• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[147] Alfa Romeo 147 1.6 moja Mirella ;)

Juro

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 TS 1.8 144KM
Jak to mówią wsiądziesz do Alfy to nic innego nie będziesz chciał ;) Poprzedniczka niestety wpadła w poślizg i trzeba było szukać nowej Belli. Długie poszukiwania i jest moja Mirella ;)

Alfa Romeo 147 1.6 120KM z 2003 rocznika , przebieg 115tyś.km , kupiona w Polskim salonie , serwisowana i bez wypadkowa. Na wyposażeniu ma komputer , tempomat , fabryczne radio , sterowanie z kierownicy radia , światła p/mgielne. Jak do tej pory zmieniłem oponki na letnie , naprawiłem dwa piloty(nie działało otwieranie bagażnika), uzupełniłem czynnik A/C i oceniłem stan. Czekają mnie wymiany oleju z filtrem(strasznie coś "grzechocze" podczas porannego rozruchu lub po postoju) , filterki , chce wymienić lampy na soczewkowe i dorzucić bi-xenona , stukają wahacze (chyba górne ale nie jestem pewny) i zauważyłem mały wyciek z przewodów od wspomagania (jak na razie zapocenie) a i najgorsze sprężarka klimatyzacji hałasuje. No oczywiście jeszcze rozrząd ;) Ten sezon przemęczę się na 15 ale za rok 17 wylądują na koła :)

DSC07641.jpgDSC07644.jpgDSC07646.jpgDSC07649.jpgDSC07652.jpgDSC07653.jpg

No moja Monica chętnie poplotkowałaby z Mirella i wybrała się na zakupy jak to kobiety :P fajny przebieg szkoda tylko że nie banan albo czarna w środku bo to wiele dodaje i fajnie grzeje w plecki rano :)

Właśnie jestem na etapie szukania bananowej skórki lub białej jakby się trafiła ale to już na sam koniec zostawiam po felgach

Odświęże temat :)

Minęło już prawie pół roku trochę się pozmieniało :
Wymieniono :
- olej Valvoline 5W50
- Gumy stabilizatora przód i stabilizator
- Pompa sprzęgła
- Końcówka tłumika
- Płyn chłodzący z termostatem
- Filterek p/pyłkowy z ozonowaniem i dezynfekcją chemiczną
- Zakup sprzętu do detailingu i zabawa z nim :)
- Rozrząd z pompą wodną

Do zrobienia :
- poluje na felgi 17'' Torra TI lub Tristar
- nakładki na pedały
- spojler ala GT
- wykładzina bagażnika
- przyciemnienie szyb

Efekty detailingu początkującego zakładu SPA :)
DSC09363.jpgDSC09364.jpgDSC09370.jpgDSC09371.jpgDSC09374.jpgDSC09375.jpgDSC09377.jpgDSC09379.jpg

Jest nawet film :)

dziękuje dziekuje , ten spojler chodzi za mna już od Jej poprzedniczki :P

Wczoraj(9/01/2014) Mirella zaliczyła duży przegląd przy 127 411 km.
W przeglądzie :
-płukanie silnika - Liqui Moly
-wymiana oleju (Valvoline 5W50) z oryginalnym filtrem
-wymiana płynu hamulcowego
-wymiana emblematów przód i tył
-wymiana filtra przeciwpyłkowego - filtron węglowy
-oczyszczenie układu hamulcowego (klocki ~8mm/8mm tarcze ~21mm/8mm)
-sprawdzenie luzów - do wymiany przednie górne wahacze
-sprawdzenie wycieków - ślady zapoceń z ukłądu wspomagania
-uzupełnienie oświetlenia - pozycje H6W Philips

DSC09622.jpgDSC09624.jpgDSC09671.jpgDSC09672.jpgDSC09676.jpgDSC09677.jpgDSC09678.jpgDSC09679.jpgDSC09686.jpg

Dodatkowo wcześniej zakupiłem felgi w stylu TI - Torra 17'. Lada dzień oddaje je do regeneracji z racji niewielkich uszkodzeń oraz prawdopodobieństwa pokrzywienia.

DSC09687.jpg

Do felg zostały zakupione nowe opony Dunlop SP Sport Maxx 215/40R17.

DSC09691.jpgDSC09694.jpg

Również odkryłem ciekawostkę, otóż mój samochód został pierwszy raz zarejestrowany w dniu moich urodzin :) tylko rok się nie zgadza :)

DSC09640.jpg

Najbliższe plany co do Alfy to :
-regeneracja felg letnich
-zakup nowych wahaczy na przód
-uszczelnienie wycieku/zapocenia
-obniżenie na sprężynach, jak fundusze pozwolą to i nowe amortyzatory
-przyciemnienie szyb
-wymiana lamp na soczewki od proxim@

Aktualnie Mirella prezentuje się tak :

DSC09564.jpg

Ładna btw jak odnawiałeś emblematy naklejki czy nowe ?

A ja się muszę przyczepić :D Skoro tyle pieniędzy i czasu inwestujesz to zainwestuj w farbę i pomaluj tłumik, taki piękny samochód a tu taka rdza i cała magie w ... poszla :D

Ładna btw jak odnawiałeś emblematy naklejki czy nowe ?

nowe nowe tanio wyszły z autoryzowanego seriwsu

a tłumik już dawno pomalowany na czarno bo wstyd było z takim jeździć :P ale i tak czeka go zmiana na "lepszy model"

widuje taka jeden cztery siedem w tym kolorze dosc czesto i powiem ze wyglada rewelacyjnie.Super wozek.Pozdrawiam

Dziekuje dziekuje. Po rozbiciu poprzedniej 147 ta jest pod jeszcze większym okiem nadopiekunczosci :)

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

dziś odebrałem felgi po renowacji - prostowanie , piaskowanie i malowanie :) teraz pozostało dokupić nowe kołpaczki i wentyle. Składam z nowymi oponami i oczekiwanie na wiosnę :)

DSC09712.jpgDSC09718.jpgDSC09722.jpg

Badanie techniczne bez żadnych zarzutów :)

Lada dzień wypłata i :
-nowe amory i sprężyny
-wachacze górne na przód

15.jpg

Dziś dotarły dekielki do felg na lato i zestaw naprawczy drazka zmiany biegów
35.jpg

Amortyzatory
Powrót