Alfa 75 skrzynia, wielki problem

• Autor wątku Autor wątku twinsparc75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

twinsparc75

Guest
Witam.
Moja alfa to 75 z 2.0 ts. Remontowałem auto (prawie wszystko co mogłem to wymieniłem). Pojawił się problem. Pękła mi obudowa sprzęgła, więc wymieniłem na inną od chłopaczka z Wielunia. Na nowej obudowie przejechałem ok 2000 km i znowu pękła. Po skontaktowaniu się ze sprzedającym częsci,dowiedziałem się, że przyczyną może być niewyważenie wału. Kupiłem kolejną obudowę i wał. Po założeniu wszystkiego kolejny psikus, kolejne pęknięcie. Nie mam już pojęcia co może być nie tak i gdzie popełniam błąd.
Bardzo prosze was o pomoc. Z góry dziękuję!!!

PS na wale wymieniłem gumy i alfa otrzymała nowe sprzęgło kompletne.

W której części pęka obudowa sprzęgła????czy po stronie wysprzęglika?????ale najbardziej prawdopodobna przyczyna to podpora wału

Jeśli szukasz sprzęgła to z tego co pamiętam gdzieś w piwnicy u znajomego leży kompletna obudowa a właściwie całe sprzęgło od Giulietty 2.0 (to samo co 75) jemu to już nie potrzebne bo śmiga V6 więc jeśli nadal szukasz to daj znać to będe szukał

dosłownie rozrywa obudowę sprzęgła. poprzednio wyrwało kawałek obudowy z łożyskiem, wczoraj po założeniu wszystkiego obudowa rozsypała się w drobny mak, tak że wyrwało śruby ze skrzyni razem z jej kawałkiem. auto odpaliłem i było ok do momentu kiedy podniosłem obroty do ok 4000.

podpora jest dobra, na wale wszystko jest nowe. sprzęgło też jest nowe.

może wiecie kto ma skrzynie 2.0 ts w dobrej cenie??

czyli przyczyna tkwi w chyba w samej skrzyni lub mechaniżmie sprzęgła

Witaj

miałem kiedyś taki przypadek w Firebirdzie pękała skrzynia a przyczyną było przekoszone łożysko na wałku atakujacym i wyrobiona podpora ślizgowa w kole zamachowym to ostatnie może niewystepować w 75

radze wymienić skrzynie z mostem niestety

pozdrawiam

Dzięki za pomoc. Dodatkowo oddam wał do wyważenia na wszelki wypadek.

Winę za to będzie ponosić po pierwsze poduszka mocowania kielich silnika (obudowy koła zamachowego, ta pod spodem w poziomie), a druga sprawa to tak jak we wcześniejszym poście podpora. Jest to bardzo mało prawdopodobne żeby odważył się wał. Można poprostu sprawdzić wzrokowo czy nie ma gdzieś miejsca po odważniku.

P.S. Przepraszam nie przeczytałem dwóch ostatnich postów :oops: . Wiem, że w niektórych autach duże znaczenie ma jak założony jest docisk (słoneczko). Powinien być na nim znak i tak samo na kole zamachowym (kreseczka). Nie rozkręcił ci się czasem ten element wałka do którego przykręca się wał??

podpora jest ok. co do tuleii silnika to o tym nie myślelem, ja jej nie wymieniałem bo wyglądała ok. a sprzęgło sprawdze. tak czy siak zmuszony jestem sprzedać auto. może ktoś kupi w takim stanie. dzięki bardzo za info pozdrawiam wszystkich.

Amortyzatory
Powrót