[147] Alfa Romeo 147 1.6 TS by Lily

Lily

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 16V Twin Spark
  • Witam :)

Posiadam alfę od czerwca tego roku, jest to mój drugi samochód. Pierwsza była Skoda Fabia z 2001 roku, którą wspominam nie najlepiej, ale nie o niej będzie tutaj pisane :).
    Alfy podobały mi się od zawsze, ale wszyscy twierdzili, że będę jeździła na lawetach, ale jak na razie się nie zapowiada.:cool: Jest to trzecia alfa w rodzinie.
    Zanim trafiłam na nią, oglądałam kilka innych alf i to był po prostu jakiś dramat. Te samochody w komisach to złomy, jak nie mech na dachu to auto bez podłogi z ledwo trzymającym się lusterkiem, już myślałam, że będę musiała kupić coś innego, ale się udało. Z pomocą wujka alfoholika :).
    Kupiona od prywatnej osoby, która sprowadziła ją z Niemiec.

Alfa Romeo 147 16v 1.6 TS 105KM
    Rok produkcji: 2009r
    Kolor: Nero 601
    Przebieg: W momencie zakupu 156 tysięcy, teraz ma już ponad 160 tysięcy, jestem trzecim właścicielem. Drugim w kraju.
    Benzyna z gazem fabrycznym.

170.jpg

Była już na dwóch zlotach, z czego na ten pierwszy wybrałam się w trasę ponad 400 km. Dojechałam i wróciłam bez problemu, jedynie trzeba było dolać trochę oleju (jakieś trzy setki). Trasa kosztowała całe 100 zł, a jeszcze gazu zostało ;).

Co ma:
    - Czarna tapicerka welurowa
    - Zwykła kierownica
    - Brak klimy
    - Elektryczne lusterka i szyby z przodu
    - I inne pierdoły

Ostatnio zrobione:
    - Wymiana oleju na Selenię 20k 10w40
    - Wymiana filtru oleju na Purflux LS 296
    - Hydrografika na osłonie silnika
    - Ledy w środku auta
    - Detaling, usunięcie hologramów z całego auta, ktoś się nie popisał z polerowaniem
    - Zakup koła dojazdowego + zestawu do jego wymiany
    - Zakup gumowych dywaników z logiem alfy
    - Rozrząd
    - Wymiana sprzęgła
    - Płyn hamulcowy
    - Olej przekładniowy 75w90 Shell Spirax

Co jest w planach:
    - Zakup nowych opon na lato
    - Wymiana osłony rozrządu bo ta się sypie

Zdjęcia powiększają się po kliknięciu.

W dniu zakupu:

Hydrografika:

Ledy:

I kilka aktualnych zdjęć tutaj:
    https://imgur.com/a/1Rl4EoM

Ostatnia edycja:
Nareszcie się pochwaliłaś. Widzę że trochę ogarnięte od ostatniego wypadu:)
Jak dla mnie te niebieskie ledy powinnaś wymienić na czerwone/rubinowe to by się zgrywały z resztą podświetlenia.
Szerokości i do zobaczenia na kolejnym spocie!

Witamy :)
I nawet moja blondi się załapała na foto :D
A ta opcja - brak klimy - była chyba jakoś ekstra płatna :P :P

Witamy :)
I nawet moja blondi się załapała na foto :D
A ta opcja - brak klimy - była chyba jakoś ekstra płatna :P :P

Gdyby nie stała obok to pewnie na moją nikt by nawet nie spojrzał xP.
Brak klimy zawsze w cenie :cool: , gdybym ją miała to pewnie całe życie miałabym katar.

Co do oświetlenia, to jak jeżdżę to z czerwienią. Tylko do zdjęcia ten niebieski taki wyraźniejszy był :D.

Nie ma wcale, ale po co jak szyby w prądzie xD.
Dzięki, kupię i będzie lepiej wyglądało. :) Poprzedni właściciel mi wymontował radio i nie wiem co z nim zrobił.

Też myślałam, że będzie. Ten rocznik to chyba powinien mieć, ale taka mi się trafiła. Wyjątkowa :P.

Do jakiego budżetu szukasz opon ?
Felgi 16 czy 17
Polecam Unroyal Rain Sport 3
Bardzo dobre oponki na mokrym rewelacyjna przyczepność.

