[159] Alfa 159 i montaż nawigacji zamiast radia

• Autor wątku Autor wątku Adoil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Szanowni państwo, pomocy!
Wymieniłem ori radio na ori navi to po lifcie (razem z navi do kompletu wymieniłem moduł blue & me, który chodził z ta właśnie navi).
Nie obyło się bez przerabiania wiązki, bo kostki były inne ale nie w tym problem. Master Code oczywiście też wklepałem.
Problem jest z osiowaniem proxi. Zmieniam w ustawieniach CAN Information display na 'type 3 navi & blue&me' i rozpoczynam procedurę osiowania proxi.
Niestety na module rdia/navi wyskakuje błąd: "FAILED TO EXECUTE Receiver Radio/Radio Navigator Node (NRR/RMN) FAILED! - Unknown error" (to komunikat z FESlog, ale podobny się wyświetla podczas programowania) Na innej wersji FESa pokazuje się komunikat, że został przekroczony czas i też wywala błąd.

Dodam, że działa radio, działa połączenie telefonu z blu & me, ale nie da się normalnie włączyć muzy z mp3 (ani z kierownicy z menu między zegarami, ani przyciskiem na navi 'Media').
Ciekawe jest też , że wszystko działało dobrze (dało się włączyć muzę z mp3 z kierownicy i przyciskiem 'Media' oraz wyświetlało nazwe numeru na wyświetlaczu navi) do momentu jak spróbowałem zrobić osiowanie proxi bez wklepania Master Code aby pozbyć się migającego licznika. Wtedy się wszystko wysypało i przestało reagować.

Nie działają żadne ustawienia w navi, nie mogę nawet zmienić języka (wyskakuje 'configuration error'), czy skasować licznika dziennego itp. itd. (ale mogę zmienić język między zegarami - wtedy mam język angielski w navi a np. włoski między zegarami)

Co najciekawsze jestem w stanie w pewien sposób włączyć muzę z mp3. A mianowicie muszę wybrać wybieranie głosowe i poczekać aż babka przestanie gadać - wtedy załącza się muza z mp3. Udało mi się także włączyć muzę z mp3 wydając komendę 'Play'. Muza z mp3 gra ale navi nie reaguje na nic, nie mogę przełączyć na radio, nie mogę wejść w ustawienia dźwięku, a działa jedynie sterowanie z kierownicy. Mogę zmienić kawałek, zmienić głośność, wybrać foldery do odtwarzania. Co ciekawe wtedy navi myśli, że jest w trybie radia, a nie muzy z blue & me i np. jak zmieniam kawałek na następny to navi na ekranie zmienia fale radiowe (oczywiście tylko na wyświetlaczu, bo cały czas gra muza z mp3).
Żeby wrócić do słuchania radia trzeba albo wyłączyć i włączyć zapłon albo, co ciekawe, wydać głosową komendę 'stop'. Wtedy navi wraca do odtwarzania radia i zaczyna reagować na przyciski np. zmiany ustawień audio.

Teoretycznie po CANie navi jest połączone z blue & me i z autem ale zachowuje się tak jak opisałem wyżej.

W którym momencie robię coś nie tak? Czy prócz ustawienia CAN Information display na 'type 3 navi & blue&me' muszę jeszcze coś gdzieś zmienić żeby procedura osiowania się powiodła? Bo chyba w osiowaniu leży problem, auto powinno przenieść funkcjonalność z wyświetlacza między zegarami do navi a tak sie nie stało :(

