Alfa Romeo 147 by rzepa

rzepa

Nowy
Auto
alfa romeo 1.9 jtd 140km
Witam serdecznie :)

W końcu nadszedł czas aby pokazać wam moją Bellę :) Zakupiona dość spontanicznie, ponieważ sprowadzona na moje zamówienie przez jeden z zaprzyjaźnionych komisów. Mieli sprowadzić początkiem 2013r., no ale trafił się egzemplarz wcześniej więc nie pozostało nic innego jak nabyć :) Wczesniej żadnych AR nie oglądałem, czekałem na tą jedną, no i się doczekałem:) Kilka suchych informacji :

Kupiona 9 czerwca 2012 r.
Przebieg: 230k km (autor napisał, że pomyłka - 130k km - moderator)
Sprowadzana z Włoch
Pierwsza rej. za granicą 30.12.2004
silnik: 1.9 jtd 16V
5d
Na wyposażeniu : wszystko to co mają alfy oprócz: skóry - nie chciałem, brak climatronica i nawigacji, ale za to nagłosnienie bossa, pałna elektronika, ksenon itd. :)
autko toczy się na 16 calowych felgach z oponami bringstone turanza 205/55, na zime już czekają felgi oryg. alfy 15 calowe z oponami 195/65

Przed zakupem, chłopaki z komisu zrobili EGR, przepływomierz i wymienili świece żarowe bo glow plug się wkradał.
Ja osobiscie wymieniłem oleje + komplet filtrów i rozrząd, i jak narazie brak oznak żeby cos trzeba było wymienic, wiadomo auto mam niecały miesiąc, wczesniej czy później cos się zużyje ale jak narazie ciesze się jazdą, która w tym aucie i przy tym silniku jest naprawde czyms niesamowitym:)
Przed zakupem na diagnostyce wyszło że tarcze przod i tyl + klocki nowe, amortyzatory 99% zero luzów stuków i innych niepokojących objawów pod spodem auta.

W planach (bliższych lub dalszych:)) :
- zmiana znaczka tył - wyblaknięty całkowicie
- delikatne odymienie szyby tylniej i bocznych
- zakup zmieniarki (te przeskakujące piosenki na dziurach doprowadzają mnie do białej gorączki, dlatego słucham póki co radia:))
- delikatna modyfikacja silnika - nierdzewka, wył. EGR, Cinsoft <- jeśli termin mi pozwoli
- prysnięcie zacisków na kolor czerwony pewnie.

Fotki robione dzisiaj, bez większego przyłożenie, przed domem, bez wczesniejszego odpicowania auta :)

Uploaded with ImageShack.us

czekam na propozycje zmian :)
pozdrawiam,
Mateusz

Ostatnią edycję dokonał moderator:
hehe jakbym swoją widział... :) piękna
Inne kółka zaproponuje, spryski musisz zostawic bo masz ksenony, ja wywalam w swojej spryski bo mam normalne światła a tymi spryskiwaczami włosi się nie popisali...
Ogólnie auto super :)
Ja też tyle co sprowadziłem sobie, od wczoraj się worze:D

Jakbyś miał ciekawe koncepcje na Alutke to możesz się podzielić :)

aaaaaaaaaa rameczki zakładaj

Fajna i zazdroszcze Ci xenonu :)

Co do zmian to tak na szybko :

1. białe kierunki boczne
2. nakładki na lusterka z wersji Blackline
3. nakładka na tłumik

rameczka bedzie zmieniona, na szybkosci takie założylem bo takie dostałem :D

zazdroszcze ksenonu bardzo ja mam same spryskiwacze ;-/ wygląda bardzo ładnie ja polecam naklejkę na znaczek tutaj koledzy z forum mają ja takie posiadam i sprawdzają się bardzo dobrze

A ja polecam nowy znaczek zamiast naklejki :P sam u siebie wymieniałem oba znaczki i co nowy to jednak nowy :) rewelacyjnie się prezentuje i cena nie jest jakaś wygórowana :)

prawie jak moja i wkoncu widze druga 147 na xenonie (oprocz mojej :)) oczywiscie nowy znaczek :) mialem to samo

na znaczek poluje ale nie bardzo wiem jaki bo ona ma otwieranie elektrycznie, a nie jak wiekszośćalf pod znaczkiem kryje się otwieranie bagażnika z kluczyka...

co do naklejki pisałem juz do tego kolegi od tych naklejek pm, ale zwrotnej odp nie dostałem także nie wiem czy dalej aktualny ten temat czy nie

a tak a propo emblematow wiecie o co chodziło z eblematem "147" na klapie i niektore alfy mialy 4 tak jakby lustrzane odbicie, szukalem kiedys takiego ale nie moglem znalez to byla jakas wersja czy co?

Pozwoliłem sobie odświeżyć trochę temat :) Była piękna, słoneczna niedziela, a ja nawet nie wiedziałem, że w mojej miejscowości można spotkać taki fajny plenerek, więc długo się nie zastanawiając wróciłem po aparat i postanowiłem zrobić pierwszą konkretną sesje mojej belli :) Mam nadzieje, że zdjęcia się spodobają :)

Od czerwca alfa dostała :
wizualnie :
- nowy znaczek na tył (naklejka)
- nowe naklejki na tablice rej. (moim zdaniem prezentują się genialnie)
- troszkę przyciemniliśmy tył w Ali dzięki firmie CarFashion za co serdecznie dziękuję
- nowa gałka zmiany biegów obszyta przez kolegę Belfer'a którą mam nadzieje już do mnie zaadresował :)

* w planach:
- kierunki boczne dymione albo białe(ale raczej wybiorę białe)
- końcówka ultera
- Na lato 17'stki tri-stary

mechanicznie:
- nowy termostat
- wymienione podkładki pod wtryskami
- koło pasowe alternatora
- prawdopodobnie dostanie nowy przepływomierz o ile potwierdzi się teoria :)
- wywalony komputerowo EGR - tutaj wielki ukłon w stronę kolegi @sdero za to że znalazł czas i chęci :) oczywiście już zasłonięty pełną blaszką.

* w planach:
- jak narazie tylko i wyłącznie mam zamiar delikatnie zwiększyć moc, ale to jeszcze zobaczymy co życie pokaże :)

Czekam na wasze szczere opinie i sugestie :)

pozdrawiam
Mateusz

DSCF3349.jpgDSCF3354.jpgDSCF3361.jpgDSCF3384.jpgDSCF3391.jpgDSCF3412.jpgDSCF3422.jpgDSCF3442.jpgDSCF3448.jpgDSCF3454.jpgDSCF3472.jpgDSCF3485.jpgDSCF3493.jpg

W piątek po paru przejściach w końcu na stałe zawitał wirus w alfie. Znowu wielki ukłon w stronę kolegi @sdero za to że znalazł czas, chęci i był wytrwały w działaniu pomimo kilku przeszkód które napotkaliśmy na drodze :)
W sobotę podjechałem do GCS tuning na pomiar który prezentuje się tak :

Scan0007.jpg

Zamówione białe kierunki boczne :) Zastanawiam się jeszcze na nadkładami i podstopnicą od kolegi misiu, ale na to mam nadzieje będzie jeszcze czas :)

Alfa chyba ma to do siebie, że człowiek uwielbia, pomimo kosztów, coś dołożyć, coś ulepszyć żeby była jeszcze piękniejsza :)

Amortyzatory
Powrót