• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Alfa 159 stukanie metaliczne

Pablo159

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 16v 170KM
Witam wszystkich. Jestem tu nowy i mam mega problem z ktorym sie juz mecze ponad rok. Alfa 159 1.9 16v program na 170KM, DPF off, Egr sprawny, wymienione 4 koncowki wtryskiwacza, zmieniona glowica bo byla popekana i sadzilo mega gejzer w zbiorniczku, nowy dwumas, kolo pasowe ok a objawy sa takie ze auto zaraz po odpaleniu pusci delikatnie dymek kolor siwo-niebieski czuc rope i po paru minutach zaczyna cos stukac takim metalicznym odglosem jakby kluczyk o kluczyk :P dodam film i jest dobrze to slychac od 50s. Dodam jeszcze ze nie ma mocnego juz na to stukanie... poza tym Alfa smiga i zrobilem na tym stukaniu juz 34tys km... na starej glowicy tez to bylo. Macie jakies pomysly Panowie??

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich. Jestem tu nowy i mam mega problem z ktorym sie juz mecze ponad rok. Alfa 159 1.9 16v program na 170KM, DPF off, Egr sprawny, wymienione 4 koncowki wtryskiwacza, zmieniona glowica bo byla popekana i sadzilo mega gejzer w zbiorniczku, nowy dwumas, kolo pasowe ok a objawy sa takie ze auto zaraz po odpaleniu pusci delikatnie dymek kolor siwo-niebieski czuc rope i po paru minutach zaczyna cos stukac takim metalicznym odglosem jakby kluczyk o kluczyk [emoji14] dodam film i jest dobrze to slychac od 50s. Dodam jeszcze ze nie ma mocnego juz na to stukanie... poza tym Alfa smiga i zrobilem na tym stukaniu juz 34tys km... na starej glowicy tez to bylo. Macie jakies pomysly Panowie??
Panewki, taka myśl na początek ... pytanie jeszcze głowica była popękana od klapek czy od lejących wtryskow?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

glowica popekana miedzy zaworami. panewki raczej nie kolego bo ja juz tak jezdze 1,5 roku i zrobilem 34tys km. pozniej jak sie nagrzeje to jest ok ale czesem tez jest tak ze wogole tego nie slychac.

- - - Updated - - -

jak sciagnolem głowice to tloki byly ok, luzu zadnego nie bylo naciskajac na tlok, wiec co moze tak oddawac taki odglos, Dodam jeszcze ze popychacze i dzwigienki nowe sztuki razem z druga glowica a odglos dalej pozostal.

Panowie nie macie zadnych pomyslow?? Dodam ze klapy z kolektora tez usuniete... Spalanie w mega normie, nie bierze oleju.

Na pewno nie panewki.
Szukałeś ze stetoskopem?

Kolego Magil tez mi sie wydaje ze nie panewki bo po takim czasie to by z walu nic nie zostalo itp no i druga sprawa ze jak zlapie temp to chodzi cichutko a lekko u mnie nie ma :) Czasem jednak ale rzadko jest tak ze jak dostanie po garach to tez zaczyna cos cykac ale zaraz przechodzi i to jest ten sam dzwiek. Stetoskopem sprawdzalem i dziwne dzwieki wydaja dwa wtryski 3 i 4... dosc glosno bije w uszy :P lecz korekty trzyma w normie na zimnym i na cieplym max i to rzadko wali na +- 1.5 a tak to oscyluje w okolicach zera. Czy wtrysk moglby tak glosno stukac?? Dodam ze koncowki 4 nowe.

Mógłby, mój kiedyś terkotał w czasie jazdy, ale wtedy korekta szła bardzo na minus. Na jałowym było luks.
A słuchałeś pompy paliwa?

Pompa paliwa mogłaby tak stukac?? Wtryski na maszynie byly sprawdzane rok temu bo tez taz stukalo i gosc mowil ze wszystko jest ok a tu wyraznie jak przyloze stetoskop do wtrysku 3 i 4 to wali po uszach i to dosc mocno... kolego Magil masz jakiegos szpeca co by to zdiagnozowal na sluch?? Widze ze z Hrubieszowa jestes...

Jeśli chodzi o Hrubieszów czy Zamość to nie znam nikogo godnego polecenia. Najbliżej chyba Motodelta w Niemcach.

Jeśli chodzi o Hrubieszów czy Zamość to nie znam nikogo godnego polecenia. Najbliżej chyba Motodelta w Niemcach.

Temat rzeka... w moich stronach objechalem wszystkich mechaniorow i kazdy to samo ze moze to a moze tamto... sam tez ogarniam mechanike bo glowice sprzeglo itd wszystko sam robilem i wiem ze jest zrobione zgodnie ze sztuka, rozrzad na blokadach itp ale tego stukania to nie moge zlokalizowac za Chiny... ale zastanawia mnie jak moze stukac pompa CR??
Dodam ze silnik zimny po nocy pali na strzal.

