[159] alfa nie widzi kluczyka

KrystianR

Nowy
Auto
Alfa romeo 159
witam niedawno zakupiłem swoja belle i mam z nią pewien problem , a mianowicie zdarzało mi się kilkukrotnie ze podczas jazdy zgasł mi licznik czy radio. Radio można było ponownie włączyć a licznik po paru chwilach włączał się sam . Dzisiaj również wyłączył mi się licznik stwierdziłem ze zgaszę silnik i uruchomię ponownie . po zgaszeniu silnika wyciągnąłem kluczyk , gdy go ponownie włożyłem alfa go nie czytała, sprawdziłem bezpieczniki odpiłem na chwile akumulator (myślałem ze się zresetuje) ale dalej nie reagowała po kilku próbach zczytała kluczyk ale dalej nie mogłem uruchomić silnika (zegary były padnięte tak jak zdarzało się to podczas jazdy) zadzwoniłem po pomoc i odszedłem na kilka minut , gdy wróciłem do samochodu chciałem spróbować raz jeszcze włożyłem kluczyk i samochód normalnie odpalił. Ma ktoś jakieś pomysły o co możne chodzić ?

159 2006 r
Silnik 1.9 jtd 150 km

Ostatnia edycja:
witam niedawno zakupiłem swoja belle i mam z nią pewien problem , a mianowicie zdarzało mi się kilkukrotnie ze podczas jazdy zgasł mi licznik czy radio. Radio można było ponownie włączyć a licznik po paru chwilach włączał się sam . Dzisiaj również wyłączył mi się licznik stwierdziłem ze zgaszę silnik i uruchomię ponownie . po zgaszeniu silnika wyciągnąłem kluczyk , gdy go ponownie włożyłem alfa go nie czytała, sprawdziłem bezpieczniki odpiłem na chwile akumulator (myślałem ze się zresetuje) ale dalej nie reagowała po kilku próbach zczytała kluczyk ale dalej nie mogłem uruchomić silnika (zegary były padnięte tak jak zdarzało się to podczas jazdy) zadzwoniłem po pomoc i odszedłem na kilka minut , gdy wróciłem do samochodu chciałem spróbować raz jeszcze włożyłem kluczyk i samochód normalnie odpalił. Ma ktoś jakieś pomysły o co możne chodzić ?

159 2006 r
Silnik 1.9 jtd 150 km
Brak masy, do sprawdzenia przewód minus od akumulatora do budy

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Niedługo gniazdo na kluczyk będzie do wymiany. Mozna przelutować pamięć podobno

Może byc tak, ja mówi kolega Bera5, Ja miałem w zeszłym roku podobny problem. Czasami po włożeniu kluczyka nic się nie działo, nie zapalały się kontrolki - kompletnie nic. Nawet po kilku razach nic się nie działo dopiero np. po południu lub na drugi dzień zaskoczyło. Musiałem niestety kupić używaną stacyjkę, potem obie były wysyłane razem z kluczykami do Tych do Fiata i były przekodowywane. Mechanik włożył nową stacyjkę po przekodowaniu i od tamtej pory żadnych problemów.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159...nie_zawsze_widzi_kluczyk-2.html#ixzz59toXWeOj

Wywala mi też błąd od blokady kierownicy, czy jest możliwe że to przez to?

Wywala mi też błąd od blokady kierownicy, czy jest możliwe że to przez to?

Poszukaj na forum, bo z tego co pamiętam, gdzieś wtedy o tym czytałem, że w niektórych przypadkach jest to lub może być powiązane z blokadą kierownicy. Mi żaden błąd ani żaden komunikat się nie wyświetlał.

Poszukaj na forum, bo z tego co pamiętam, gdzieś wtedy o tym czytałem, że w niektórych przypadkach jest to lub może być powiązane z blokadą kierownicy. Mi żaden błąd ani żaden komunikat się nie wyświetlał.

Czytałem cały ten temat aczkolwiek nie znalazłem powiązania z gasnacymi zegarami podczas jazdy dlatego też założyłem swój temat

Amortyzatory
Powrót