Posiadam taka sama Alfa Romeo 147 1.6 105 KM 2008 rok i przebieg podobny
Obecnie walczę z wypadaniem zapłonu.
Okazała się uszczelka pod głowicą
Zajrzyj do mojej:)
http://www.forum.alfaholicy.org/nas...romeo_147_denizotac_.html?highlight=denizotac
347.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
4991152f9f6bf7be8ee2782cd613cd36.jpg
839d524fae23cc82d1f08eb426ca2a7e.jpg
0f46c1adb0006cfae2f776174c740df5.jpg

Ostatnia edycja:
Radyjko jest fajne tylko nie ładuj krótkiego hinczyka podobnego do Vordona z allegro miałem go dla porównania różnica kolosalna a w cenie niewielka .
Ja mam takie z kamerą cofania 8 diod podczerwieni
https://www.olx.pl/oferta/radio-2-din-vordon-ht869bt-CID99-IDvFSHU.html
Jeśli masz budżet kup Vordona 869BT V2 z GPS fajny kombajn ale około 700 zł
Mojego masz za pół ceny tylko bez GPS fajne bardzo lubię to radyjko jakieś ładne logo alfy w tle i się ładnie zgrywa z wnętrzem
Dobry wybór opon dobra etykieta
Te też bardzo dobre i tańsze
W rozmiarze 205 55 16 jest pełno dobrych tanich gum
https://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-rainsport-3-205-55-r16-91-h#174750183
Ładnie wyglądają na Alfie sam mam takie tylko 215/45/17
Letnie Opony najtaniej kupisz w Styczniu lub Lutym Imperial Ecosport 2 kupiłem na Oponeo w lutym do Renowki 205/50/17 za 556zł 4szt z wysyłka teraz koło 700kosztuja
Do Fiata Grande Punto Zimówki Nokian WR D4 w Czerwcu z 2018roku były na Oponeo za 768zloty Kaplet
Teraz te same gumy 952zł i też 2018 rok miesiąc temu kupiłem je na Allegro za 880zl i produkcja i tak początek 2018
https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-d4-185-65-r15-88-t#203194602
Obserwuj ceny z tygodnia na tydzień a można zaoszczędzić prawie 200zl.na kaplecie tylko w dobrym czasie kupić. Oponeo ostatnio nie ma najniższej ceny opon wbij te same opony na allegro na pewno coś taniej będą .
Opony Letnie Kup w styczniu lub Lutym zaoszczędzisz z 150zl dołożysz i masz radyjko 2din dotykowe z kamerą cofania
Sprzęgło kompletne z wysprzeglikiem łożyskiem oporowym ?
Tarcza docisk i wysprzeglik z łożyskiem oporowym.
Jaka firma jaki koszt już się skończyło sprzęgło?
Do naszych Alf są dwa typy sprzęgieł inny wysprzeglik jest pytałem z ciekawości na kilku aukcjach na Allegro i nie pasowały wszystkie zestawy
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Dzięki dzięki, opony właśnie zamierzałam tak kupić w okresie styczeń - luty, teraz muszę trochę odłożyć i pewnie radio będę miała na wiosnę lub lato. O ile alfa nie będzie miała humorów po drodze. Choć na razie jest bardzo grzeczna :rolleyes:.

Teraz też fajne promki właśnie są na oponeo- na moim rozmiarze przeceny nawet o 50/60% są. :D

Alfa wróciła z warsztatu już jakiś czas temu, wszystko wymienione. Przestało mi piszczeć sprzęgło i od razu lepiej się jeździ. Za to doszły nowe wydatki. W najbliższym czasie.
- Termostat
- Kierownica multifunkcyjna (o ile będzie mi ktoś chciał z nią pomóc, bo sama to ja tego nie zamontuję)

W niedzielę zlot, a ja przez brak kasy nie będę mogła na niego jechać :(. Pozostaje mi liczyć na jakieś mini spoty w okolicy ;).

Na dniach też wjedzie nowe radio :cool:

Ostatnia edycja:
Co się ostatnio działo:

- Naprostowany został zderzak, już mniej razi w oczy.
- Wymieniona została przednia szyba, odprysk kamienia i poszedł pająk.
- Kupiony i zamontowany został tłumik ulter dedykowany 100-101/12-1, końcówka 80x65 mm

W planach:
- Opony letnie nadal
- Amortyzatory tył
- Obniżenie -30 mm
- Zabezpieczenie podwozia
- Przyciemnienie szyb (nawet już umówiony termin, tylko kolejna niespodzianka i nie wiem, czy do tego czasu moje auto wróci z warsztatu).

Z niemiłych rzeczy, moja alfa została skasowana przed domem i mam do wymiany błotnik. Najpierw szyba, teraz to, chyba jakieś fatum :P.

Amortyzatory
Powrót