Ostatnia edycja:
Jeżeli mnie ucho nie myli to to jest dźwięk spalin wydobywających się pomiędzy kolektorem wydechowym a głowicą lub spod któregoś wtrysku.Jak robili ci głowicę planowali kolektor wydechowy?Przedmuchy spod kolektora to częsta bolączka w JTDM.

Jeżeli mnie ucho nie myli to to jest dźwięk spalin wydobywających się pomiędzy kolektorem wydechowym a głowicą lub spod któregoś wtrysku.Jak robili ci głowicę planowali kolektor wydechowy?Przedmuchy spod kolektora to częsta bolączka w JTDM.

Kolego nie ma opcji ze to kolektory bo wszystko sam robilem przy głowicy (demontaz i montaz) i wydechowy byl planowany. Cala glowice i kolektory razem z wywaleniem klap i zaspawaniem otworow po ośkach robilem ja. Co chodzi o wtryski to tez wszystko szczelne nowe podkladki zero przedmuchow... A podkreslam ze bylo to juz przed wymiana głowicy te same stuki metaliczne. Np przed chwila jezdzilem po miescie i wszystko jest ok. Ale gdy odpale ja po 30 minutach znowu cos stuka metalicznie i nagle przestaje i juz cichutko sobie mruczy... Poza tym zero jakichkolwiek problemow pali na strzal, rano tylko zadymi na zimnym przy odpalaniu a pozniej zero dymu... komprecha na zimnym po 28bar ale na starej glowicy na nowej jeszcze nie sprawdzalem ale napewno nie jest gorzej. Jakies pomysly??

[MENTION=81306]Pablo159[/MENTION] , skoro i tak wiele robisz sam, to może zamień wtryskiwacze 3 i 4 miejscami z 1 i 2, zakoduj w komputerze i sprawdź stetoskopem jeszcze raz.
Będziesz miał pewność, czy źródłem 'stukania' jest wtryskiwacz, czy po prostu dźwięk się po nim przenosi.

A jak robiłeś głowicę to sprawdzałeś hydrauliczne popychacze?
Drugi element jaki bym obstawiał to któryś z wtrysków. To że wymieniłeś końcówki nie oznacza że reszta jest ok.

Popychacze + dzwigienki wszystkie nowe firmy INA. Co chodzi o wtryski to przekladalem i na stetoskopie dzwiek idzie za wtryskiem tylko na maszynie one wychodza dobrze przelewy wzorowo, koncowki nowe...

Popychacze + dzwigienki wszystkie nowe firmy INA. Co chodzi o wtryski to przekladalem i na stetoskopie dzwiek idzie za wtryskiem tylko na maszynie one wychodza dobrze przelewy wzorowo, koncowki nowe...

Najgorsze to jest to ze ja zawioze je do Bosha a one i tak wyjda na maszynie ze są ok. A jak sie przylozy trzonek np z łopaty :P do rurki wtrysku lub samego wtryskiwacza to tak daje po uszach ze nie idzie tego sluchac... a gosc w Boshu powie mi ze wszystko jest wzorowo.. i tu jest ten problem.

- - - Updated - - -

Najrozsądniejszym byloby przerzucic wtryski od drugiego auta i sprawdzic wtedy jak auto pracuje... tylko kto sie na to zgodzi.... heheh

Skoro masz podejrzenie co do jednego wtrysku to zawsze możesz kupić jakąś używkę np.
Co do metalicznych stuków to mogą jeszcze pochodzić od pompy vacuum!!

Skoro masz podejrzenie co do jednego wtrysku to zawsze możesz kupić jakąś używkę np.
Co do metalicznych stuków to mogą jeszcze pochodzić od pompy vacuum!!

Podejrzewam dwa wtryski 3 i 4. Vacum sprawdzone i na stetoskopie cisza gdy przyloze. Powiem Ci kolego Magil ze ja juz naprawde sprawdzilem wszystko. Jak sciagalem głowice to kazdy element typu EGR, przepustnica itp itd dokladnie bylo sprawdzone wyczyszczone, blok i tłoki wygladaly idealnie, zero rantow na bloku a same tuleje jak lustro. Powiem szczerze ze obstawialem popychacze bo 3 byly slabe wiec wymienilem wszystkie razem z dzwigienkami w ramach tego ze za robote nie placilem robiac sam.. i co?? I pochodzila po odpaleniu z 1h na wolnych (zawsze tak robie po takich naprawach w autach) i zaczela klepac jak klepala. Pozniej jest ok jak sie nagrzeje chodzi wzorowo mieciutko jak na diesla. Nie mam pomyslu na to a naprawde fajnie to auto sie trzyma. Cała w oryginale bez rdzy szpachli itp. Spod igła wiec jeszcze by posluzyla pare lat...

Dla mnie ewidentnie słychać popychacz, pomimo że zakładałeś nowe to może zdarzyć się że jakiś jest walnięty

Amortyzatory
Powrót