• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

alfa 166 DIESEL czy BENZYNA

• Autor wątku Autor wątku prologiusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jakoś kogo nie wiozę 2.4 20v to nie wspomina o klekocie tylko wpada w szok ze moze przy odrobinie checi osiagnac w dieslu swietny dzwięk.I nie jest to fajny dzwięk jak na diesla,tylko fajny dzwięk w ogóle.
a dzwięk diesla v6 nie jest w niczym lepszy tylko inny po prostu.jakie miałeś v6 w dieslu że twierdzisz ze 2.4 brzmi gorzej.No ale dla aronii wszystko co v6 ma lepszy dzwięk.
A skoro układ v brzmi najlepiej to osobiście polecam ci diesla v8 w hummerze,robi większe wrażenie niż v6 busso,mimo że nikt nad dzwiękiem sie nie pochylił w tym urządzeniu no ale nie jedzie za bardzo i ekonomiczny tez nie jest

Ostatnia edycja:
wiadomo niestety alfe a w sumie fiata nie stać na silnik V8 nie wspominając chociaż o dizlu v6
ja miałem przyjemność jechać citroenem C6 V6 240 koni naprawdę byłem pod wrażeniem zrywności elastyczności i niskim spalaniem tego auta.

zycze sobie zeby fiat wreszcie zaproponował taki silnik dla alfy
bo co teraz wkładają za silniki woła o pomstę do nieba jakieś
1.4 16V turbo 120 i 170 KM
1.75 16V turbo 235 KM

1.6 JTDm 105 KM
2.0 JTDm 170 KM

skąd oni to wzięli od japońców...

w koncernie fiata jest już diesel v6. W lancii themie (vel.chrysler 300c).Ale nie miałem okazji posłuchać na żywo. Niewiem czyj to wyrób ale nazwa crdi każe w nim upatrywać pochodzenie koreańskie,bo z tego co wiem silniki diesla do jeepów i chryslerów na europę dostarcza hyundai.

Ostatnia edycja:
znam ten temat,ale kiedy ten silnik się pojawi i czy naprawdę w tym 2014 w giulii tego nie wie nikt i czy koniec końców jednak z tego nie zrezygnują

Tego to nikt nie wie, ale nie odbierajmy Włochom umiejętności tworzenia Diesli. Na podstawie tego jak się sprawuję w nowym Jeepie Grand Cherokee można powiedzieć, że to bardzo przyzwoity silnik.

A wracając V czy JTD w 166 ... Kwestia spalania, ekonomi użytkowania, kompromisu miedzy osiagami a kosztami - JTD..... Ale jezeli koszty paliwa nie graja roli to zdecydowanie V-ka.... Dźwięk... Moc... aksamitna praca...

Ja po kontakcie z V6 w Alfie tylko że 2.5 24V w 156, muszę za każdym razem przyznać z westchnieniem, że to wspaniałe silniki, dźwięk, sposób w jaki oddaje moc, jak się wkręca na obroty, niesamowite. Miałem do czynienia z różnej maści silnikami, nie ma takiej drugiej V6, czy to niemiecka czy francuska, każda bezpłciowa w konfrontacji z V6 konstrukcji mistrza Busso, jedynie tylko rzędowe R6 BMW mają podobny charakter i temperament...

Diesel jak to diesel... Kiedy nie liczą się koszty, tylko przyjemność z jazdy wybór jest prosty... Tylko V6!!!

http://www.youtube.com/watch?v=wOmiF1l-Fzs&list=FLtodUCi1unx06eXXEwbQEfQ&index=26&feature=plpp_video

Ostatnia edycja:
Ja po kontakcie z V6 w Alfie tylko że 2.5 24V w 156, muszę za każdym razem przyznać z westchnieniem, że to wspaniałe silniki, dźwięk, sposób w jaki oddaje moc, jak się wkręca na obroty, niesamowite. Miałem do czynienia z różnej maści silnikami, nie ma takiej drugiej V6, czy to niemiecka czy francuska, każda bezpłciowa w konfrontacji z V6 konstrukcji mistrza Busso, jedynie tylko rzędowe R6 BMW mają podobny charakter i temperament...

Diesel jak to diesel... Kiedy nie liczą się koszty, tylko przyjemność z jazdy wybór jest prosty... Tylko V6!!!

http://www.youtube.com/watch?v=wOmiF1l-Fzs&list=FLtodUCi1unx06eXXEwbQEfQ&index=26&feature=plpp_video

Dałes popis.... Pokaż wykik ze spalania v6 i jtd - jak już mamy sie licytowac. 30 vs. 10l bo chyba tak by to był rozumiec... Ale widac jedni onanizują sie wciskaniem gazu na luzie:)

Dałes popis.... Pokaż wykik ze spalania v6 i jtd - jak już mamy sie licytowac. 30 vs. 10l bo chyba tak by to był rozumiec...

