Niezależnie jak będzie wyglądać Giulia vs. aktualne rendery (mnie się średnio podobają), to Chrysler poszedł do przedu z designem

Wg. tego,
co pisze Quattroruote, w Detroit pokażą następcę Dodge'a Caliber'a - czyli Darta - model opracowany na Platformie Giulietty (C-Wide), poszerzonej i przedłużonej. Będzie dostępny z silnikami 1.4 Multiair Turbo i TigerShark 2 - 2.4 wolny ssak (wg.
tego artykułu ma mieć ok. 180 KM, więc trochę bez sensu... ale hamerykańcy nawet do Golfa kiedyś ładowali 2.5 jako podstawowy silnik)

Włosi piszą, że na tej bazie (jeszcze dalej powiększonej - przedłużonej i poszerzonej) powstanie Giulia, ale swoją drogą, to zastanawiam, się czy Dart przyjedzie do nas jako jakaś Lancia, albo Giulietta sedan (?).. teraz będzie Audi A3 sedan, Mercedes A sedan i pewnie BMW 1 sedan, więc może założą spowrotem "muminie oczka" i świdrujące tylne lampy i przyślą spowrotem jako Giulietta berlina (choć hatchback to chyba też berlina

)...
Ja w każdym razie czekam i tak na Giulię SW, bo sedany się dla mnie nie liczą

(taki mam gust, nic nie poradzę)...
... może Marchione chce uśpić naszą czujność, a w Genewie zaatakuje
BTW. Orientujecie sie czy nowy 200 konny CDTI w Insignii to JTDM z druga turbosprezarka dolozona przez Opla, bo w sumie Fiat robil taka konstrukcje w Delcie 1.9 JTD biturbo a po wycofaniu z produkcji taki silnik moglby byc fajny do Julki albo Julii...
Chociaz sa w sumie tez nowe VM Motori z Multijetem...
EDIT: no i sam sobie odpowiedziałem

- w komentarzach
do tego artykułu na Quattroruote, użytkownik A. Ferrarese napisał, że:
Już poprzedni silnik A20DTH 2.0 CDTI Opel to był 2.0 Multijet FPT (tak właśnie myślałem). A nowy A20DTR 2.0 CDTI Biturbo to wersja rozwojowa 1.9 Biturbo właśnie z... Delty i różnych aut Saaba...
Czyli może Julka biturbo jest w zasięgu... Hehe, ciekawe jak by ją nazwali - ja bym sugerował QN: Quadrifoglio Nero :crazy_pilot: