• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa 166 3.0 v6 lpg

Sebcia90

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 3.0 v6
Witam serdecznie, potrzebuję sie was poradzić mianowicie posiadam instalacje Landi Renzo, padło mi 3 wtryski tak powiedziano mi w warsztacie, czy jest możliwość zamiany tych wtrysków np na jakieś inne? Przy zakładaniu instalacji we Włoszech troszke zwalili bo zamontowali wtryskiwacze "pod górkę" i olej pogazowy zakleił mi wtryski.

Wtryski MED w istocie źle to znoszą. Landi Renzo zasadniczo pracuje z trzema rodzajami wtrysków - MED, Keihin i Matrix. Matrixy są z całej trójki najgorsze, Keihiny najlepsze, a to że najczęściej występują MED-y bierze się z tego że MED jest firmą kontrolowaną przez Landi Group. Żeby sterownik optymalnie współpracował z danymi wtryskiwaczami, trzeba jak pamiętam odpowiednio skonfigurować podłączenie jednego z pinów sterownika - domyślnie jest tam podane 5V i taki stan oznacza współpracę z MED-ami. Zwarcie do masy lub niepodpięcie w ogóle oznacza pozostałe typy wtrysków - trzebaby ustalić który stan jakie wtryski oznacza, z pamięci nie powiem.
Natomiast proponowałbym po prostu wymienić OBIE listwy (6 wtrysków) na nowe - w ten sposób mamy pewność, że nie wystąpią różnice pomiędzy charakterystyką starych i nowych wtryskiwaczy - a następnie przemyśleć taki ich montaż, by dawkowały gaz w dół, nie w górę. Na koniec wystrojenie całości - i jest ok.

Amortyzatory
Powrót