Z góry dziękuję za pomoc!
Ja już wielu tu czytałem na forum co tej magii próbowali. Niestety każdy poległ. Wiem ze to pytanie pewnie znasz... po co ci to? W tym radiu za wiele nie znajdziesz.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

a są 1000x lepsze radia na androidzie z pięknym wyświetlaczem, nowoczesnością, dopasowane do konsoli ze 159 kształtem, wgrywa się apki jakie chce itp i kosztują niewiele ponad 1000zł.
wcześniej B&M miałeś na zielonej wtyczce bez USB? jeśli tak, to to poliftowe będzie już na pewno na żółtej wtyczce stereo a przełączanie przez CAN. jest na to ustawienie w MESie.
Inna sprawa że przy jakiś starszych MESach ludzie się skarżyli że B&M nie szło dodać (proxi coś wywalało?), ja tam bym używał obecnej wersji MESa jeśli już a nie jakiegoś pirata zapewne?
może jeszcze jakieś inne ustawienia są potrzebne. dobrze byłoby podpatrzyć konfig proxi ze 159 która ma taki konfig jak Ty chcesz zrobić. pytanie czy pełen konfig do tego wspiera FES/MES - w Giulii np wiele rzeczy trzeba zmieniać w hex-ie (w proxi CTRL-ALT-C) bo nie ma tego rozkminionego/dodanego na liście ustawień.

a są 1000x lepsze radia na androidzie z pięknym wyświetlaczem, nowoczesnością, dopasowane do konsoli ze 159 kształtem, wgrywa się apki jakie chce itp i kosztują niewiele ponad 1000zł.
wcześniej B&M miałeś na zielonej wtyczce bez USB? jeśli tak, to to poliftowe będzie już na pewno na żółtej wtyczce stereo a przełączanie przez CAN. jest na to ustawienie w MESie.
Inna sprawa że przy jakiś starszych MESach ludzie się skarżyli że B&M nie szło dodać (proxi coś wywalało?), ja tam bym używał obecnej wersji MESa jeśli już a nie jakiegoś pirata zapewne?
może jeszcze jakieś inne ustawienia są potrzebne. dobrze byłoby podpatrzyć konfig proxi ze 159 która ma taki konfig jak Ty chcesz zrobić. pytanie czy pełen konfig do tego wspiera FES/MES - w Giulii np wiele rzeczy trzeba zmieniać w hex-ie (w proxi CTRL-ALT-C) bo nie ma tego rozkminionego/dodanego na liście ustawień.

Chciałem mieć ori navi, bo chciałem mieć funkcjonalność blue & me (chodzi mi o dzwonienie/odbieranie z kiery + wybieranie z wyświetlacza między zegarami).
Tylko dlatego podjąłem próbę zainstalowania tejże navi.
Teraz jestem w czarnej dupie, bo już zainwestowałem tyle, że miałbym za to chińczyka praktycznie plug & play :(
BTW czy są dostępne chińczyki, które mają podłączenie jak do tej poliftowej navi? Czy będę musiał przerabiać wiązkę jeszcze raz żeby powrócić do tego co było (zwykłe radio) jak polegnę?
Może jednak komuś się udałą taka operacja?

Może jednak komuś się udałą taka operacja?
[MENTION=24592]Bajon[/MENTION] - ja mam taką konfigurację u siebie (od nowości). Choć ASO wymieniało to radio już raz.
Jak robię teraz proxy, to też mam timeout tego radia:
14.jpg

Do tego łącząc się z nim, MES prawie nic nie odczytuje:
02.jpg

Ale jakieś tam testy działają.

Niemniej jednak zestaw mi działa i radio w CAN INFO jest widoczne jako "present". Nawet robiłem update do wersji 9.0 czy 10.0 ze strony blue&me i zadziałał.
Jak chcesz to mogę porobić zrzuty z mojego proxy i podać Ci ustawienia jakie mam ja . Może Ci to coś pomoże. Radio i Blue&Me masz widoczne w CAN?
Zobacz też czy w CAN Setup masz OK:
10.jpg

Ostatnia edycja:
[MENTION=24592]Bajon[/MENTION] - ja mam taką konfigurację u siebie (od nowości). Choć ASO wymieniało to radio już raz.
Pokaż załącznik 265641

Pokaż załącznik 265642

Niemniej jednak zestaw mi działa i radio w CAN INFO jest widoczne jako "present". Nawet robiłem update do wersji 9.0 czy 10.0 ze strony blue&me i zadziałał.
Jak chcesz to mogę porobić zrzuty z mojego proxy i podać Ci ustawienia jakie mam ja . Może Ci to coś pomoże. Radio i Blue&Me masz widoczne w CAN?
Pokaż załącznik 265643
Ty masz silnik 2.0 u Ciebie to radio jest na standardzie. Kolega próbuje włożyć navi po lifcie gdzie wcześniej montowano inne

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Pokaż załącznik 265641

Pokaż załącznik 265642

Pokaż załącznik 265643

Bardzo bym poprosił o ustawienia CAN jakie masz. Może jakimś cudem się uda..

Jest mały sukces!! Udało mi się zrobić tak żeby odtwarzało normalnie muzę z mp3!! Trzeba było zmienić w ustawieniach CAN na Nav & Blue&me i NIE ROBIĆ osiowania!
Natomiast nadal nie mogę zmienić języka, czy korzystać z kasowania przebiegu dziennego itp. Fajnie by było móc chociaż ten język zmienić na włoski... Ktoś ma jakies pomysły czemu konfoguracja navi jest zablokowana?

Bardzo bym poprosił o ustawienia CAN jakie masz. Może jakimś cudem się uda..

11.jpg

13.jpg

Mam wersję z Bose, może to jakąś różnicę robi...
Jest to radio u Ciebie widoczne w CAN? Możesz się z nim połączyć i np. zrobić test głośników (Dashboard / Radio Nav)?
Moduł Blue&Me też jest widoczny i da się połączyć z nim?

Pokaż załącznik 265743

Pokaż załącznik 265744

Mam wersję z Bose, może to jakąś różnicę robi...
Jest to radio u Ciebie widoczne w CAN? Możesz się z nim połączyć i np. zrobić test głośników (Dashboard / Radio Nav)?
Moduł Blue&Me też jest widoczny i da się połączyć z nim?

Dzięki WIELKIE za ustawienia. Ja mam ustawiuone 'Type 3 Navi & blue & me'. Spróbuję ustawić tak jak Ty masz czyli 'Type 5 Radio Nav'.
Podłączę się i sprawdzę czy widzi mi radio i czy będę mógł zrobić test głośników.
Gdzie i jak sprawdzić czy łączy się z blue & me?
A co w przypadku jeśli auto nie widzi navi i blue & me?

No i dupa. Próbowałem przestawić w CAN na "Type 5 Radio Nav" i się zrobiło tak, że z przycisku nie mogę włączyć muzy z mp3. Tylko z kierownicy się da. I jeszcze do tego porypało się coś z zapłonem, nie mogę go wyłączyć jak kluczyk jest w stacyjce... :(

Teraz to już sobie na maxa popieprzyłem. Osiowałem przez ALfaOBD i jest masakra. Lagi w menu między zegarami, nie wyświetlają się nazwy utworów na Navi, nie można przyciskiem muzy włączyć z mp3 i świeci się podświetlenie stacyjki mimo wyłączonego zapłonu...

- - - Updated - - -

A tak mi wykrywa Navi...

IMG_20200201_211449.jpg
IMG_20200201_211550.jpg

W 159 też raz zrobiłem proxi z AlfaOBD ze 3-4 lata temu jak dołożyłem B&M, coś mi się pochrzaniło, proxi wyszło z błędem itp. Poprawiałem MESem. program wg mnie jest niestabilny - w Giulii próbowałem się ostatnio połączyć, po kilku sekundach się rozłącza. dla mnie to soft do szybkiego sprawdzenia błędów czy parametrów we Fiacie 500 czy giulietcie, ruszać tym niczego już nie będę - mam odczucie że jest to dalekie od dopracowania.

Znowu próbowałem MESem, i jest jeszcze gorzej: muza z mp3 działa tylko po aktywowaniu przycisku do wydawania komend ale Navi myśli, że obsługuje radio i jak przełączam na kierownicy numer to ona na wyświetlaczu przełącza stacje radiowe oraz wystąpił błąd podczas osiowania Telemetric Node i mruga mi przebieg.
Powoli się poddaję.
Aha, nie da się zmienić ustawienia z Type 3 Navi & blue & me'na 'Type 5 Radio Nav' w ustawieniach CAN. Z każdym razem jak wchodze w ustawienia to jest Type3, niewazne jaki bym nie ustawił. Podczas osiowania wywala też błąd na radiu, ten co wczesniej (time out error).
Zaczynam się rozglądać chyba za chińczykiem...

