• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] alfa 159 Ti by Luk

luksad2200

Nowy
Auto
159
czesc chciałem pochwalic sie swoja nowo zakupiona alfa
ALFA 159 wersja ti, rok 2008, przebieg 145tys km, silniczek 2,2 jts 185KM.
Czarny sedan aktualnie na felgach 17cali w planach ori ti 19 cali.
Zdjecia niebawem.
W autku trzeba pare rzeczy zrobic, tzn malowanie zderzaków i polerka.
Mechanicznie jest ok, jedynie pompa wspomagania wyje ale to drobnostka (kupiona druga).
ALFA troche pali wiec, bede zakładał gaz w niedługim czasie.
I teraz pytania:
-co ile trzeba zmieniac rozrzad?( załozony ori w ASO),
-gdzie macie zamontowany przełacznik LPG?
-jaki olej, poprzedni własciciel lał 10w60?

Rozrząd wymienia się w razie potrzeby, kontrolka na desce o tym poinformuje.
2.2 JTS z pakietem Ti to biały kruk ;) importowałeś z zagranicy?

Co do oleju to 0W40 lub 5W40. Nie ma sensu stosować sportowej lepkości.

auto sprowadzone w 2015roku i kupione przez mojego kolege, i teraz go od niego odkupiłem. rzeczywiscie wersja ti w 2,2 to ciezki temat, na otomoto nie widziałem

Sprzedajesz?
Widziałem posta na Fb.

nie sprzedaje, tylko pytałem ile jest warta. Jakbym sprzedawał to bym gazu nie zakładał.DSC_0928.jpg

Ostatnia edycja:
Ile taka przyjemność? I jak wygląda kwestia spalania? Na takiego 2.2 z LPG sam bym sie zdecydował chyba ;)

ja płaciłem tylko za czesci bo sam zakładałem. Spalanie bede wiedział po weekendzie bo zrobie z 600km

spalanie wyszło 2l PB i 9 l LPG sprawdzone na trasie 640km, wtym 200 autostrady powyzej 160, i Kraków-Białka tatrzanska, i reszta boczne drogi.
Raczej jestem zadowolny ze spalania

tysiac km zroboione nic sie nie zepsuło :) Powinienem sie martwic?
olej 0w40 to dobry wybór do tego auta?
poleci kots jakies fajne felgi 19 na lato, najlepiej od vw lub mercedesa bo sporowiekszy wybor pod duze brembo

0W40 ogólnie rzecz biorąc dobry, przetestowane :)
A co do felg to na tym forum królują ori lub chińczyki. Pozostałe przypadki należą do rzadkości.

ja wolałbym jednak jakies felgi 5x112 na srubach pływajacych od merca lub grupy vw, tylko duze brembo i bez przymiarki nic nie kupie.
Olej firmy Fuchs

Ładna Bella i tak, jak już koledzy napisali w fajnej, rzadkiej konfiguracji.
Felgi to oczywiście kwestia gustu, ale trudno jest dobrac cos pasującego lepiej, niż ori.
Wybor oryginalnych jest dodatkowo dość spory, wiec jak mogę cos doradzić to od tego bym zaczal :)

Jeśli chodzi o 19" to z ori są tylko dwa wzory ;)

kupiłem felgi nowe ti 191128b2af48449dec6873f117d0eb.jpg
i nowe dekielki
w bardzo fajnej cenie. Co sadzidzie o oponach Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 w rozmiarze 245/40 r19?

Będzie ciągnęło kierownicą na wszelkich nierównościach wzdłużnych.

Ja mam 225 40 19 i jestem mega zadowolony, wcześniej jeździłem na 225 45 18' i wielkiej różnicy nie odczuwam trochę bardziej uważam ale to z racji na felge żeby jej nie zniszczyć. Wygląda to mniej więcej tak 20180408_102646.jpg20180408_102912.jpg

- - - Updated - - -

Co do opon to Goodyear podobno bardzo dobre ja zdecydowałem się na Toyo Sport i też gorąco polecam,cicho i kleją się na zakrętach jak szalone;)

za felgi zapłaciłem nowe 3355zl z wysyłka w aso, wiec cena fajna jak za nowe orginalne i zdkeilkami, do tego kupiłem opony Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 w rozmiarze 245/40 r19 za 900zł. Troszke moze rzeczywiscie mogła byc weższa ta opona ale za 4sztuki w tej cenie z 2016roku i 7mm bieznika nie ma co marudzic

Amortyzatory
Powrót