Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Bez różnicy czy jest ekologią czy nie. Bo i tak ona działa jak silnik jest zimny. Nie dotyczy filtra DPF.
Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka
Ale jaki jest sens to sprawdzać? Przecież wiadomo że się zmieści. EGR, klapy działają gdy silnik pracuje na biegu jałowym i jak jest zimny. A badanie spalin przeprowadza się na rozgrzanym silniku, bez obciążenia. A jak silnik nie obciążony nie będzie kopcił i przejdzie pozytywnie.Mówię tu o całej wywalone ekologii z dpf włącznie
Działają w zakresie umiarkowanego obciążenia bez względu na temp silnika. EGR zamyka się po przekroczeniu bodajże 3200 obr.EGR, klapy działają gdy silnik pracuje na biegu jałowym i jak jest zimny.
Ale jaki jest sens to sprawdzać? Przecież wiadomo że się zmieści. EGR, klapy działają gdy silnik pracuje na biegu jałowym i jak jest zimny. A badanie spalin przeprowadza się na rozgrzanym silniku, bez obciążenia. A jak silnik nie obciążony nie będzie kopcił i przejdzie pozytywnie.
Przecież w Niemczech pracuje na warsztacie. I robimy TUV. Ostatnio opel 1.9 bez klap przeszedł w porządku.O czym Ty wgl piszesz? A wiesz wgl jaka powinien normę spełniać silnik 2.4 jtdm?
No wiem o czym pisze. Pomiar jest robimy przy maksymalnym wciśnięciu gazu do oporu. Czyli gaz w podłogę na 5s i tak kilka razy. Czyli EGR jest zamknięty i klapy otwarte do oporu. Mogę nagrać wideo na czym polega pomiar jak mi Pan z Dekry pozwoli. Jak by te pomiary były tak dokładne to żadne auto by nie przeszło przeglądu ponieważ wpływa na to eksploatacją i zużycie silnika. A to co jest na papierze to tylko jak pojazd opuszcza fabrykę. Jeśli Ci chodzi o Twoje cyferki.O czym Ty wgl piszesz? A wiesz wgl jaka powinien normę spełniać silnik 2.4 jtdm?
No wiem o czym pisze. Pomiar jest robimy przy maksymalnym wciśnięciu gazu do oporu. Czyli gaz w podłogę na 5s i tak kilka razy. Czyli EGR jest zamknięty i klapy otwarte do oporu. Mogę nagrać wideo na czym polega pomiar jak mi Pan z Dekry pozwoli. Jak by te pomiary były tak dokładne to żadne auto by nie przeszło przeglądu ponieważ wpływa na to eksploatacją i zużycie silnika. A to co jest na papierze to tylko jak pojazd opuszcza fabrykę. Jeśli Ci chodzi o Twoje cyferki.
Jeśli nie ma DPF to i tak się zmieści w normie zadymienia ponieważ ta ilość sadzy jest znikoma. Jeśli chodzi o auta produkowane od 2004-2008r. powyżej euro5 i 6 jak już nie ma DPF to niestety nie dostanie TUV. A jak ktoś ma euro 3 to może sobie zamontować DPF HJS i dzięki temu dostanie homologację na euro 4. A nawet czasami jak auto trochę kopci to Pan mówi żeby pojechać na autostradę i trochę przepalić auto bo katy są trochę przytkane. Pisze cały czas jak jest w DE.Klapy otwarte, egr zamknięty a co z dpfem?
Jak ma aż tak dużo to pewnie nie ma katalizatora tego przed DPF dlatego ma aż tak dużo, albo ma chipa lub ma nieszczelność w dolocie. Ale jeśli przegonisz auto i pojedziesz na analizator to będzie w normie. Ale jak jeździłeś po mieście cały czas i pojedziesz sprawdzić to będzie minimalnie podwyższone bo katy nie są wystarczająco nagrzane. Dlatego Co pisałem że DPF jest obowiązkowy od 2009 roku. Musi mieć każde auto. A te DPF dodatkowe z HJS to one magazynują ta sądzę w środku ale jak wjedziesz na autostradę i przydeptasz to wszystko wyleci, czyli pójdzie czarna chmura i tak co ileś tam kilometrów. Żeby jak jeździsz po mieście to sądzę wywieść po za miasto . Więc alternatywą jak ktoś nie ma DPF to może sobie założyć z HJS i on też wyłapuje sadze. Plus jest taki że nie ma czujnika żadnego i nie ma procedury wypalania która obciąża termicznie silnik.Kolega wycial w 2.4 dpfa i wywaliło mu 3.5 a norma jest 0.51 u mnie zaraz po wycięciu pokazało 0.80 ale tak jak mówisz muszę przegonic po autostradzie może się polepszy