Alfa na zimnym silniku chodzi na 3 cylindry a po zagrzaniu na 4

Przed chwila znowu odłączałem przepływomierz,ale jest bez różnicy czy z nim,czy bez niego,auto gdy się nagrzeje chodzi dobrze,na pewno lepiej niż na zimnym,jest dużo mniejsze mulenie,szarpanie prawie niewyczuwalne tylko,że dłużej odpala na ciepłym silniku niż na zimnym bo na zimnym od strzała,pochodzi z 10 sekund bardzo ładnie równo a po 10 sekundach zaczyna telepać silnikiem,dławienie do 2500tys obrotów powyżej 2500tys obrotów jest dobrze płynnie się wkręca,ale poniżej po prostu dławi się na biegu jałowym trzęsie samochodem a po minucie albo półtorej przestaje telepać ale dalej się muli do 2500tys obrotów.
Jak na razie nie mam głowy co może być,zbrakło mi już pomysłów,jutro z rana oddaje auto do mechanika gazownika.
Dziwi mnie to,że na gazie na zimnym silniku jest mocniejszy,nie muli tak jak na benzynie do tych 2500 obrotów,czy to zimny czy to ciepły.

Lambde niech sprawdzi tez

Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka

Dzwoniłem dziś do mechanika to powiedział,że powodem slabego odpalania na ciepłym jest listwa wtryskowa gazu,że zalewa silnik.
Po drugie powiedział,że problem z chodzieniem na 3 cylindrach na zimnym silniku jest za gęsty olej,pytał się mnie jaki jest zalany olej,odpowiedziałem,że Lotos półsyntetyk 10w40 to powiedział,że należy zmienić na 5w40,teraz już głupi się zrobiłem bo co ma olej wspólnego z tym?Czy jest taka możliwość aby olej powodował taki problem?mówił że jest to za gęsty olej a alfa ma zmienne fazy rozrządu.Teraz to już nic nie wiem co robić bo szlag człowieka trafia.Pytałem o sondę to powiedział,że działa dobrze.

Że co z gestrzego na mniej gesty ?. Jaki przebieg silnik twój ma ?. Co on chce rozszcznic ci silnik i doprowadzić do remontu kapitalnego ?. Alfa ma dedykowany olej seleni 20k 10W40. Sprawdzili ci kompresje na tlokach ? Sprawność cewek,kabli, przeplywke,sondę lambde ?. Podpinali pod kompa jakie błędy ? . Jaki stan wariatora masz klekocze przy uruchamianiu ?.

Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka

No własnie dziwi mnie to,ze chce zmienić na 5w40 ale co to ma wspólnego(czy gęstość aż tak bardzo by to powodowała)?jeszcze mi powiedział,że jeden cylinder ma mniejsze ciśnienie,jeśli chodzi o błędy to zawsze jeden i ten sam -błąd mieszanki paliwowo powietrznej,dziwny tem mechanik bo ledwo go w słuchawce słychać,powtarzał kilka razy,że w alfach sa zmienne fazy i powinien być olej 5w40 ale co to ma do rzeczy?czy ja czegoś nie rozumiem?
alfa ma przebieg 160tys a czy cofany był to nie wiem,kable i świece są nowe ngk,powiedział też,że problem z odpalaniem jest związany z zalewaniem silnika przez gaz(wymiana wtryskiwaczy gazowych)nie mam głowy,mętlik mam bo od zakupu tak mam a chciałbym mieć już spokój,ze wcześniejsza alfa 1.6 nie miałem wcale problemów a też na jednym cylindrze miała tylko 8.
wariator nie klekocze
ale wiesz auto na zimnym jak odpalę to chodzi przez jakiś czas normalnie prawidłowo dopiero po iluś tam sekundach zaczyna się dziać nierówne chodzenie ok 30 sekund po tym czasie zaczyna telepać autem,wchodzi do 2500 obrotów mułowato,przerywająco, i po jakimś czasie jak troszkę silnik się zagrzeje to chodzi normalnie ale ta mułowatość do 2500tys zostaje aż do temperatury 90 gdy silnik dojdzie do temp 90 to auto przestaje mulic,szarpac
wychodzi na to ze auto na zimnym silniku nie lubi chodzić na wolnych obrotach,ale co najdziwniejsze jest,czego staram sie nie robić ale mnie to zastanawia jak troszkę katuje silniki nie schodzę poniżej 2500 to nic nie przerywa nie dławi się ładnie chodzi trzeba trzymać nogę na gazie powyzej 2500 obrotów
te wszystkie problemy mam na benzynie,gdybym chciał jezdzic caly czas na benzynie to nie ma to sensu,dopiero jak przelaczy sie na gaz to auto zaczyna lepiej chodzic nawet na troszke zagrzanym duzo lepiej chodzi niz na benzynie
kiedys sobie wyrwe wlosy przez ten samochod:)