- - - Updated - - -

W 159 też raz zrobiłem proxi z AlfaOBD ze 3-4 lata temu jak dołożyłem B&M, coś mi się pochrzaniło, proxi wyszło z błędem itp. Poprawiałem MESem. program wg mnie jest niestabilny - w Giulii próbowałem się ostatnio połączyć, po kilku sekundach się rozłącza. dla mnie to soft do szybkiego sprawdzenia błędów czy parametrów we Fiacie 500 czy giulietcie, ruszać tym niczego już nie będę - mam odczucie że jest to dalekie od dopracowania.

To czym zrobić osiowanie?

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
To czym zrobić osiowanie?
odpisywałem na szybko i wyszło nieprecyzyjnie. AlfaOBD nie mam zaufania, MES jak najbardziej, tyle że ja korzystam z ori, obecnie z wersji Multiplexed, aktualnej i z ich dedykowanym interfejsem (CANtieCAR). z której wersji korzystasz? wiem że jakieś piraty nie działały dobrze (a swoją drogą chyba MES ok wersji 2.2 też coś źle działał jeśli chodzi o B&M w 159 - było coś o tym na forum)

Nie mam czasu teraz czytać wszystkiego, z resztą navi akurat nie instalowałem w 159 nigdy, ale wspominałeś że navi kupiłeś poliftową, a auto masz poliftowe czy przed? Może niekompatybilności? Np w Giulii to też normalne - update jednej rzeczy (np wymiana na nowego typu radia czy modułu PAM), wymaga np zupdatowania innych modułów które współpracują z nim (6 w przypadku wymiany radia na 2 generacji z nowszym firmwarem, a w przypadku wymiany PAM, update modułu ABS). Gdybam czy może podobne zależności są też w 159?
Jeszcze kwestia ustawień proxi, czy na pewno masz wszystko dobrze.

Jeśli masz polifta to B&M na pewno idzie na wejście stereo (żółta wtyczka radia - przynajmniej tak w zwykłych radiach, nie znam navi jak pisałem - sugeruję tylko że były zmiany i trzeba inne podłączenia zrobić i inaczej proxi ustawić).

powodzenia.

Oto mój log z MESa:

Odczyt danych konfiguracyjnych CAN ...
CAN CONFIGURATION DATA:
05 B6 95 FB 05 B6 95 FB 00 30 00 68 00 00 00 20 00 00 00 00
05 B6 95 FB 00 22 05 A9 05 B6 95 FB 00 22 05 A9 00 22 05 29
31 31 31 37 37 30 30 34 31 33 37 50 49 4E 49 4E 46 41 52 49 4E 20 06 05 04 FB 95 B6 05 A9 05 22 00 C0 6D 04 07 B2 00 14 10 00 0E 95 06 01 00 03 06 08 00 00 32 50 78 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 42 40 B6 88 00
Komputer nadwozia (BCM/NBC)
Węzeł sterowania silnika (ECM/NCM)
Deska rozdzielcza (IPC/NQS)
Węzeł kierownicy wielofunkcyjnej (NVO)
Węzeł radioodbiornika/radionawigacji z mapami (NRR/RMN)
Węzeł układu hamulcowego (ABS/BSM/NFR)
Węzeł Info-Telematyczny (NIT/NCV)
Węzeł drzwi kierowcy (NPG)
Węzeł klimatyzacji (HVAC/NCL)
Węzeł czujnika kąta skrętu (NAS)
Węzeł odchylenia/przyspieszenia bocznego (NYL)
Węzeł drzwi pasażera (NPP)
Węzeł fotela kierowcy (NAG)
Węzeł czytnika TEG (NPS)
Węzeł blokady kierownicy (NBS)
Węzeł fotela pasażera (NAP)
Węzeł czujnika parkowania (PAM/NSP)
Węzeł poduszek powietrznych (NAB/ORC)
(Multiecuscan 4.2)
2020-02-02 15:33:15
Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm 20V
CAN Setup / PROXI Alignment Procedure
--------------------------------------------------------------

