[159] Alfa 159 Kręci, nie odpala

marekti

Nowy
Auto
Alfa 159 1,9 Jtd Ti
Witam Kolegów, jestem nowy na forum a to mój pierwszy wątek. Ostatnio wystąpił problem w 159, alfa przestała odpalać. Szukałem rozwiązania lecz niestety juz nie wiem co dalej. Na początek sprawdziłem napięcie na akumulatorze-jest prawidłowe, Pompa paliwa działa, slychac jak pracuje, paliwo dociera do wtrysków, bezczpieczniki, przekaźniki są ok.Gdy podpinam diaga Wyświetla błędy:p0638 i p0380. Podmienialem centralke ogrzewania wstępnego ale nic z tego. Macie koledzy jakies propozycje roźwiązania takiego problemu? Pozdrawiam

Miałem taki sam jak nie podobny problem. Rozrusznik kręcił, paliwo leciało, bezpieczniki akumulator niby ok.... a auto nie odpala. Jednak u mnie pojawiły się błędy wtryskiwaczy. Kolega z forum podpowiedział bym odpiął i ponownie podłączył centralkę silnika. Z kolei znajomy kazał mi podładować akumulator. Po tych czynnością alfa odpaliła bez żadnej ingerencji. Nawet nie kasowałem błędów a auto odpaliło od 1 strzała. Potem skasowałem błędy. A akumulator wyzionął ducha po 6 miesiącach. Nie wiem, nie znam się ale skoro podładowałem akumulator który za 6 miesięcy potem padł to może wina jest w akumulatorze. BTW gdy auto nie chciało mi odpalić akumulator też był "niby" w dobrej kondycji.
Pierdoła ale warto spróbować z akumulatorem.

Dzieki za odpowiedź, przełozyłem akumulator od drugiego samochodu i niestety nie widać poprawy. Alfe coś tak jakby blokuje, kręci super, ale coś "nie pozwala" odpalić ;/ Przeczytałem gdzieś, ze czujnik wału lub położenia wałka rozrządu mogą mieć z tym związek. Czy któryś z kolegów jest w stanie coś jeszcze podpowiedzieć?

Błąd przepustnicy? Może się zablokowała i jest w pozycji zamkniętej? Rozkręć rurę która idzie do przepustnicy tak żebyś miał widok na klapę, podłącz alfę pod kompa i wykonaj adaptacje przepustnicy. Powinna się ruszać w trakcie tej operacji.

Jeżeli klapa jest zablokowana to powietrze nie dociera do cylindrów i nie będzie odpowiedniej mieszanki.

Ostatnia edycja:
Dzięki wielkie za odpowiedź, dzisiaj jeszcze spróbuje go odpalić na plaku i przejże tą przepustnice. Napisze jaki będzie wynik, pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót