[166] Alfa 166 FL 2.4 jtdm by Viader

Ostatnio miałem niemiłe spotkanie z oponą od tira, w nocy na autostradzie. Uszkodzony zderzak, prawy halogen, kratki itp. Już ogarnięte chociaż przydałoby się pomalować zderzak(popękany lakier). Szkoda zgłoszona z oc kazachskiego kierowcy ale nie wiem, czy cokolwiek dostanę.

Padł też mechanizm wycieraczek, używany pochodził niecały miesiąc, więc dziś zamontowałem nowy.
37.jpg
38.jpg
39.jpg
40.jpg
41.jpg

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Nieźle, z tą oponą mogło być dużo gorzej. Ciekawe jak będzie z odzyskaniem kasy.

Co do odszkodowania za oponę to właśnie mi wypłacili odszkodowanie w wysokości mniej więcej połowy wartości auta, więc nie jest źle.

Tydzień temu wyjechałem nad morze, więc alfa jak to alfa postanowiła się zjebać dzień wcześniej i tracić płyn chłodzący. Ułamał się króciec od zbiorniczka wyrównawczego. Polepiłem jak mogłem na wyjazd a dziś zamontowałem nowy.

Do tego zamontowałem chińskie dsp, z którego jestem zadowolony, znacznie poprawiła się jakość muzyki z bt bo nie puszczam już jej przez xcarlinka tylko bezpośrednio do procesora dsp.
Muszę jeszcze tylko zmienić tylne fabryczne głośniki bo nie wyrabiają przy zmienionym przodzie.

W międzyczasie oddałem zimowe felgi do regeneracji, muszę jeszcze kupić nowe zimówki.

Acha miałem farta z tym wyjazdem bo było u mnie masakryczne gradobicie, które podziurawiło mi wszystkie rynny w domu i zniszczyło samochody w okolicy. Grad był tak duży, że powybijał szyby w niektórych samochodach. Na szczęście 166 ocalała :)

Na razie to tyle.
84.jpg
85.jpg
86.jpg
87.jpg

Ile kosztował nowy mechanizm wycieraczek ?

Dałem 375zł, drogi fiat oszalał już z cenami i wystawia za 650...

Dzisiaj założyłem odnowione felgi zimowe z nowymi oponami. Felgi pomalowane w chrom proszkowy.
88.jpg
89.jpg

Proszkowy chrom? Ciekawie to wygląda na pierwszy rzut oka, ale musiałbym to zobaczyć w lepszej jakości, a najlepiej na własne oczy :D

Wyglądają bardzo ładnie. Jak z trwałością powłoki? Obiecują coś? Był kiedyś Fanta Chrom, ale okazało się, że to schodzi od patrzenia na to :)

Trwałość raczej jak inne lakiery proszkowe.

To już chyba choroba. Pozbyłem się 156 bo stwierdziłem, że po co mi dwa sedany i kupiłem 159 SW 1,75 TBI TI. Auto kupione w ciemno ze Szwajcarii. Po sprowadzeniu przeszło, porządne czyszczenie, polerkę, podmalowane conieco zderzaki. Do tego rozrząd, filtry, wahacz. Po pierwszych jazdach okazało się, że kopci na biało i nie działają światła mijania. Po oględzinach u mechaniora wymieniłem separator odmy, turbo poszło do regeneracji, do tego oczyszczono cały dolot oraz przedmuchano katalizator, przy okazji poszły nowe świece. Co do świateł to okazał się padnięty moduł BSI, trzeba go było podmienić i zakodować do ecu i kluczyka. Teraz mam nadzieję już tylko bezproblemowa jazda :-)

Do uzupelnienia mam jeszcze znaczek 159, ponieważ był zdejmowany do polerki i klejony na taśmę, która pod wpływem słońca odpadła :-P
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg

Prezentuje się mega dobrze :)
Gratki!!! :beer:

Kupiłem 159 nawet nigdy w niej nie siedząc. Pierwszy raz wsiadłem do tego auta, jak już za nie zapłaciłem i je zarejestrowałem :D. Na szczęście jak to alfą, jeździ się świetnie. To co mnie zaskoczyło we wnętrzu, to to że wygląda dużo lepiej na żywo niż na zdjęciach. Materiały wykończeniowe i spasowanie też dużo lepsze niż w starszych modelach, nawet 166 się chowa, choć uważam, że jest wykonana świetnie. Nie bez znaczenia jest to, że to wersja Ti, więc jest prawdziwe aluminium na kokpicie, fajne fotele kubełkowe, czarna podsufitka. Świetną robotę robi też szyberdach, zwłaszcza teraz na wiosnę świetnie się jeździ po mieście z mniejszymi prędkościami.

Trzeba też przyznać, że 159 ma mega sztywną karoserię, do tego zawieszenie Ti oraz kapcie 235/45/18 powodują, że to najlepiej prowadząca się z moich alf, nawet lekka 156 nie kleiła tak w zakrętach - ale tam miałem zwykłe zawieszenie. Na minus w stosunku do 166 jest wyciszenie karoserii - czuć że to klasa niżej. No i silnik TBI - zbiera się nawet przyjemnie ale totalnie nie ma charakteru - jedzie się nim jak jakimś elektrykiem, bez dźwięku i bez emocji. Mam też wrażenie, że 2.4 jtdm po wirusie ma więcej jadu przy wyższych prędkościach.

Za to w stosunku do 156 - 159 to skok o kilka generacji do przodu. 156 była poprostu tandetna do bólu, kiepskie plastiki, kiepskie spasowanie - wszystko skrzypiało i trzeszczało.

Gratuluję. Miałem dokładnie takie same odczucia 166 vs 159. Ja się że 159 pożegnałem przez silnik. Diesel mnie nie kreci. Ale z TBI jeździłbym dłużej.

Mnie też diesel nie kręci, zwłaszcza 4 cylindry. Ale 5 garowe 2.4 podczas jazdy i przyspieszania brzmi o wiele lepiej niż TBI. Za to kultura pracy na wolnych obrotach i przy spokojnej jeździe w gruźliku - wiadomo o wiele gorsza. No i w porównaniu do jtd - tbi żłopie jak smok. Generalnie TBI jest fajnym, dynamicznym silnikiem do normalnej jazdy. Auto fajnie przyspiesza, silnik jest cichy nawet przy szybszej jeździe. Bardziej słychać opory powietrza i toczenie opon niż silnik. Dla porównania 2.0 jts w 156 całkiem przyjemnie brzmiał i fajnie się go wkręcało do tych 7k rpm ale podczas jazdy autostradowej był nieprzyjemnie głośny, z tego co pamiętam przy 120km/h miał już 4 tyś obrotów i pomimo beznadziejnego wygłuszenia to był w stanie zagłuszyć wszystko :D. Pierwotnie miałem upatrzoną 159 2.4 Q4 Ti ale okazała się poobijana przez grad oraz miała zardzewiałe progi. TBI wziąłem trochę przyszłościowo, jako że auto pewnie posłuży kilka lat - nie chcę mieć problemów z jakimiś strefami wykluczenia diesli itp. Natomiast trzeba przyznać, że warto jest kupować auta ze Szwajcarii, ponieważ widać że tam się na autach nie oszczędza. Przede wszystkim auto jest bardzo bogato wyposażone i widać, że było porządnie serwisowane. Niestety olej był wymieniany jak w książce, czyli co 25-30kkm, co za tym idzie odma, turbina itp. były zasyfione i wykończone ale to już zostało ogarnięte. Natomiast pozostałe sprawy eksploatacyjne widać, że były prowadzone wzorowo, np. tarcze i klocki widać że są nowe, najwyższej jakości, dwa komplety kół z prawie nowymi oponami premium, nie to co w autach z pl, gdzie jak kupujesz auto używane to na łysych chińskich oponach, zjechanych bijących tarczach i z klimą "do nabicia", że już o wyciekach i ukrytych różnych usterkach nie wspomnę.

Po XII zlocie alfy 166 nie wytrzymałem i dokupiłem od AutoDS lotkę na klapę oraz dokładkę do przedniego zderzaka ala zender. Progów nie mam zamiaru zakładać, nie mam zamiaru obniżać zawieszenia. Poza tym moim zdaniem ori progi ładnie zgrywają się linią z przednią dokładką. Wrzucam na szybko zdjęcia, auto myte ostatnio przed zlotem. Później umyję i zrobię lepsze fotki w jakimś lepszym plenerze ;)
11dc5f3c6582e3d83d6094a4bc0f17ba.jpg
c762f4e2e904b212c56e6dab90013e46.jpg
7d77feaeeb346b6726eb1abc4e12ac15.jpg
2d64334d3daaf89457665658a2a0ef12.jpg
b0ed276b20a1af236239cae87d28b695.jpg

Wysłane z mojego Pixel 6 przy użyciu Tapatalka

Bardzo ładnie :) ja szczerze uważam że lotka to właśnie jest najbardziej kontrowersyjna :)

Faktycznie bardzo ładnie te progi się zgrywają.
Co do lotki to powiem tak... na razie nie zakładam :)

Aczkolwiek pomalowana będzie, w razie czego :D

Kilka wieczornych fotek.
e24652057bd02685b79840b4ce0d26fd.jpg
2ec89e53a1725074ceb294a82b4cbb52.jpg
bc659452455c963162ed9a17fe56169a.jpg
5c839d032ad59ce91db973643ef528e0.jpg
4299e37530c714dd64dcdd6924a63ea5.jpg
9b557ddfada1c026f7bc4c98f8fd41cd.jpg
e363f0df4868e041564342c0de7f62da.jpg

Wysłane z mojego Pixel 6 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót