[159] Alfa 159Ti by Sylvek

Sylvek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159ti 1.9jtdm 16V
Siema
Jestem posiadaczem Alfy od 2-ch lat ale dopiero teraz zimowa aura i wolny czas w pracy zachęciły mnie do wrzucenia jej na forum.
Poszukiwania ładnego okazu to był koszmar. Założyłem sobie, że kupię egzemplarz po 2010r z 2.0JTDM i koniecznie Ti w budżecie do 28tyś zł. Obejrzałem lub też zleciłem obejrzenie ok 12 egzemplarzy w całej Polsce i prawie się załamałem. Straciłem ok 1500zł na dojazdy i ekspertyzy. Wszystkie oglądane auta to były krótko mówiąc szroty. Wszystkie miały historię wypadkową a do tego niektóre zniszczone wnętrza lub wymęczone silniki i skrzynie. Jedna była w miarę możliwa bo bezwypadek ale sprzęgło do roboty i dziurawe boczki foteli przednich i parę jeszcze mankamentów a cena wynosiła 27tyś więc darowałem sobie.
Postanowiłem, że zejdę trochę z wymagań i dopuszczę też roczniki od 2008r z 1.9JTDM ale ściągnę auto spoza kraju. Znalazłem firmę, która mi w tym pomogła i znalazła się ładna Bella za zachodnią granicą od Pani Niemki. Bezwypadkowa, z małym przebiegiem i od kobiety…….

- - - Updated - - -

W tym przypadku od kobiety nie oznaczało wcale, że wszystko super bo Pani najwyraźniej nie miała pojęcia do jeżdżenia autem z manualną skrzynią co skutkowało wymianą skrzyni w serwisie w Niemczech przy przebiegu lekko ponad 100tyś km. Auto stało pół roku bo sprzęgło się ślizgało i rozrusznik nie za każdym razem kręcił więc Pani już był zmęczona tym autem i dała sobie z nim spokój.
Całe szczęście dla mnie bo Alfa była w stanie kapitalnym. Przebieg 135tyś km, wnętrze w super stanie jak i blacharka i lakier. Na aucie nie było nawet jednej wgniotki parkingowej. Podjąłem decyzję i kupiłem. Po przywiezieniu do kraju wykonane zostały wszystkie czynności, żeby auto służyło jak najlepiej i jak najdłużej:
- zmiana sprzęgła, wysprzeglika i dwumasy (Valeo) bo już lekki luz był (nie dziwne skoro Pani jeździć nie umiała)
- regeneracja rozrusznika
- wywalenie klap wirowych + dokładne mycie kolektora ssącego,
- wymiana oleju w skrzyni na prawilny w odpowiedniej ilości (2.8l) – serwis w Niemczech zalał 2.1l a że skrzynia miała nalatane od wymiany jedynie 30tyś to szkoda by jej było
- wyprogramowanie i zaślepienie EGR
- program na 193KM i 390Nm
- oczywiście pełen serwis filtry (wszystkie UFI) + płyny

No i takim sposobem stałem się posiadaczem Alfy 159 Ti 1.9JTDM z 2007r (modelowo 2008). Od dwóch lat cieszę się całkowicie bezawaryjną jazdą. Alfa była dwukrotnie na wakacjach w kraju twórców i zrobiła w moim posiadaniu ok 40tyś

Ma też dość dobre wyposażenie:
- cały pakiet Ti oczywiści
- nagłośnienie BOSE z dużą NAVI
- oba fotele przednie w elektryce
- czujniki parkowania przód i tył
- hill holder
- czujnik deszczu i zmroku itd

foty: zaraz po zakupie - po porządnym myciu - po polerowaniu i woskowaniu

Załączniki

• 910238122_ (4)_4.jpg
    910238122_ (4)_4.jpg
    145.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG20200628002746_2.jpg
    IMG20200628002746_2.jpg
    120.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG20200628001607_2.jpg
    IMG20200628001607_2.jpg
    136.7 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG20200628002807_2.jpg
    IMG20200628002807_2.jpg
    134.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG20200628002825_2.jpg
    IMG20200628002825_2.jpg
    118.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG20200628002858_2.jpg
    IMG20200628002858_2.jpg
    129 KB · Wyświetleń: 0
  • 1.jpg
    1.jpg
    235.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 5.jpg
    5.jpg
    176.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 6.jpg
    6.jpg
    208.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 8a.jpg
    8a.jpg
    219.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 10.jpg
    10.jpg
    243.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 11.jpg
    11.jpg
    239.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 12.jpg
    12.jpg
    244.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 13.jpg
    13.jpg
    228.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 14.jpg
    14.jpg
    229 KB · Wyświetleń: 0
  • 910238122_ (3).jpg
    910238122_ (3).jpg
    65.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 910238122_ (5).jpg
    910238122_ (5).jpg
    66.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 910238122_.jpg
    910238122_.jpg
    62.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
To mniej więcej kupowałeś wtedy kiedy ja, to z tego co pamiętam 2.0jtdm w pakiecie TI chodziły po 35 tys. to nie dziwię się, że nie mogłeś znaleźć zadbanego egzemplarza w w wyznaczonej kwocie. Ja w sumie miałem podobny budżet i nawet nie myślałem o TI. Ale dobrze, że znalazłeś fajną 9:)

No właśnie budżet maksymalny to był w sumie 30tysi na auto + opłaty ale mimo to nie było nic sensownego w tej kwocie w krajowych ogłoszeniach. W sumie ta którą kupiłem wyniosła mnie właśnie ok 30tysi i od zakupu wszystkie koszty to tylko wymiana filtrów i płynów. Przez te 2 lata dokupiłem jedynie fele na zimę i zmieniłem klocki hamulcowe. Na wiosnę czeka mnie wymiana wahaczy przednich górnych :)

Ostatnia edycja:
Ładnie się prezentuje. Masz zdjęcia środka?

Pani najwyraźniej nie miała pojęcia do jeżdżenia autem z manualną skrzynią co skutkowało wymianą skrzyni w serwisie w Niemczech przy przebiegu lekko ponad 100tyś km.

a ja zakladam ze to po prostu kwestia bycia M32 a nie jezdzenia.

jakie wnetrze masz?

a ja zakladam ze to po prostu kwestia bycia M32 a nie jeżdzenia.

Nie wydaje mi się żeby skrzynia jaka by nie była padła po 100tyś. Wg mnie to kwestia jakości i ilości oleju oraz eksploatacji. Dlaczego każdy serwis regenerujący skrzynie M32 zaleca do niej zmianę oleju na innej klasy oraz zwiększenie jego ilości z 2,1l na 2,8l. 0,7l to jest spora różnica. Jeżeli przy 135tys padło sprzęgło i dwumasa miał już luz to oznacza niewłaściwą eksploatację. Ja tam się cieszę bo mam nową skrzynię :) Silnik igła. Wymiany oleju robię co 10tyś bez dolewania. Mimo wgranego programu nie ma mowy o jakimkolwiek puszczaniu dymka czy to siwego czy czarnego - nawet pod obciążeniem i redukcji.

Fajny egzemplarz :)
Ja się szybciej poddałem niż Ty z szukaniem w PL :)

DPF masz jeszcze? Hula?
I jak wrażenia z działania czujnika deszczu?

DPF masz jeszcze? Hula?
I jak wrażenia z działania czujnika deszczu?

DPF śmiga ale cóż ja mam nalotu - trochę ponad 170tysi :)
Czujnik deszczu jest.... "dziwny". Czasem pada średni deszcz a wycieraczki włączają się raz na 10s a czasem parę kropelek spadnie a one naparzają jak szalone więc nie używam tego "udogodnienia" :)

Piękna sztuka :) jesteś z Kielc? Gdzie serwisujesz Alfe?

Piękna sztuka :) jesteś z Kielc? Gdzie serwisujesz Alfe?
Tak z Kielc. W zasadzie to większość robię sam bo nie mam zaufania do mechaników zrażony doświadczeniami z poprzednimi autami. Nie licząc "pakietu startowego", który był w Katowicach to Alfa była tylko raz u mechanika na demontażu turbiny bo dawałem ją do przeglądu do AUTOSZLIFU a wyjmował i wkładał mechanik na Białogonie obok fabryki pomp.

Czujnik deszczu jest.... "dziwny". Czasem pada średni deszcz a wycieraczki włączają się raz na 10s a czasem parę kropelek spadnie a one naparzają jak szalone więc nie używam tego "udogodnienia"

mozna zel wymienic i wtedy dziala jak zloto

mozna zel wymienic i wtedy dziala jak zloto

Pomyślę nad tym :) A tak nawiasem mówiąc to po 2 latach użytkowania jestem bardzo mile zaskoczony bezawaryjnością i ogólnie funkcjonalnością auta. Nie wiem na ile to kwestia tego, że jest to bardzo solidne auto a na ile to kwestia tego, że mój egzemplarz jest mało wyeksploatowany. Blacharsko też jest świetnie. Podwozie, progi, nadwozie - wszystko ok. Fakt, że był garażowany w ogrzewanym garażu ale z drugiej strony jeździł w DE gdzie jednak sól sypią.

Nie ma jak umiejętność patrzenia w lusterka. Pani cofała Ałdicą i bidulka się tak rozpędziła i nie zauważyła, że na parkingu jeszcze stoją inne auta. I najlepsze tłumaczenie...."wcześniej nic tam nie stało". Najgorsze to, że jej oprócz otarcia lakieru na zderzaku nic się nie stało a mi trafiła prosto w emblemat i maska się podniosła i załamała na przetłoczeniach. Ehhhh... załamka. Auto ani jednej wgniotki nie miało.... aż mnie trzęsie. Niby nic poważnego a maska do wymiany. Chyba muszę meliski zaparzyć.

IMG20210310165102_2.jpg

Ostatnia edycja:
Tragedii nie ma ale już maski szukam bo nie będę bawił się jakieś prostowanie i szpachlowanie tym bardziej, że na aucie nie ma ani grama szpachli i za mojego posiadania nie będzie

Jakby kogoś interesowało to tak wyglądał kolektor ssący po przejechani jedynie 136tyś km. Oczywiście z działającym EGRem.
IMAG3130.jpg
IMAG3134.jpg
IMAG3136.jpg
IMAG3137.jpg

Amortyzatory
Powrót