Alfa 2.5 V6 Problem POMOCY RPM - mam juz dość.

To strzelanie na wolnych sprawia wrazenie jakby dochodzilo do zaplonu w dolocie co jakis czas ;/ filmik byl na gazie mam rozumiec? Odlacz LPG, rozlacz aku na jakis czas i spruboj czy cos sie zmieni.

PS. jesli Alfa byla zimna, to proponuje jej tak nie krecic wiecej ;]

(...)
i znowu problem wkręcania się na obroty widać na filmiku i odcinka nie strzela tytytyty tylko ty........... ty............ ty.................. co znowu nie tak;/
(...)
na ciepłym silniku dobrze jest.
I jeszcze tytuł filmu "z rana strzela"

Coś mi wskazuje na to, że silnik nie był rozgrzany. Jeśli tak, i jeśli nie jest to pierwszy raz gry wciskasz do odcięcia gdy motor ma temp. mniejszą niż 80 stopni, to nie ma się co dziwić nagarowi na korku czy też wywaleniu uszczelki.

po naprawie odmy nic się nie zmieniło, hm ale chodzi mi o to ze w starej alfie na zimnym silniku można było spokojnie przyspieszać i do odcinki wkręcała sie jak głupia ,a tu jak jade wcisnę gazu to do 2tys obroty i wgl się nie napędza dusi się prycha strzela... nie wiem o co w tym chodzi jak nie było jeszcze Lpg to taki sam efekt był tyle ze teraz jeszcze dodatkowo szaranie występuje.

Kolego, zostaw tą alfę i jej dalej nie męcz. Debil jesteś, jak auto na zimnym silniku ciągniesz do ocięcia jak stoi, a podwójnym deklem, jak obciążone tak targasz.

To strzelanie to nieszczelność w dolocie za przepustnicą, co to za gaz, pokaż jakieś zdjęcia instalacji normalne a nie robione w słoniowi w d... tak ciemno jest.
Nie ciągnie Ci dalej, bo ma mapy poprzestawiane i na ubogo idzie. Masakra.

w starej alfie na zimnym silniku można było spokojnie przyspieszać i do odcinki wkręcała sie jak głupia ,a tu jak jade wcisnę gazu to do 2tys obroty i wgl się nie napędza dusi się prycha strzela...

ale żadnego auta nie wolno cisnąć do odcinki na zimnym silniku!
chcesz wywalić uszczelkę? Porysować blok? Pęknięcia na głowicy? I tak dalej. No do ...ua, jak wlejesz gorącą wodę do zimnego słoika, to sądzisz, że nie pęknie? Tak samo tutaj - olej nie rozszedł się po silniku, nie ma odpowiedniej gęstości, głowica i blok są zimne. Wraz ze wzrostem temperatury materiały się rozszerzają i "doszczelniają". Gdy jest zimny trzeba jeździć delikatnie, jakby silnik był zrobiony z drewna! Bez gwałtownego przyspieszania, szarpania itp., 2, no 3k rpm góra.

Potem ludzie dziwią się, czemu na korku zbiera się nagar, czemu pod autem olej, czemu zamula i traci fabryczną moc, czemu "bierze wodę"...

Toż to nawet w instrukcji jest napisane... :(

Ostatnia edycja:
Kolega powinien BMW kupić chyba - taki typ człowieka.

kurcze ja pokazalem an filmiku o co chodzi z moim silnikiem,
pozatym w czarnej niebylo pora dnia i nocy czy zimny odrazu odpalony zawsze kreciła tak samo a ten prycha strzela iwgl..

---------- Post added at 23:11 ---------- Previous post was at 22:52 ----------

kolego a jak te mapy ustawić?

i nikt mi nie pomoże?

Co do sposobu traktowania auta to nie sposób nie zgodzić się z poprzednimi wypowiedziami, ale jeśli nie szkoda Ci auta to myślę że na pewno będzie Ci szkoda $$$, bo wydatkami czym prędzej się skończy.

Co do majonezu pod korkiem, jeśli po przejechaniu 20km nie zniknie, to masz do roboty uszczelkę pod głowicą, jedną lub dwie.

--
Pozdr.
Hubert

majonezu jak na razie brak. ,ale ciągle strzela jak odpalam ... i auto się dusi jak chce przekroczyć 2 tys. na zimnym .

---------- Post added 06-03-2012 at 00:34 ---------- Previous post was 05-03-2012 at 23:07 ----------

poza tym mam pokazać filmik jak stara czarna V6 się kręciła? i jakoś nie robiło problemów to ze jest zimno czy silnik nie jest wystarczająco dogrzany.??

Ale tu nikomu nie przeszkadza ze krecisz zimny silnik... poprostu odbije sie to na nastepnym posiadaczu Twojego auta... a koszty remontu tego silnika przewyzszaja zwyklego kowalskiego. Napisz w punktach co juz sprawdziles i jak?!

majonezu jak na razie brak. ,ale ciągle strzela jak odpalam ... i auto się dusi jak chce przekroczyć 2 tys. na zimnym .

---------- Post added 06-03-2012 at 00:34 ---------- Previous post was 05-03-2012 at 23:07 ----------

poza tym mam pokazać filmik jak stara czarna V6 się kręciła? i jakoś nie robiło problemów to ze jest zimno czy silnik nie jest wystarczająco dogrzany.??

Oczywiście, że "nie będzie problemów" z wkręceniem się na obroty. Ba, na zimnym nawet lepiej wchodzi na obroty auto, jest wyczuwalna większa moc. Od razu taka głupota nie wyjdzie, ale po 2, 3 latach puszcza uszczelka, można ją wydmuchnąć, pęka głowica itp. Jak powiedzieli, jeżeli masz w dupie to, że kolejny posiadacz wyda 2 - 4 tys. na naprawę silnika, to proszę bardzo. Jeżeli zostawiasz dla siebie na jakieś 5 lat autko to nie polecam takiego "kręcenia" na zimnym.
Wiem bo kiedyś byłem "młody i głupi" nie wiedząc za wiele o aucie, no i w Clio które kupiłem za 2.5 a sprzedałem 2.1 koła, władowałem 5, 6 tysięcy w tym większość na silnik...
Ale niektórzy są po prostu niereformowalni ;)

Co do topicu:
"strzela" tak na LPG i benie?

kurde przeżywacie chwilowe wkręcanie do odcinki film pokazowy nic więcej
to co zrobiłem to
1 wymiana świec
2 cewek
3 przepływka
3 przepustnica
4 pompa paliwa
5 wtryskiwacze
6 sonda lambda

dziś Kolega GV6 zerkną na to wszystko pierwsza rzecz pomylone kable od wtryskiwaczy PB 4 z 6 cylindrem
i obstawia na to ze rozrząd chyba jest przestawiony. :(

---------- Post added 08-03-2012 at 01:28 ---------- Previous post was 07-03-2012 at 22:25 ----------

prosze czarna jak żyje wkręca sie jak szalona http://www.youtube.com/watch?v=ptnIDqy0ylQ

Kolego Ty jesteś nie reformowalny ... szkoda, że Alfy są już tak tanie, że tacy kolesie jak Ty dostają je w swoje łapska.
Przy takim traktowaniu silnika będziesz tu (niestety) stałym gościem na forum z pytaniami i problemami.

kolego Alfe mam od 3 lat to jest moja dróga V6 kupiona niestety za grosze to o co ten bulwers? co ma sie silnikowi stać jak mu przez chwile powkrecam. ??? lepiej niech cos sie stanie przy takim wkrecaniu niz jak bede wyprzedzał albo gdzies jechał...
ja mam tylko problem z tym ze Czarna alf jechala i rwala zawsze a ta ma jakies problemy... DLATEGO O TYM PISZE BO NIE WIEM CO JEJ DOLEGA
gdzie włożylem dolot ''Smok'' od GTA kolektory od GTA
i nic dalej to samo.
To na co ten wrzut? nie mow ze nie wkrecales swojej V6 do odciny???

dzis nagrałem film jak sie nakreca Cameleon normalnie aż się zdziwiłem bo normalnie się nakręca jak stara oceńcie sami chodz wyraźnie słychać na wolnych obrotach ze nie równo chodzi;/;/ możliwe ze to przez rozrząd;/
http://www.youtube.com/watch?v=67eMhD37DlI&feature=youtu.be

matko, aż mi się jej przykro zrobiło, jak Ty ją krzywdzisz niemiłosiernie.

jasne, że każdy posiadacz V-ki kręcił nie raz do odcinki, ale żeby przy takiej temp. silnika?!

czytam i nie dowierzam.

pozdrawiam

kur... Ludzie to jest V6 po to kopiłem taką sama aby ją kręcić i wiem ze nic sie nie stanie stara krecilem ciągle i 2lata bezawaryjnej jazdy nią
to na co te wrzuty??
ja tu pisze z moim problemem z obrotami i dławieniem się i pokazuje o co chodzi a nie ze mam przyjmować jakieś negatywne sugestie
i wasze komentarze są zbędę ze kręcę ją Do odcinki

dzisiaj wieczorem zajrzę do okablowania wtrysków. bo GV6 mnie nakierował ze są pomylone

temperatura silnika to jedno... :) jeszcze jest temperatura oleju hehhehe kolego jesli ludzie kumaci Ci pisza zebys nie krecil "zimnego" silnika to po co madrujesz i udajesz madrzejszego bo to Twoje auto?! Nie masz zielonego pojecia o tym co mowisz/robisz i ZYCZE Ci zeby korba z tego silnika nie wyleciala bokiem bo to bedzie moment...

Ale się chłopaka czepiliście :D jak mu korba bokiem wyjdzie jego problem, ma drugi silnik w sumie i to zdrowszy od tego. Niebieską V6 boli jedno, skundlenie przez mechaników i LPGmenów, Ci pierwsi zjeb@li rozrząd przez co na PB nagrzana telepie się jak dziwka na mrozie, Ci drudzy pomylili kolejność rozcięcia wtryskiwaczy dla LPG przez co na LPG chodzi jeszcze gorzej niż na PB. Trochę pracy, samozaparcia i będzie auto żyło.

Amortyzatory
Powrót