[159] Alfa 159 jtd 150km sw - rosek

rosek11

Nowy
Auto
VW TOUAREG
Czas przedstawić moje wozidełko;)
Alfa 159. Rok 2006, sprowadzono do PL z Niemiec. Tradycyjny traktor 1.9JTD 150KM.
Przebieg obecny 147 tyś km i bardzo powoli rośnie. Historia auto sprawdzona w ASO, ostatni dokument potwierdzający przebieg z Niemiec do TUV z 2011r - przebieg 96000km.
Wersja wyposażenie Distinctive, m.in
- xenony
- podgrzewane fotele
- tapicerka alfatex
- czujnik zmierzchu, deszczu, zaparowania szyb
- czujniki parkowania - tył
- alufelgi 17" lato
- alufelgi 16" zima
- tempomat
itd

Alfa 100% bezwypadkowa, szyby oryginalne. Polakierowane tylko drzwi pasażera przód oczywiście bez szpachli,zabieg ten wykonany był jeszcze w ASO przez pierwszą sprzedażą co odnotowane jest w historii auta.

Po zakupie wymieniony kompletny rozrząd wraz z pompą wody, usunięto klapy wirowe.
Następnie przyszedł czas na regenerację rozrusznika, jak się okazało zbytecznie. Wymieniłem sprzęgiełko alternatora oraz pasek, wykonałem serwis klimatyzacji.

Kolega Weloo usunął DPF oraz EGR ( dzięki)

Do zrobienia zostały poduszki skrzyni gdyż alfa przy odpalaniu na niewielkie pierdyknięcie oraz kiedyś w przyszłości dwumas.

W Niemczech dodano drugą końcówkę tłumika która jest aktywna oraz z mieniono mieszek lewarka i ręcznego na nowe z czerwonym szyciem.

Załączniki

• DSCN0241.jpg
    DSCN0241.jpg
    132.6 KB · Wyświetleń: 1,063
  • DSCN0245.jpg
    DSCN0245.jpg
    95.6 KB · Wyświetleń: 931
  • DSCN0232.jpg
    DSCN0232.jpg
    106.3 KB · Wyświetleń: 904
  • DSCN0234.jpg
    DSCN0234.jpg
    111.3 KB · Wyświetleń: 883
  • DSCN0201.jpg
    DSCN0201.jpg
    68.7 KB · Wyświetleń: 993
  • DSCN0203.jpg
    DSCN0203.jpg
    69.8 KB · Wyświetleń: 805
Ostatnia edycja:
tzn, że w momencie odpalania jest głuche uderzenie.

Wczoraj przyszły trzy oryginalne poduszki. Wstępna cena za 3 szt. 677zł. Zamówiłem dwa tzw korbowody oraz poduszkę skrzyni. Nie zamawiałem poduszki od rozrządu gdy jest dobra. Dzisiaj została wymieniona poduszka skrzyni, była z jednej strony oberwana. Korbowodów nie wymieniałem gdyż są w dobrym stanie. Pierwsze odpalanie Alfy i cisza ;) Zobaczymy jak będzie jutro. Oryginała poduszka skrzyni kwota 289zł.

Przy każdym odpalaniu miales uderzenie, o ktorym wspomniales czy tylko przy zimnym silniku? Pytam, bo u mnie zdarza sie taki delikatny stuk przy odpaleniu, ale tylko na zimnym silniku i to tez nie zawsze (zauwazylem, ze tego stuku nie ma, gdy przy odpalaniu zimnego silnika odczekam odpowiedni czas między włączeniem zapłonu a wcisnieciem przycisku start - najlepiej do momentu zgasniecia komunikatu o wciśnięciu sprzęgła przy odpalaniu. Ale może to moje subiektywne odczucie). Gdzieś czytałem na forum, ze ten typ tak ma, wiec zacząłem się przyzwyczajać i kultywować specyficzna procedurę startowa. Jeżeli natomiast to jest ta sama przypadłość, która Ty miales i dałoby się to usunąć w opisany przez Ciebie sposób, to byłoby miło i jest to bardzo dobra wiadomość!

Bella ładna, fajna sztukę udało Ci się wyrwać - gratulacje! Jaka jest nazwa katalogowa koloru?

Pozdrawiam,
Arek

Pozdrawiam,
Arek

Wysłane z mojego Venue 7 3730 przy użyciu Tapatalka

na zimnym silniku praktycznie przy każdym dopaleniu, na ciepłym to w większości łagodniej. Próbowałem też opanować procedurę odpalania ale nie nie było żadnej różnicy. Jak masz podobne objawy spróbuj porostu sprawdzić tą poduszkę, demontujesz podstawę akumulatora i poducha praktycznie na wierzchu. Ja miałem z jednej strony oberwaną gumę, a skutkiem tego był brak stabilności gumy poduszki, co powodowało że gumy w poduszce obijały się o siebie i zapewne stąd to uderzenie. Zabieg wymiany około 30 minut.

Dzięki. Muszę sprawdzic. :-)

Wracając do Twojej Belli - jaki to kolor?

ale to poduszkę silnika wymieniałeś tak czy skrzyni również?

Wracając do Twojej Belli - jaki to kolor?

kolor Alfy to 581 - Luci Di Bosco Braun

Poduszki silnika nie wymieniałem, tylko poduszkę skrzyni.

Ostatnia edycja:
Kolega za ten wóz wielkie graty dla Ciebie i szerokości :)

Kolor rewelacja. Dosc rzadko spotykany chyba. I tym większa perełka z tej Twojej SW :-)

Amortyzatory
Powrót