Alfa na abonament, jak telefon - szczegóły

montana

Nowy
Auto
A5
Alfa Romeo wprowadza auta na abonament, jak na komórkę, przykład:

- 0% wpłaty. Rata za Gulię 1599 zł netto/mies za 2.0 200 KM, automat ZF, na 2 lata. Poźniej oddaje się auto.

- Uwzględnione koszty eksploatacji (w tym ubezpieczenie AC/OC/NW, serwis, przeglądy, rejestracja i opony zimowe)

Radość z jazdy bezcenna :)

Najciekawiej cenowo prezentuje się oczywiście Mito- 0% wpłaty w rata 1249 zł netto/mies. W tym są wszystkie koszty przeglądów, ubezpieczenie i opony.

Te oferty dotyczą wynajmu na 2 lata, limit 20 tys. km na rok. Można zwiększyć limit do 40 tys. km na rok.

https://abonament.alfaromeo.pl

Ostatnia edycja:
Fajnie,że reklamujesz ale przydały by się linki

akurat dziś przeglądałem te oferty. Te 1599 jest za wersję super.

Ja w ubiegłym roku widziałem ofertę wynajmu długoterminowego dla klienta indywidualnego z takimi samymi parametrami za 1300zł brutto bodajże (wersja biznes+paket lighting chyba)

akurat dziś przeglądałem te oferty. Te 1599 jest za wersję super.

Ja w ubiegłym roku widziałem ofertę wynajmu długoterminowego dla klienta indywidualnego z takimi samymi parametrami za 1300zł brutto bodajże (wersja biznes+paket lighting chyba)

Ale to pewnie bez przeglądu i ubezpieczenia.

W polskich warunkach oferta bez sensu. Gdyby wypożyczenie takiego Stelvio czy Giulii kosztowało 400 PLN, a nie 5x tyle to można by pomyśleć. Niech będzie, że 800 PLN, będę hojny co mi tam.

Ostatnia edycja:
Chyba że tak, flota dla indywidualnych to pewnie co innego. Dla firm po podatkach też tyle wyjdzie.

Ale to pewnie bez przeglądu i ubezpieczenia.

No to szybka kalkulacja, nawet po cenach katalogowych.
Cena netto to jakieś 120 tysięcy.
OC/AC - liczmy na bogato - 4k netto
Opony - jeszcze bardziej na bogato - 3k
Serwis przez 2 lata - na pełnej krzywej - 10k
Mogę śmiało założyć, że po 3 latach auto będzie miało jakieś 50% wartości początkowej, czyli 60 tysięcy
czyli przez 3 lata łącznie auto kosztuje mnie 85 tysięcy

Teraz akcja abonament:
przez 3 lata mam jakieś 75 tysięcy. Wygląda fajnie, co nie? 10 koła w kielni.

Ale...
1) Limit kilometrów 40 tys na rok? Tyle to ja robię tylko dojeżdżając do roboty. Za każdy dodatkowy kilometr trzeba grubo płacić.
2) Założona przeze mnie cena auta jest ceną katalogową. Znając realia śmiało można założyć, że realnie auto będzie ~20 tysięcy tańsze.
3) Jak by na to nie spojrzeć - użytkujesz auto, które nie jest Twoje a za które odpowiadasz. Po 3 latach zapłacisz za każdą ryskę i to grubo.
No i jeszcze kilka innych ale. Z punktu widzenia ekonomicznego - oferta bez najmniejszego sensu.

W polskich warunkach oferta bez sensu. Gdyby wypożyczenie takiego Stelvio czy Giulii kosztowało 400 PLN, a nie 5x tyle to można by pomyśleć. Niech będzie, że 800 PLN, będę hojny co mi tam.

A 1300? Bo tyle wychodzi po podatkach. Lejesz paliwo i płyn do spryskiwaczy. To jedyne dodatkowe koszta :)

- - - Updated - - -

Z punktu widzenia ekonomicznego - oferta bez najmniejszego sensu.

Oferta jest OK dla kogoś kto mało jeździ. To nie oferta da kogoś jak Ty, co dojeżdża 40 tys. rocznie do pracy. Dla mnie oferta jest OK. Stała cena, brak dodatkowych kosztów przez cały okres trwania umowy.

A 1300? Bo tyle wychodzi po podatkach. Lejesz paliwo i płyn do spryskiwaczy. To jedyne dodatkowe koszta
Pokaż mi gdzie tam jest za Stelvio i Giulię 1300zł brutto? Bo ja oślepłem chyba.

Oferta jest OK dla kogoś kto mało jeździ. To nie oferta da kogoś jak Ty, co dojeżdża 40 tys. rocznie do pracy. Dla mnie oferta jest OK. Stała cena, brak dodatkowych kosztów przez cały okres trwania umowy.
Też nie jest ok, co w mniejszym lub większym przybliżeniu wyliczyłem.

jest AC przecież w cenie wynajmu.
Skąd taka informacja ,że płacisz za jakieś ryski?
Poprosiłem o ofertę i czekam.
Na razie wiem ,że po wynajmie można auto wykupić ale uwaga po cenie skalkulowanej w dniu wynajmu.
Cena za giulię z 16 r z benzyną to ok 1450-1600 brutto miesięcznie przy 10 procent wpłaty na 24 miesięcy limicie 20 tyś rocznie.
Zaletą tego układu jest brak problemu ze sprzedażą auta jak ktoś ma to na firmę.
Jak dostanę pełną informację to postaram się to tutaj wkleić.
Dobrze ,że w końcu fca zaczyna polepszać oferty finansowania .

