Alfa 33 nówka sztuka.

• Autor wątku Autor wątku Alfista92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alfista92

Guest
Witam, tak sobie już myślałem ostatnio jak przerobić swoją przyszłą 33.
Doszedłem do wniosku że przecież piękniejsza nie będzie, więc nie ma sensu bawić się w pseudo tuning.
Jednak marzy mi się nowa 33, tzn po renowacji...
No właśnie, czy w Polsce są firmy które zrekonstruują mi tapicerkę tak że będzie wyglądała jak oryginał?
Znalazłem jedną, lecz ich strona nie wygląda zbyt profesjonalnie...
No i jeszcze kwestia kosztów, czy taka kompletna renowacja do oryginału będzie tańsza czy droższa niż np. obszycie auta tapicerką skórzaną, której i tak nie chcę.
Zastanawiam się ile muszę uskrobać żeby zrealizować swoją fantazję :P

W sumie nie jestem przekonany do przeróbek typu skóra.
Wkrótce Alfa 33 to będzie klasyk i ludzie będą płacić za egzemplarze oryginalne!
Oczywiście nie zrozumcie mnie źle, nie po to się pieści Alfę żeby ją sprzedać...
ale miło jeśli nie jedziesz Ferrari, a mimo to ktoś Ci zazdrości.

Swoją drogą słyszałem kiedyś już nie pamiętam od kogo, że da się kupić każdą Alfe fabrycznie nową :) Poprostu firma trzyma dokumentacje itd i za dobrą kase może zrobić dla Ciebie taką 33 2009 :D Nie wiem ile w tym prawdy ale ciekawa sprawa. To tak wtrąciłem bo nazwa tematu mi przypomniała. Pozdrawiam

Oooo to bardzo ciekawe :D
ale taką to bym się nie odważył jeździć :)
Trzymałbym w salonie przy kominku :)

kwestia tylko tego czy da się znaleźć tkaninę/dzianinę taką jakiej użyto w oryginale

nawet jak nie da się jej kupić to na pewno da się ją wykonać ale koszty będą ogromne :/

tańsza czy droższa niż skóra - hmm , a jak kupisz 33 z oryginalną skórą ??

wszystko jedno , jakoś to będzie , jak czytam Twoje posty to wiem że nie zginiesz w świecie motoryzacji :)

...a może kupisz bez skóry i będzie w dobrym stanie ? na pewno są takie egzemplarze , jak sobie przypomnę np 75 kolegi Amigasa - ma naprawde ładną tapicerkę , wyprać raz na jakiś czas i tyle :)

wszystko jedno , jakoś to będzie , jak czytam Twoje posty to wiem że nie zginiesz w świecie motoryzacji :)

Nooo to było miłe :D :D :D
Achhh jeszcze nie kupiłem samochodu i już się martwię na zapas :P
Ale tak to jest jak całe życie czeka się na samochód, ja już zacząłem odliczanie :P Jeszcze tylko 188 dni 7 godzin 34 minuty i osiemnastka na karku :)
Może będzie super stan i nie trzeba będzie nic zmieniać, tylko wyprać i już :)

dzięki za poprawienie mnie :)

33 z recaro w czarnej alcantarze musi byc mega fajna , jak nasz młody kolega taką trafi to od razu go pocieszę że alcantarę kupi bez problemu do ewentualnej renowacji :)

Noo... z taką alcantarą i półskórą to byłoby super :)

No, a przy Alfie zawsze znajdzie się coś do roboty ;) nawet jak jest w super stanie :)

jak nasz młody kolega taką trafi to od razu go pocieszę że alcantarę kupi bez problemu do ewentualnej renowacji :)

No raczej będzie musiał, bo z tego co widziałem to alcantara w 33 jest zazwyczaj bardzo mocno zniszczona (wytarta). :/
Jeśli chciałby dostać 33 z takim wnętrzem, to musi szukać 33 w wersji P4.
Przy P4 RECARO było standardem, takie wnętrze było też montowane w limitowanej wersji Monte Carlo z 1994r. Ale taką trafić o już graniczy z cudem ;)

Marcin, 33 nie wychodziły ze skórzaną tapicerką, były tzw. półskóry ale to był skay a nie skóra.
Cekawszą alternatywą dla skóry w 33 jest orginalne wnętrze RECARO, wersja w tzw. kratkę lub alcantara. :)

Robert wstyd ! 33 byly w skórach tylko ta skora tak ochydnie wygladała ze to szok.. :/

Robert wstyd ! 33 byly w skórach tylko ta skora tak ochydnie wygladała ze to szok.. :/

W jakim katalogu to wyszperałeś ???
Ja nie spotkałem, żadnej informacji na temat skórzanej tapicerki w 33.
W której serii była montowana ???

P.S. Łukasz to nie wstyd, człowiek całe życie się uczy ;)

No proszę, ja zawsze myślałem że nigdy nie było Alfy 33 ze skórą...
Widziałem tylko te półskóry.
A ta oryginalna wygląda jak z dużego Fiata, tylko gorzej ;)

Oj Robert nie powiem Ci jaki to katalog bo mam tego dużo od 33 na dysku. a było to w serii 3. Z serii 2 zawsze podobał mi sie czerwony dywan :) jak by o wsadzic do serii 3 i srodek z imoli hmmmmm ładnie by to wygladało :)

Czerwony dywan można jeszcze we Włoszech zamówić :)
Tylko, że to ksztuje straszną kase :/
Ale w Poznaniu jest gość który jak remontował sobie Spidera z lat 70 to zamówił kompletne poszycie na tapicerke i dostał, za ile nie wiem, ale ma orginalną tapicerkę i w dodatku nówka sztuka :D

Alfista92, a czemu chciałbyś zabrać się za 33???

Przecież każdy/albo większość doświadczonych alfistów uważa za ostatnią prawdziwą alfę 75...

Jakiś czas temu

http://www.autoscout24.pl/CustomerArticles.aspx?cid=xzwnydmo&asrc=vzwk4bmtktyp&aid=vzwk4bmtktyp

była tu 75 1.8 turbo chyba evoluzione (czy coś na kształt) za 6000euro, więc sporo jak za 2X paroletnie auto!

Poza tym 75 była okrętem flagowym alfy i jest ich dość mało, więc cena 75 będzie wcześniej i szybciej rosła...

Przecież każdy/albo większość doświadczonych alfistów uważa za ostatnią prawdziwą alfę 75...

No 145Q, to żeś grubo pojechał :D
Powiadasz: "...każdy/albo większość doświadczonych Alfistów..." no pewnie jako doświadczony Alfista wiesz co mówisz :rolleyes:
Bo ja bym raczej uważał, że jest to kwestia do dyskusji, który model można uważać za ostatni prawdziwy produkt Alfy, no ale za pewne nie jestem doświadczonym Alfistą i z tąd te moje wątpliwości :P

heh czyli jednak dobrze mi świtało że były :)

75 - ostatnia czy nie ostatnia to 33 jest tak fajna że chyba nigdy się nie znudzi

---------- Post dodany o godzinie 10:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:04 ----------

No, a przy Alfie zawsze znajdzie się coś do roboty ;) nawet jak jest w super stanie :)

jak nie będzie nic innego do roboty to sobie położysz wosk a później pojeździsz żeby się cieszyć swoim zadbanym autem :)

Amortyzatory
Powrót