwagę z danymi pojazdu.

Witam, więc tak jak podejrzewałem... U mnie Alficzka ma zegary duże (pełne) tylko ma przełącznik zespolony bez przycisku do obsługi komputera... Z tego wnioskuję że wymieniam przełącznik zespolony i cieszę się posiadaniem komputera :))
Pytanie tylko czy będę musiał bawić się z proxy ale... Jak dobrze rozumiem raczej nie skoro mam dobre zegary ... Jak uważacie?

Proponuje kolego dalej :).Następnym krokiem jest ściągnięcie programu eLearn dla alfy 147./ chomik lub inne :)/.Tam sobie prześledzisz schematy manetki i połączenia jej z zegarami. Później proponuje jak już sobie spiszesz co z czym i gdzie za symulujesz zwarcie tych pinów ..jeśli wyświetli Ci się to czego oczekujesz to dopiero wtedy kupuj manetkę / czyt. popadaj w koszty /.Powodzenia ..napisz nam co z czym chcesz zewrzeć zanim to zrobisz :).
H5.jpg

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, opierając się na wypowiedzi kolegi zako myślałem że wszystko jest na zasadzie P&P i wydawało mi się to dość logiczne ... Przepięcie kostki i tyle ... Nie myślałem że jest z tym aż tyle zabawy ... w końcu tylko dokładam coś co już teoretycznie jest tylko umożliwiam sobie używanie tego ...
Nie mniej właśnie jestem w trakcie pobierania ... mam nadzieje że podołam wyzwaniu ...

Śmiało zakładaj manetke tak jak pisałem Ci na pw. Będzie działać ;)

Dziękuję za odpowiedź, opierając się na wypowiedzi kolegi zako myślałem że wszystko jest na zasadzie P&P i wydawało mi się to dość logiczne ... Przepięcie kostki i tyle ... Nie myślałem że jest z tym aż tyle zabawy ... w końcu tylko dokładam coś co już teoretycznie jest tylko umożliwiam sobie używanie tego ...
Nie mniej właśnie jestem w trakcie pobierania ... mam nadzieje że podołam wyzwaniu ...
nie wiem ile kosztuje używany przełącznik bo chyba go należy wymienić w całości../ sądzę że cena zaczyna się od 100 pln/ .jedynie tempomat można ,, dołożyć " do tego co jest.Dlatego zaproponowałem poczytanie schematów ..bo 50 cm kabelka kosztuje 10 groszy , a wiedząc gdzie masz dołączyć tą masę zobaczysz czy Ci wszystko zadziała.30 minut roboty nawet na mrozie.Zdjąć plastiki osłony kierownicy i kostki masz na wierzchu ...znajdziesz odpowiednią i sprawdzisz.A aby wymienić przełączniki musisz zdjąć kierownicę , poduszkę itd. Lepiej poczekać do wiosny :).

No tak przełącznik trzeba wymienić w całości, ale ja trafiłem taki na allegro za 25zł, więc tragedii nie ma ;D

Jeśli masz zegary z małym wyświetlaczem (a podejrzewam że masz, skoro nie pokazuje Ci spalania), musisz kupić zegary z dużym wyświetlaczem + manetke z przełącznikiem. Wszystko pasuję do siebie na zasadzie plug&play. Potem trzeba zrobić osiowanie proxy, bo inaczej będzie migał przebieg i gotowe! Sam to u siebie przerabiałem ;) Tylko pamiętaj że jak nie masz ASR trzeba koniecznie kupić zegary bez kontrolki od ASR bo inaczej będzie ona świecić.

Może ktoś podrzucić numer zegarów z dużym wyświetlaczem do JTD bez ASR? a może jest możliwość wyłączenia kontrolki ?

witam kolegów
chciałbym zapytac o manewry z manetką:-) własnie zakładam tempomat i nie zwróciłem uwagi że manetka którą kupiłem nie ma przycisku do kompa SET. natomiast moja stara menetka bez tempo ma ten przełącznik:(
(bajdełej moja mała nie ma narazie kompa pokładowego ale planuje go wrzucić- czyli kupic licznik z kompem i powalczyc z tematem)

PYTANIE. CZY MOŻNA ZROBIĆ "JEDNĄ MANETKĘ Z DWÓCH"? czyli przłożyć dźwignie od wycieraczek z przyciskiem do tej którą mam z tempo, czy lepiej poszukać 3ej manetki z tempo i SET do kompa?

Ostatnia edycja:
I jak panowie? Ktoś zna numer zegarów do JTD polift bez ASR? Bo przymierzam się do wymiany moich na wersję z komputerem.

Amortyzatory
Powrót