• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa na abonament, jak telefon - szczegóły

zależy jaki też rabat dadzą na auto do produkcji. ja się dowiedziałem że teraz na początku roku na benzyny 2.0 jest max 9%, a jeszcze niedawno koledzy tu się przechwalali 18-19.5% (tylko czy to nie było jeszcze w starym roku?)

Abonament jest tylko na silniki benzynowe! - info od dealera.

No to wiadomo, tylko na 2.0 200KM jak widać na stronie. Oferta na Veloce 2.0 280KM w abonamencie zrobiona indywidualnie niestety wychodzi taka, że można w tej samej cenie wziąć Giulię Super i Stelvio Super (tak, dwa auta), więc tak średnio, bym powiedział.

bylem dzisiaj w salonie w bielsku.wyceny najmu nie ma ciagle bo ponoc gosc z ald ktory je robi nie jest dostepny.pani od leasingow powiedziala ze wydaje jej sie ze dodatkowym ograniczeniem jest to ze tych aut nie mozna doposazac w zadna opcje. jesli tak by bylo to bezsens totalny i tylko wabik z ktorego nikt nie skorzysta bo w polsce basic trimy sa po prostu do niczego, brakuje w nich podstawowych opcji. maja sprawdzic zcald i dac mi znac na maila oferte jak najszybciej.

Czyli znów makarony coś z...ły[emoji848]

to byly rabaty na auta do produkcji czy stock? ltore wersje, veloce tez? w ktorym salonie?pod ich finansowanie?

Tak jak już pisałem w którymś z wątków, dotyczyło to Gulii, także pod zamówienie, na pewno wersja Super, o Veloce nie pytałem bo nie chciałem. Mogło być finansowanie zewnętrzne.

bylem dzisiaj w salonie w bielsku.wyceny najmu nie ma ciagle bo ponoc gosc z ald ktory je robi nie jest dostepny.pani od leasingow powiedziala ze wydaje jej sie ze dodatkowym ograniczeniem jest to ze tych aut nie mozna doposazac w zadna opcje. jesli tak by bylo to bezsens totalny i tylko wabik z ktorego nikt nie skorzysta bo w polsce basic trimy sa po prostu do niczego, brakuje w nich podstawowych opcji. maja sprawdzic zcald i dac mi znac na maila oferte jak najszybciej.
Coś niedoinformowani są w tym Bielsku. Auta do abonamentu można doposażać ale wtedy będzie indywidualnie przygotowana oferta. Nie jest to takie proste do policzenia "na kolanie" bo opcje dodatkowe wpływają na wartość rezydualną (jedne korzystnie, inne niekorzystnie). Nie da się też łatwo policzyć "dołożę opcję za 24 tysiące to na dwa lata rata wyjdzie tysiąc więcej" w związku z powyższym. To jest info z dziś z ALD bezpośrednio, z mojej rozmowy z przedstawicielem.
Nie chcieli jednak zdradzić jakie są wyjściowe ceny aut proponowanych w abonamencie (czyli jaki jest na nie rabat od ceny katalogowej), tzn. Giulia Super za 1600 netto na dwa lata z 0% wpłaty i 20kkm limitu nie daje żadnej informacji jak skalkulować Giulię Super doposażoną według cennika, której katalogowa cena brutto wyjdzie nam np. 195 tysięcy brutto (a tej gołej teoretycznie 160 tys brutto). Mogą jedynie taką ofertę przygotować dla konkretnego auta z konkretnym wyposażeniem jeśli zwróci się o to dealer. Czyli dopóki ktoś w salonie nie zrobi swojej konfiguracji i zapytania o abonament na nią to nie wiadomo ile będzie kosztować "przykładowa" Giulia Super z dodatkami...
Zważywszy jednak na to, jak wysoka jest rata za Veloce z katalogu (tyle co za Stelvio i Giulię razem) to każda dodatkowa opcja będzie miała b. duży wpływ na abonament.

Ostatnia edycja:
ok, nawet jesli albo raczej tym bardziej powinien to liczyć jakiś wcześniej przygotowany kalkulator i odpowiedz to powinna byc ze strony z 1sekunde jak auto sobie skonfigurujesz.

Podsumujmy co wiemy:

Gulia Super 200 KM automat 0% wpłaty limit 20 tys.km - 1599 zl netto na 2 lata przy cenie katalogowej 157 000 zl brutto

Stelvio Super 200 KM AWD automat 0% wpłaty limit 20 tys. km - 2149 zl netto na 2 lata przy cenie katalogowej 182 900 zl brutto

Mam nadzieję że nie będzie tak, że skonfiguruję sobie Gulię Super za 182 000 zl brutto i będę musiał zapłacić 2149 zl netto za takie auto. To już są niestety granice podobnej oferty za Audi A4...