Ostatnia edycja:
na dzien dobry zmien doktora od aut ,cisnienie jest zdecydowanie za niskie na tym cylindrze a olej moze zostac ale ten LOTOS a nawet jak bys zmienil ,silnika nic nie rozszczelni

Gdzieś na forum GT jeden kolega pisał że miał podobny problem i wine ponosiły przewody sterujące wtryskami, miały przebicie czy coś? Poczytaj może podpasuje do twojego problemu.

Biorąc to wszystko na logikę skoro auto chodzi dobrze na gazie a na benzynie szwankuje to musi to być coś z układem paliwowym-albo pompa paliwa,wtryski itp
Skoro auto chodzi na gazie ok ma dużo mocy,nie przerywa,nie muli a kłopoty występują tylko na benzynie to coś musi być z paliwem ja tak to rozumowuje.
Auto na zimnym silniku odpala na benzynie aż trochę silnik się zagrzeje(sekwencja)i dziwnym trafem zawsze na benzynie kulawo pracuje
Dziwne jest dla mnie też to,że nawet na zimnym gdy kuleje od 2500 obrotów ma siłę,wkręca się dobrze czyli paliwo zapodaje dobrze na wysokich obrotach
Czym auto cieplejsze i czym dłużej pracuje tym na tej głupiej benzynie zaczyna lepiej chodzić a najlepiej pracuje jak się zagrzeje na maxa czyli te 90 i od tej pory już przechodzi ta głupawka z benzyną
Na zimnym silniku auto potrzebuję większego ciśnienia z pompy paliwa?czy cały czas jest takie samo?
I czy sonda lambda pracuje tylko na benzynie czy na gazie też?być może sonda tak głupieje na benzynie?
Nie ma w Polsce kawałka mechanika
Tylko zastanawia mnie jedno,dlaczego jak silnik zagrzeje się do tych 90 stopni to i na benzynie zaczyna już dobrze chodzić,to mnie zastanawia hmm

Ostatnia edycja:
Jeszcze nie,ale jak dojdę i o ile dojdę to napiszę tu na pewno.
Wstawiam w następnym tyg auto do mechanika niech szuka,bo szlag mnie kiedyś weźmie z tym problemem,nie ma mechanika w Polsce ,tylko sami druciarze,którzy wiecznie nie mają czasu bo na podwórku 20 samochodów i mają klienta gdzieś.
Wczoraj podmieniłem listwę wtryskową od innego auta i dalej to samo.
Ewidentnie na kompie jest cały czas jeden i ten sam błąd-mieszanki paliwowo powietrznej.Na gazie chodzi dobrze na benzynie szarpie dławi się,ja mu gaz a on ledwo jedzie wszystko dzieję się do ok 2800 ,powyżej auto chodzi normalnie,elegancko.Skończyły mi się pomysły dawno temu(jednak coś chyba jest w tych silnikach 2.0 ,które uznawane są za problematyczne,albo już panikuję)

Wyjmij bezpiecznik od LPG, zrestartuj ECU, zrób adaptację, polataj na pb i zobaczysz czy jest poprawa. U mnie było podobnie, a powodem były "rozjeżdżające się" mapy paliwowe. Warto też, jak doradzali koledzy, przyjrzeć się sondzie.

Po tygodniu rozłąki z autem dziś podpiąłem zakupiony przeze mnie kabel diagnostyczny i mam 1 błąd:
P0170-czyli sonda lambda
Przed chwilą mierzyłem sondę i cały czas pokazuje od 1.000 do 1.200 czyli raczej za dużo bo powinno pokazywać od 0.1 do 0.9
Wychodzi na to,że sonda jest do wymiany i chyba ona robi takie jaja z mojego auta.

Ostatnia edycja:
Po tygodniu rozłąki z autem dziś podpiąłem zakupiony przeze mnie kabel diagnostyczny i mam 2 błędy jeden to
P0170
drugi
P0100
Co te błędy oznaczają? p0100 to jest przepływomierz uszkodzony?a 0170 to sonda lambda?jeśli się mylę to proszę o pomoc

sam odpowiedziales , w czym jestesmy potrzebni ? w innym temacie dostałes odp.

Ostatnia edycja:
A jeszcze mam pytanie,postanowiłem odłączyć wtyczkę sondy lambda i sprawdzić czy nastąpi poprawa i niestety nic się nie poprawiło z podpiętą chodzi tak samo jak z odpiętą.
wahania sondy u mnie to min 900 a max 1.200 i tak skacze
Z odpiętą wtyczką powinien silnik lepiej chodzić?na wielu forach piszą ludzie,że odpięli uszkodzą sondę lambda i silnik dobrze chodził i to oznaczało wymianę sondy ,a u mnie jest tak samo z podpiętą jak i nie podpiętą także jak to jest?

Zaraz wymienisz pół silnika i okaże się, że sonda dobra:) Masz typowy objaw i nie chodzi tylko o Alfy, silnika z gazem. Po pewnym czasie auto lepiej chodzi na gazie niż na benzynie. Odpinanie przepływomierza w silniku benzynowym nic nie da bo silnik gaśnie. Tak można tylko w dieslu.
Poza tym często przy awarii przepływomierza pokazuje błąd sondy lambda więc ten błąd nie jest jednoznaczny. Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej jest rozpędzić auto do 120 km/h i jechać przez jakiś czas przy tej prędkości. Jak szarpnie przy równej pracy to na bank przepływomierz.

Kolega Aster156 dał ci dobrą radę, która nic nie kosztuje a na 99% pomoże

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Dziś podmieniłem 4 przepływki oryginalne Bosch i tak samo auto się zachowuje żadnej poprawy nie ma.
Z tym,że nie wiem gdzie ten bezpiecznik od lpg jest,zrestartowanie ecu czyli odłączenie klemy od akumulatora?a adaptacji też nie umiem robić.
Sprawdzałem filtr powietrza i nie jest brudny.
Ani to nie będzie sonda ani to nie będzie przepływomierz po mojemu,dziwne żeby 4 przepływki tak samo zachowywały się jak moja stara.
Może pompa paliwa robi mi takie jaja?albo te mapy faktycznie się rozjeżdżają hmm
@sloniu
znalazłem odłączyłem bezpiecznik tylko została mi ta adaptacja.
nagrałem filmik dla ciekawych
https://www.youtube.com/watch?v=hjDN21qZq5A

Ostatnia edycja:
Ubezpieczenia masz na kablu odchodzącym od akumulatora do sterowania lpg, a adaptacja jest opisana na forum

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Jak masz kabel to czemu nie zrobisz logów? Będzie mniej więcej wiadomo co jest winowajcą. Zrób logi i wrzuć je tu, obr,napięcie llambda, parametr fra i tra, z pedałem w podłodze.

Amortyzatory
Powrót