[159] Alfa 159 - przegub wewnętrzny

Witam znowu w temacie przegubów.
Parę dni temu wymieniłem przeguby. Lewy i prawy kompletny tj. wewnętrzne i zewnętrzne. Marki metelli. Problem w tym, że przy przyśpieszaniu z pedałem gazu w podłodze w okolicach 2tyś. obrotów gdy doładowanie turbo dochodzi do max(1.4bar) na 4-ce, 5-ce, 6-ce są dalej wibracje. Wiem, że marka przegubów to nie top klasa, ale problem z wibracjami jest identyczny jaki był na starych przegubach. Jak myślicie, a może się domyślacie gdzie jest problem tych drgań? Bo mi jedyne co teraz przychodzi do głowy to poduszka pod silnikiem.

Bardzo ciekawy temat. Ja jestem po wymianie przegubów, łożyska podpory i wibracje były mocno wyczuwalne do czasu.... kiedy przy zmianie opon na letnie wyszła "ósemka" na feldze... Jestem już po naprawie felgi, po dwóch dniach jazdy mogę stwierdzić, że drgania znacznie (chyba w ogóle!) zmalały. W zasadzie to muszę się teraz nieźle skupić, by się do tego doczepić.

Czy ktoś orientuje się ile kosztuje regeneracja przegubów wewnętrznych? Nowa półoś firmy BRV kosztuje prawie 600 zl i nie wiem jak z jakością. Może ktoś to montował u siebie?

Ostatnia edycja:
Czy ktoś orientuje się ile kosztuje regeneracja przegubów wewnętrznych? Nowa półoś firmy BRV kosztuje prawie 600 zl i nie wiem jak z jakością. Może ktoś to montował u siebie?

Ja rok temu wydałem łącznie (dwie półosie, kryżak + serwis) 2300.

v.

Pod wpływem sugestii mechanika wysłałem do regeneracji obie przednie półosie z przegubami wewnętrznymi.
Przed wysyłką przeprowadziłem rozmowę z warsztatem, który miał tą regenerację przeprowadzić . Usłyszałem, że za regenerację przegubów z 2,4 210 KM - trzeba będzie zapłacić pomiędzy 600 , a 900 zł od sztuki. Wysłałem. Po jakimś czasie telefon : coś mi to pan przysłał ? Ja tu nie mam nic do roboty. Przejrzałem , wyczyściłem , wymieniłem smar i odsyłam z powrotem . Za usługę należy się 100 zł. Zbaraniałem. Po pierwsze szacun dla gościa . Mógł mnie skasować na 1,8 tys.
Po drugie - miejcie ograniczone zaufanie do mechaników, bo naprawiają auta za wasze pieniądze metodą eliminacji poszczególnych części. - Ja właśnie zmieniłem oba przednie łożyska z piastami , oba przednie przeguby, łożysko podporowe dłuższej półosi, a buczenie nie ustało. ( wcześniej niezależnie zmienione były górne wahacze, końcówki drążków kierowniczych, amory, sprężyny, ustawiona zbieżność ) . Po upadku koncepcji z przegubami wewnętrznymi podejrzana zdaje się skrzynka rozdzielcza napędów ( mam 4x4 ) , potem być może skrzynia , wał napędowy , tylny dyfer , komplet tylnych przegubów i łożysk ...

Ostatnia edycja:
To się zgadza, mnie troszeczkę niepokoi fakt ze moja 159 czasem zatrzęsie delikatnie budą podczas przyspieszania, co prawda muszę zacząć od wymiany opon, mam zamontowane bardzo tanie chińskie opony i tutaj już od wulkanizatora usłyszałem ze opony są do niczego. Pozamieniał miedzy osiami ale powiedział wprost ze to raczej nie pomoże ;) . I fakt ze dopiero wróciła od mechaników znających temat alfy i luzów nie wykryli, tylko z uszczelniacza leciał olej . Narazie pytam orientacyjne, mam nadzieje ze jak zamontuje przyzwoite oponki i ustawie zbieżność, będzie dobrze :cool:

Ostatnia edycja:
Opony mają diametralne znaczenie na prowadzenie pojazdu, potrafią też generować różne drgania i hałasy. Osobną sprawą jest to, że to jedna z głównych rzeczy mająca wpływ na nasze (i innych) bezpieczeństwo, więc zacznij proszę od opon.

Natomiast do tego co napisał schab - zgadzam się z tym co napisałeś. Z mechanikami jest tak jak z lekarzami - jednym ufasz, innym nie. Zazwyczaj musi zajść jakaś sytuacja, która sprawi, że tym zaufaniem ten konkretny serwis obdarzamy i potem się go trzymamy. Nie oznacza to wcale, że to musi być najtańszy ani tani serwis.

Amortyzatory
Powrót