Witam zastanawiam sie nad kupnem alfy 166 z 2002 roku, wacham sie pomiedzy benzyna 3.0 a dieslem.Dodam ze zależy mi bardziej na elastycznosci i przyspieszeniu niż na oszczednosci. prosze o porady.

majster, po co suche fakty, tabele, raporty, analizy, liczby, chyba nie o to chodzi w tym porównaniu, kiedy liczą się emocje, przyśpieszenie, elastyczność... To daje tylko V6 :cool:

Ale widac jedni onanizują sie wciskaniem gazu na luzie:)

Widać drudzy onanizują się na sam zapach ON ;)

a gówno nie porównanie. Tych silników się nie porównuje bo niby na jakiej podstawie. Ktoś kto chce alfę a spalanie gra rolę to kupuje jtdm i cieszy się jednym z najlepszych diesli na rynku a jak spalanie nie gra roli ,albo jeździ raz w tygodniu to kupuje v6 i ma jedno z najlepszych v6 na rynku i wszystko w temacie.pomijam lpg bo to indywidualna sprawa co kto robi z autem a do tego zakup dobrej v6 plus dobra instalacja powoduje że trzeba zrobić duuużo km żeby się to zwróciło.

a do tego zakup dobrej v6 plus dobra instalacja powoduje że trzeba zrobić duuużo km żeby się to zwróciło.
Ale nie ma problemu z kupieniem już z instalacją. Więc jeżeli ktoś nie ma uprzedzeń do LPG to niestety mamy dobre osiągi z tanią jazdą w jednym. Choć oczywiście jest to tam okupione np mniejszym bagażnikiem, częstszym tankowaniem czy tymi kilkoma częściami do lpg w roku. Coś za coś.
Ale fakt faktem tak jak jarek pisze to idiotyczne są porównania tych dwóch skrajnie różnych jednostek. Jeżeli ktoś nie chce lpg to musi tylko znaleźć odpowiedź na pytanie jakie przebiegi, żeby wiedzieć z jakimi kosztami eksploatacji się trzeba liczyć.
Z dwa razy słyszałem od ludzi którzy jeździli i dieslem i benzyną to mówili ze z grubsza przy małych dystansach to co oszczędzisz na paliwie w dieslu nadpłacisz w serwisie. Ale to nie moje słowa.

Marek to róznie z tym serwisem bywa ,ja nie moge narzekac na diesle bo przejechałem nimi myśle już z 200 tys.km i zregenerowałem jedną turbinę .A z jeżdzeniem mało tez nie do końca tak jest. Bo przez rok czasu jak mam fiata maryśke z jtd to zrobiłem tylko 9 tys. km a auto smiga prawie codziennie tylko że kilometrowo mało ,pali bardzo mało (nigdy więcej niż 7 litrów) i jej utrzymanie kostuje malutko a poza tym wcale się nie psuje.
Natomiast 2.4 jtdm już mi się nie opłaca.godzinna jazda po mieście typu tu podjade ,tu stanę tam stane i na kompie pokazuje ponad 13 ,i po co mi ten moment i ta moc skoro auto i tak jedzie 30 km/h a pali jak twin spark praktycznie.dlatego rozstaję się z dieslem w alfie, no ale maryśka ma dożywocie

Masz rację. Oczywiście można dobrze trafić i się cieszyć bezawaryjnością jak benzynki. Jednak ja nie mam uprzedzeń do gazu i się na nim znam więc za każdym razem jak stoję przed kupnem auta wygrywa Pb+LPG. Bo za tą samą kwotę wolę mieć to a nie inne. Tak więc to czysto subiektywny wybór. Kiedyś może jak hybrydy będą popularne niczym TDI to będzie czwarty rodzaj napędu do dywagacji na forum. I też nie będzie kompromisu.

Wiesz.... V6 przy takim trybie to w 15 się nie zmieścisz :P tak więc nie wiem czy ten przeskok będzie sensowny ekonomicznie :) chyba że kupisz już z LPG

Ostatnia edycja:
Nie będę zakładał LPG. A ja alfą tez unikam takiej jazdy ,uzywam jej z reguły na wycieczki ponad 40-50 km,no i czasem po mieście jak mi się fiat znudzi.A v6 będzie autem na weekend i żeby się z przyjemnością przejechać wiec spalaniem się nie przejmuję,oczywiście bedę pierwszym któremu 3.0 w trasie spali 6.5:)

dam radę zobaczysz i wyjdzie taniej niż na lpg:D

Amortyzatory
Powrót