Golas Super odpada - takie rzeczy jak podgrzewane fotele, Ledy czy czujniki parkowania to auto tej klasy musi mieć.

Ostatnia edycja:
Gulia Super 200 KM automat 0% wpłaty limit 20 tys.km - 1599 zl netto na 2 lata przy cenie katalogowej 157 000 zl brutto

Stelvio Super 200 KM AWD automat 0% wpłaty limit 20 tys. km - 2149 zl netto na 2 lata przy cenie katalogowej 182 900 zl brutto

Giulia Veloce 280 KM AWD automat 0% wpłaty limit 20 tys. km - 3600 zl netto na 2 lata przy cenie końcowej 208 000 zł brutto

więc jak widzisz zależność cena - rata jest stroma :)

Podsumujmy co wiemy:

Mam nadzieję że nie będzie tak, że skonfiguruję sobie Gulię Super za 182 000 zl brutto i będę musiał zapłacić 2149 zl netto za takie auto. To już są niestety granice podobnej oferty za Audi A4...

Golas Super odpada - takie rzeczy jak podgrzewane fotele, Ledy czy czujniki parkowania to auto tej klasy musi mieć.

[MENTION=64069]anAlfaBeta[/MENTION].
W salonie mi dzisaj wyjaśnili że musimy rozróżnić 2 oferty.

standardowy wynajem pod który na pewno łapią się Veloce i wszystkie diesle, i on widać jest marną ofertą

promocyjny wynajem który zwią w salonie "alfa abonament", który dotyczy tylko benzyn 2.0 w poziomie standardowym bądź Super. Tu niewiadomą jest jak liczą wyposażenie dodatkowe albo czy w ogóle po dołożeniu czegokolwiek jesteśmy dalej w promocyjnym abonamencie.

sprawę ciągle cisnę, mam nadzieję że już w końcu jutro dostanę oferty wynajmu na Super doposażoną do 185tyś i Veloce za 228tyś (ceny katalogowe), dołączam specyfikacje żeby był jakiś punkt odniesienia (tam jest rabat 9% ale to pod leasing oferta, w wynajmie to pewnie nie działa tak)

Super_p1.jpgSuper_p2.jpgVeloce_p1.jpgVeloce_p2.jpg

Ja to wiem epsonix i ja cały czas mówię o Veloce w kontekście abonamentu, w którym normalnie Veloce nie ma, ale dostałem taką indywidualną ofertę. Przy czym w samej ofercie znów to się nie nazywa już "abonament" (bo to słowo jest chyba tylko na użytek marketingowy tamtej strony internetowej) tylko "wynajem długoterminowy programu FCA Fleet Services" podpisany przez ALD, a od zwykłego wynajmu różni się tym, że jest all inclusive tak jak widnieje na stronie abonament.alfaromeo.pl. Podsumowując, abonament od zwykłego wynajmu długoterminowego różni się tym, że jest all inclusive: ubezpieczenie, opony, serwis, naprawa w ASO (czego nie daje np. MasterLease), auto zastępcze itd. a promocyjna cena polega na tym, że (poza dużym rabatem na te gołe Giulie i Stelvio) cena abonamentu all inclusive jest taka sama, jak leasingu operacyjnego gołego, czyli bez ubezpieczenia, serwisu, opon itd. w np. PKO.

Tak jak pisałem wcześniej, możesz dołożyć opcje do Giulii czy Stelvio i dostać abonament ale w zasadzie nie da się zgadnąć ceny bez faktycznego zapytania od dealera do ALD.
Nowe Veloce za 228 z rabatem 9% to wyjdzie 207 brutto, patrz więc moja wycena wyżej, wyjdzie to samo.

ale ten ich zwykły wynajem też jest all inclusive, tyle że dużo droższy niż ten promocyjny, nie? myśle że wcześniej ja i wielu innych nie rozróżniało że są 2 odrębne oferty wynajmu długoterminowego.
tak, "moja" veloce wyjdzie mniej więcej wg tego co wklejałeś (choć Ty miałeś auto za 250 z większym rabatem i rocznik 2017, takie sprawy mogą mieć wpływ na ratę (pytanie jaki, dlatego nie oponowałem wycenienia Veloce). jeśli chodzi o wynajem to w tym momencie bardziej zakładam scenariusz że biorę sobie skromniej wyposażoną Super (o ile jest to promocyjny abonament), na 2 lata, jeśli Giulia dalej będzie spełniać moje oczekiwania, to następną może wezmę Veloce i już w Leasing do spłaty pod przejęcie. w wypadku gdyby nie było promocyjnego abonamentu na super/ albo i tak przez doposażenie niewspółmiernie czynsz by wzrósł, wtedy chyba od razu pójdę w leasing (tylko jeszcze nie wiem czy super czy veloce).

