• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] Alfa 166 3.2 V6 - 2004 FL

Kupiłem 2 panele w zeszłym roku, które już były bez tego gumolitu, ale znalezienie ich w przyzwoitym stanie też nie było łatwe. Zostały do zrobienia jeszcze 2 panele przełączników szyb, 1 plastik z klamki i z obudowy zegarów + ewentualnie z podłokietnika i pokrętło do włączania świateł.

I witam po dość długiej przerwie.
Auto trochę postało w warsztacie, ale powoli wszystko wraca do normy. W międzyczasie wpadła po dość długich poszukiwaniach kierownica multifunkcyjna oraz nakładki na progi z pakietu Zendera. Wciąż szukam reszty kompletu :)

Co do silnika - winnymi wypadania zapłonów okazały się wałki ssące. Mimo, że nie były widoczne mocne oznaki zużycia to po kilkukrotnych próbach ustawienia rozrządu bez efektu dla sprawdzenia został ustawiony rozrząd na wałkach z Thesisa, więc ubyło ok ~10 koni ale V-ka zaczęła gadać jak trzeba. Będę chciał finalnie wrócić do oryginalnych wałków z 3.2, ale trzeba będzie się im przyjrzeć i prawdopodobnie pojadą do regeneracji. W międzyczasie wpadł kupiony wcześniej powiększony kolektor dolotowy z przepustnicą od Porsche Cayenne i narazie to działa, aczkolwiek póki co wisi na seryjnym przepływomierzu. Finalnie będzie przepływka o większej średnicy i trzeba będzie to wystroić bo bez tego to nie liczę na jakieś konkretne efekty, ale powoli do przodu ^^

IMG_20210406_153854[1].jpg IMG_20210406_155728[1].jpg IMG_20210406_155819[1].jpg IMG_20210406_155823[1].jpg

wpadła po dość długich poszukiwaniach kierownica multifunkcyjna
Najpierw przeczytałem i już włosy z jajec rwałem, że udało ci się nówkę gdzieś dostać. Potem spojrzałem na zdjęcie i używka, ale rzeczywiście w dobrym stanie. Ja ostatnio w swojej tylko gumki wymieniłem na nowe, ale zastanawiam się też nad obszyciem.

Czy te opaski ślimakowe co masz na gumach/dolocie to jakieś specjalne z konkretnej marki czy po prostu jakieś castoramowe kupiłeś?

Nie ma nic lepszego od nowej skóry na kierownicy. Warto na to wydać te parę złotych.

Najpierw przeczytałem i już włosy z jajec rwałem, że udało ci się nówkę gdzieś dostać. Potem spojrzałem na zdjęcie i używka, ale rzeczywiście w dobrym stanie. Ja ostatnio w swojej tylko gumki wymieniłem na nowe, ale zastanawiam się też nad obszyciem.

Czy te opaski ślimakowe co masz na gumach/dolocie to jakieś specjalne z konkretnej marki czy po prostu jakieś castoramowe kupiłeś?

Opaski zwykłe no-name.
Kierownica już była w takim stanie, tylko przyciski były wytarte całkiem, więc wpadły nowe gumki.

Czasu mało, mało się dzieje, a w międzyczasie Alfa doskonale spełnia swoją rolę jako daily, które poprawia z rana humor i umila codzienny wyjazd do pracy - aż ma się czasem ochotę pojechać na około, gdyby nie czas :D ale pora na mały update.
166 dostała odnowione elementy wnętrza w postaci wyklejonych czarną tkaniną słupków, podsufitki, półki tylnej oraz pomalowanych w kolor elementów plastikowych typu uchwyty, zaślepki, lampki.

Oprócz tego zostały wyczyszczone listwy paliwowe wraz z wtryskiwaczami, które z czasem zasyfiły się przez sypiący się plastik ze środka złączek węża łączącego listwy, który również został wymieniony.
Od razu poprawiła się praca silnika na benzynie, zwłaszcza na wolnych obrotach :)

111111.jpg 111112.jpg 111113.jpg 111114.jpg 111115.jpg 111116.jpg
111117.jpg

Niestety nie mam dobrego aparatu i nie jestem fotografem, ale całość wygląda w rzeczywistości dużo lepiej niż na zdjęciu.

Ciemne wnetrze jak dla mnie na duzy plus i zaloze sie ze na zywo wyglada lepiej niz na fotkach.

Fajnie, pasuje. Sam oklejałeś?

Zrobiłem słupki A. Wyszło nie tak źle ale miałem z tym spore kłopoty więc resztę oddałem tapicerowi.

Oryginalną lampkę podsufitki z przodu zmieniłem na czarną z Giulietty. Pasuje p&p.

Amortyzatory
Powrót