[159] Alfa 159 raz odpala raz nie

OlaAlfa

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9jtdm 150km
Witam
Szukam czegoś na ten temat i nic nie mogę znaleźć
Problem z Alfą 159 1.9 jtdm. Raz odpala i jest wszystko okej a raz nie i dopiero odpięcie akumulatora pomaga. Czasem odpali, faluje i od razu gasnie. Wywala mnóstwo różnych błędów. Wszystko wskazywało na sterownik, ale według elektryka jest sprawny. Zapala się często check i potrafi nawet sam zgasnąć. Dodaje zdjęcia przykładowych błędów, które pokazuje. Podczas odpalania wyskakuje też coś z ASR VDC i HILL HOLDER.
Może ktoś miał podobnie, bo ja już nie mam siły do tego samochodu.

Załączniki

• IMG_20200806_153307.jpg
    IMG_20200806_153307.jpg
    42.8 KB · Wyświetleń: 49
  • IMG_20200806_153420.jpg
    IMG_20200806_153420.jpg
    33.6 KB · Wyświetleń: 44
Ostatnia edycja:
W jakim stanie akumulator?

Akumulator jest na pewno dobry, bo niedawno było coś z ładowaniem nie tak- uszkodzony był mostek. Także był sprawdzany i jest wszystko okej

Sprawdź masę Aku buda

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

No właśnie była masa czyszczona, jeśli o to chodzi. Po tym kilka razy odpalała bez problemu i błędów nie było. Jednak na następny dzien znów to samo

Problem na 90% dotyczy akumulatora i tych okolic, wyczyść porządnie słupki, wyczyść klemy, sprawdź jak wygląda przewód plusowy a na koniec weź przewód rozruchowy i zrób dodatkową masę na skrzynię ale prosto z Akumulatora nie od.innrgo punktu masowego. Dodatkowo sprawdź testerem akumulator czy jest sprawny, jeżeli były problemy z ładowaniem, mogło uszkodzić akumulator. W dzisiejszych czasach akumulatory są strasznie wrażliwe.

Może ktoś jeszcze się wypowie? :)

Akumulator. Jest albo słaby, klemy nie dotykają akumulatora, przewód masowy nie styka się z budą. Odkręć wszystkie przewody masowe i dokładnie wyczyść miejsca styku klem oraz mocowania do nadwozia. Najlepiej użyj jakiegoś sprayu do instalacji elektrycznych.

Problem na 90% dotyczy akumulatora i tych okolic, wyczyść porządnie słupki, wyczyść klemy, sprawdź jak wygląda przewód plusowy a na koniec weź przewód rozruchowy i zrób dodatkową masę na skrzynię ale prosto z Akumulatora nie od.innrgo punktu masowego. Dodatkowo sprawdź testerem akumulator czy jest sprawny, jeżeli były problemy z ładowaniem, mogło uszkodzić akumulator. W dzisiejszych czasach akumulatory są strasznie wrażliwe.

To wszystko wczoraj zostało zrobione. Akumulator jest na pewno dobry. Nawet był zmieniany na dwa inne i to samo :(

Hej,

W TBi mialem taka sytuacje, ze probowala odpalic, bez sukcesu, i podobny komunikat, VDC, Hill Holder, ABS not available have engine checked (czy jakos w ten ton). Reset przez odpiecie plusa z akumulatora pomagał (prawie zawsze).
Błąd na kompie mialem niestety inny - czujnik położenia wału - wymiana na razie pomogła.

A przy takiej ilości komunikatów "nieciągły" też próbowałbym masę dorobić z grubej plecionki do łapy silnika i klemy minus aku

Powodzonka
henieq

Dziś się okazało, że jednak sterownik jest do wymiany. Wie ktoś może, czy z jakiegoś innego auta będzie pasować? A jeśli tak to z jakiego?

Cześć,

jeśli masz na myśli moduł ECU zwany poszechnie "komputerem", to mam nadzieję, że osoba która postawiła taką diagnozę jest bezwzględnie jej pewna. Szansa na zakupienie sprawnego ECU z pośród dostępnych aukcji jest powiedzmy to problematyczna, a o tym czy udało Ci się trafić dowiesz się (albo nie) dopiero po zamontowaniu. Kłopot w tym, że przyczyna może być inna. Najpewniej (i tak to było w przypadku mojego auta) to znaleźć sprawny samochód w takiej samej wersji i podmienić komputery. Ale sama widzisz ....za dużo tych 159 nie stoi z boku na parkingu, chętnych do udostępnienia organu.

Ja bym pojechał do jakiegoś tunera. Oni mają cały sprzęt do wyprogramowywania rzeczy z ECU np EGR i DPF.

Oni na 100% będą w stanie stwierdzić problem w komputerze.

Amortyzatory
Powrót