[MENTION=64069]anAlfaBeta[/MENTION].

promocyjny wynajem który zwią w salonie "alfa abonament", który dotyczy tylko benzyn 2.0 w poziomie standardowym bądź Super. Tu niewiadomą jest jak liczą wyposażenie dodatkowe albo czy w ogóle po dołożeniu czegokolwiek jesteśmy dalej w promocyjnym abonamencie.

Pokaż załącznik 241498Pokaż załącznik 241499Pokaż załącznik 241500Pokaż załącznik 241501

Podobno tylko beznyny 200KM. Marność nad marnościami. A myślałem, że chcą powalczyć z np. Audi Perfect Lease.

coś mi przysłali, ale nie było już szans dopytać. na ten promocyjny "alfa abonament" to delikatnie mówiąc nie wygląda - 3 konfiguracje, wycenione na 12tyś km rocznie (bo tyle robię) na 2 i 3 lata.

wklejam co dostałem
Pokaż załącznik ar1.pdf
Pokaż załącznik ar2.pdf
Pokaż załącznik ar3.pdf

tego sobie rozpakujcie - forum nie pozwala wrzucic xls:
Pokaż załącznik AR_13.02.2018.xls.zip

a tu najważniejsze wyciągnięte z pliku, ceny netto:
Numer kwotacji Marka Model Wersja nadwozia Typ paliwa Czas trwania umowy (miesiące)Zakładany przebieg całkowity (km) Całkowity czynsz miesięczny

0379208 ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO GIULIA 200HP AUTO Sedan Benzyna 36 36 000 2 795,26
0379203 ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO SUPER 200HP AUTO Sedan Benzyna 24 24 000 3 099,99
0379204 ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO SUPER 200HP AUTO Sedan Benzyna 36 36 000 2 929,99
0379205 ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO VELOCE 280HP AUTO AWD Sedan Benzyna 36 36 000 3 596,35
0379206 ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO VELOCE 280HP AUTO AWD Sedan Benzyna 24 24 000 3 849,99
0379207 ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO GIULIA 200HP AUTO Sedan Benzyna 24 24 000 3 065,55

póki co raczej nastawiam się na leasing z 1% wykupem, ale jutro zadzwonię tam jeszcze i zapytam co z alfa abonamentem, gdzie te okazyjne ceny.

Ostatnia edycja:
Nic z tego nie rozumiem. Czynsz miesięczny brutto/netto? 0379203 to co to za Alfa Super - z wyposażeniem w jakiej cenie katalogowej? Za 3099 netto zl to już można brać Audi A6 automat skóra 190 KM z ubezpieczniem :)

Dość znacznie się to różni od tego co widać na stronie fca

Nic z tego nie rozumiem. Czynsz miesięczny brutto/netto? 0379203 to co to za Alfa Super - z wyposażeniem w jakiej cenie katalogowej? Za 3099 netto zl to już można brać Audi A6 automat skóra 190 KM z ubezpieczniem

wszystkie ceny są netto PLN i jest to napisane zarówno nad wklejonymi danymi jak i w zzipowanym xls-ie. To jest wynajem wg oferty jaka była zawsze/standardowej, a chyba ciągle nikt nie dostał oferty w Alfa Abonamecie który ma podobne zasady ale ma być dużo tańszy (z tym że ograniczony jeśli chodzi o wersje silnika/wyposażenia). jutro jeszcze raz zadzwonię do salonu i spróbuję coś sprawę ruszyć.

tak z ciekawości wszedłem na stronę BMW i tam zacząłem robić symulacje auta za 270tyś katalogowo (430i xDrive doposażona mniej więcej na poziomie mojej Veloce), juz dokładnie nie pamiętam, ale wyskakiwały mi raty typu 6 czy 8tyś nawet miesięcznie, to były leasingi więc tym bardziej powinno być taniej. nie wiem jak wyglądają oferty w jakiś Audi, więc się nie odniosę.

Amortyzatory
Powrót