Tak zupełnie ogólnie - jeśli oddasz auto zniszczone, a nie zrealizujesz napraw z AC to płacisz, jest to chyba oczywiste. Przy wynajmie dostajesz poradnik, gdzie dokładnie jest wyszczególnione, co można zostawić (np. zarysowania) a co usunąć z AC (np. uszkodzone światła, wgniecenia karoserii itp.).

- - - Updated - - -

Pokaż mi gdzie tam jest za Stelvio i Giulię 1300zł brutto? Bo ja oślepłem chyba.

Jeśli odliczysz podatki i posiadasz działalność, to za Gulię wychodzi ok. 1300 zł.

To jest oferta dla firm. Przecież zwykłemu prywatnemu użytkownikowi to się opłaca tak jak leasing konsumencki...

N
3) Jak by na to nie spojrzeć - użytkujesz auto, które nie jest Twoje a za które odpowiadasz. Po 3 latach zapłacisz za każdą ryskę i to grubo.

Nieprawda, nonsens, nie płaci się za "każdą ryskę". Normalną rzeczą jest zużycie samochodu i nikt Ci nie będzie liczył "każdej ryski".
Inna sprawa, ze oferta dla indywidualnych klientów jest marna... Firmy ok, ale osoba prywatna to już gorzej.
Lepiej skorzystać z leasingu operacyjnego dla klientów indywidualnych ale akurat i masterlease i getin leasing mają na alfy kiepskie oferty.
FCA niespecjalnie zależy na wolumenie sprzedaży, niestety.

[MENTION=25095]magil[/MENTION] - zwykłemu, prywatnemu użytkownikowi w ogóle zakup nowego samochodu w Polsce się nie opłaca. Ale to inna sprawa. Jeżeli firmy wychodzą z taką ofertą także do prywatnego (bo nigdzie nie zaznaczają, że to "tylko dla biznesu" to komentuje się jak ofertę skierowaną do zwykłego użytkownika. Jeżeli firmy nie potrafią sobie skalkulować oferty i odpowiednio ustawić rynku (zahamować ten kosmiczny spadek wartości samochodu) po to, żeby wyjść na swoje oferując sensowne finansowanie prywatnemu, to im się szybko czkawką odbije. Szybciej niż sądzą patrząc na galopujące (jeszcze nie w Polsce) zmiany w podejściu do transportu i motoryzacji.

Dla mnie dopóki wynajem samochodu nie będzie kosztował ~1/8 - 1/10 średnich zarobków to będzie nieopłacalny. Oferta FCA (podobnie jak VAGa, Toyoty i kto tam jeszcze takie oferuje) to śmiech na sali. Machnąć ręką i iść dalej.

Poniżej tabela prezentujące kwoty najmu. W cenie OC,AC,NW,opony zimowe i przeglądy.

275.jpg

Załączniki

• Zrzut_ekranu_6.png
    Zrzut_ekranu_6.png
    32 KB · Wyświetleń: 23
Czy spadek wartości Giulii i Stelvio po 2 latach naprawdę jest tak drastyczny, że cena miesięcznego najmu w ofercie na 36 miesięcy jest wyższa niż w ofercie na 24? Czy wynika to z innych przesłanek?

Ostatnia edycja:
Tego np. ja nie wiem, w Audi oferta wynajmu jest wyższa na 2 lata niż na 3, ale tam z automatu rośnie też wtedy roczny limit kilometrów. Może Alfie po prostu chodzi o rozkręcenie sprzedaży. Dwa lata to krótko, co tyle czasu ludzie średnio wymieniają komórki. Osoby które się wahają, gdy zobaczą cenę i stosunkowo krótki okres najmu mogą się na nią zdecydować. Nawet jeśli się rozczarują (w co wątpię) to przecież tylko 24 miesiące. Warto też dodać, że średnia przebiegu aut Polaków to właśnie 20 tys. km. Właściciel jednoosobowej działalności, mieszkający i pracujący w mieście powyżej 250 tys. mieszkańców, nie ma gdzie za bardzo robić kilometrów. Ale z taką ceną może się zdecydować na nowe auto. I to nie byle jakie.

Uważam ten ruch FCA za bardzo agresywny - cel jest jeden, osiągnąć zapowiadany cel sprzedażowy. Na takie warunki stać tylko duże koncerny jak np. VW, Toyotę i FCA. Popatrzcie na tabele sprzedaży aut premium, wszędzie wzrosty - od Lexusa, Infiniti (Japońce),przez Volvo, po Wielką Trójkę (Niemcy). Uważam że do tak dużych wzrostów przyczynił się w dużej mierze wynajem.

Więcej info znalazłem tu: https://pzwlp.pl/aktualnosci/w-2016-r-rynek-wynajmu-dlugoterminowego-aut-urosl-o-115-rr

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót