• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa nie lubi gleby...

Graboś

Nowy
Auto
Alfa 156 2.0 TS
Chyba alfa jako jedyna marka nie lubi gleby...

Górny wahacz dobija do kielicha i mocowania wahacza, i co teraz ciąć kielich? szlifować mocowanie wahacza?

Załączniki

• 2012-10-29 10.43.11.jpg
    2012-10-29 10.43.11.jpg
    85.7 KB · Wyświetleń: 489
  • 2012-10-29 10.43.47.jpg
    2012-10-29 10.43.47.jpg
    31.2 KB · Wyświetleń: 406
  • 2012-10-29 11.37.55.jpg
    2012-10-29 11.37.55.jpg
    46.3 KB · Wyświetleń: 628
Sprężyny są może i niskie, ale zbyt miękkie. A ja bym radził włożyć serię to i więcej elementów nie będzie się burzyć :)

Widziałem już 147 i 156 obniżane o 50mm i więcej - i właściciele nie skarżyli się żeby im coś się obijało. Co do nielubienia gleby to argumentem jest umiejscowienie miski olejowej w TS i z tego co pamiętam 2.4 diesel miał jeszcze gorzej.

-30 to mialem serje sportpack teraz jest gwint i takie jaja wyszły w innych markach auta leza na glebie i nic sie nie dzieje alfa jak przystało na włoszke jest bardziej delikatna

miske już spawałem:-)

No dość znacznie ciezko powiedzieć 17 felga 215/45 była równo z nadkolem

Moja ma nawet błotniki lekko wygięte (jeszcze poprzedni właściciel to zrobił) bo 225/45R 17 się nie mieściły, dobija mi prawa strona ale myśle że to skończone amory (już,lub dopiero) bo strasznie pływa przód przy hamowaniu; jeśli chodzi o glebe to jest niska nawet bardzo,ale miska spokojnie ma ten 'bezpieczny' luz

tak wygląda http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/78279-my_156_jtd.html

Jeeerzu. Przecież to logiczne, ze jeśli obniżasz to sprężyna musi być twardsza o tyle, żeby zmniejszyć skok zawieszenia. Jak czytam "w innych markac" to się nóż w kieszeni... Ci Twoi koledzy w innych markach mają (w odróżnieniu od Ciebie) sprężyny dobrze dobrane!

Słów, jakie się nasuwają lepiej na ekran nie przenoszę, bo nie zwykłem nikogo obrażać...

Kolego premek na moich pisze KW i są koloru żółtego też do dupy czy raczej ujdą,bo widzę po poście że znasz się na żeczy:confused:

Nie znam się. KW to jedna z firm, więc ani kolor (chyba wszystkie KW są teraz żółte) ani marka nie znaczą, że będzie dobrze, czy źle. Napisz do dystrybutora (info@grupakw.pl) i dopytaj, czy do twojego auta będą ok te, które masz. Pewnie będzie chciał znać jakieś szczegóły typu liczba zwojów, czy grubość pręta (chyba, że znajdziesz jakiś numer katalogowy).

To nie kwestia wiedzy, tylko logiki. Marka, czy model samochodu nie ma tu nic do rzeczy. Niższa sprężyna musi być o tyle twardsza, żeby zawieszenie nie dobijało. Kropka. Poza tym zakładanie, że projektant będzie tak tworzył zawieszenie, żeby za kilkanaście lat jakiś małolat miał łatwo "zglebić" samochód jest co najmniej zabawne.

Ostatnia edycja:
Nie tylko sprezyna ustala twardosc auta. A zeby auto nie " dobijało" służy do tego odbój na amorze a nie wachacz uderzajcy w kielich. Wiec tu tylko wada fabryczna auta zostaje...

...Ja mam -40mm i nic się nie dzieje...Kolega ma na gwincie -60mm i też nic....Widze ,że u kolegi osłona z odbojem jest....Dziwna sprawa ,osobiscie obstawiałbym zle dobrane sprężyny ale z drugiej strony kolega ma 2,0TS więc jakby założył powiedzmy z 2,5v6 lub 2,4 jtd to dopiero nie powinno dobijać bo by były jeszcze twardsze ( bo cięższy silnik )....Kolego wrzuć fotki auta z profilu jak stoi...

- - - Updated - - -

Sprężyny są może i niskie, ale zbyt miękkie. A ja bym radził włożyć serię to i więcej elementów nie będzie się burzyć :)
Premek nie obraz się ale nie każdy chce terenową alfą jezdzić....Sportpack powinien być seryjny bo na serii to alfą można po polach jezdzić...i z drabiny do niej wsiadać....Te auto ma taką piękną linie ,że seryjne zawieszenie partoli całą sprawę....

A mi sie bardzo podoba wysokość alfy w oryginale, uważam ze ładnie zgrywa się z bryłami auta. Natomiast nie podobają mi się "glebione" auta, nie widze w tym nic ladnego:) no chyba ze w pełnym pakiecie z listwami i niskimi zderzakami ala racing car ,
ale chyba każdy może mieć swój gust :)
sorry za małe OT

Moja poprzednia 147 siedziała na czerwonych spręzynkach,jedna z 156 na żółtych i zero problemu

Kacper - bo Ty się offroad-em interesujesz - dlatego seryjne zawieszenie Ci się podoba. Chociaż w przypadku 147 wydaje mi się, że jest jeszcze gorzej niż w przypadku 156.

Kacper - bo Ty się offroad-em interesujesz - dlatego seryjne zawieszenie Ci się podoba. Chociaż w przypadku 147 wydaje mi się, że jest jeszcze gorzej niż w przypadku 156.
Też jestem tego zdania jeszcze jak się wrzuci fele '18 na seryjne zawias to koza konkretna się robi.

Amortyzatory
Powrót