Komputer nadwozia (BCM/NBC): EOL Ok
Węzeł sterowania silnika (ECM/NCM): Ok
Deska rozdzielcza (IPC/NQS): EOL Ok
Węzeł kierownicy wielofunkcyjnej (NVO): Ok
Węzeł radioodbiornika/radionawigacji z mapami (NRR/RMN): EOL Ok
Węzeł układu hamulcowego (ABS/BSM/NFR): Ok
Węzeł Info-Telematyczny (NIT/NCV): EOL Nieudane
Węzeł drzwi kierowcy (NPG): EOL Ok
Węzeł klimatyzacji (HVAC/NCL): EOL Ok
Węzeł czujnika kąta skrętu (NAS): Ok
Węzeł odchylenia/przyspieszenia bocznego (NYL): Ok
Węzeł drzwi pasażera (NPP): EOL Ok
Węzeł fotela kierowcy (NAG): Ok
Węzeł czytnika TEG (NPS): Ok
Węzeł blokady kierownicy (NBS): EOL Ok
Węzeł fotela pasażera (NAP): Ok
Węzeł czujnika parkowania (PAM/NSP): Ok
Węzeł poduszek powietrznych (NAB/ORC): Ok

AKTYWOWANIE REGULACJI...
Wyświetlana informacja
Stara wartość: Type 3/Blue&Me Nav
Nowa wartość: Type 5/RadioNav
WYKONANE

AKTYWOWANIE REGULACJI...
PROCEDURA 'OSIOWANIA' PROXI
Zapis danych konfiguracyjnych CAN ...
Zapis do modułu: Komputer nadwozia (BCM/NBC) UDANY!
Zapis do modułu: Deska rozdzielcza (IPC/NQS) UDANY!
Zapis do modułu: Węzeł radioodbiornika/radionawigacji z mapami (NRR/RMN) NIEUDANY! - Przekroczony limit czasu
Zapis do modułu: Węzeł Info-Telematyczny (NIT/NCV) UDANY!
Zapis do modułu: Węzeł drzwi kierowcy (NPG) UDANY!
Zapis do modułu: Węzeł klimatyzacji (HVAC/NCL) UDANY!
Zapis do modułu: Węzeł drzwi pasażera (NPP) UDANY!
Zapis do modułu: Węzeł blokady kierownicy (NBS) UDANY!
WYKONANIE NIEUDANE
Węzeł radioodbiornika/radionawigacji z mapami (NRR/RMN) NIEUDANY! - Przekroczony limit czasu

- - - Updated - - -

odpisywałem na szybko i wyszło nieprecyzyjnie. AlfaOBD nie mam zaufania, MES jak najbardziej, tyle że ja korzystam z ori, obecnie z wersji Multiplexed, aktualnej i z ich dedykowanym interfejsem (CANtieCAR). z której wersji korzystasz? wiem że jakieś piraty nie działały dobrze (a swoją drogą chyba MES ok wersji 2.2 też coś źle działał jeśli chodzi o B&M w 159 - było coś o tym na forum)

Nie mam czasu teraz czytać wszystkiego, z resztą navi akurat nie instalowałem w 159 nigdy, ale wspominałeś że navi kupiłeś poliftową, a auto masz poliftowe czy przed? Może niekompatybilności? Np w Giulii to też normalne - update jednej rzeczy (np wymiana na nowego typu radia czy modułu PAM), wymaga np zupdatowania innych modułów które współpracują z nim (6 w przypadku wymiany radia na 2 generacji z nowszym firmwarem, a w przypadku wymiany PAM, update modułu ABS). Gdybam czy może podobne zależności są też w 159?
Jeszcze kwestia ustawień proxi, czy na pewno masz wszystko dobrze.

Jeśli masz polifta to B&M na pewno idzie na wejście stereo (żółta wtyczka radia - przynajmniej tak w zwykłych radiach, nie znam navi jak pisałem - sugeruję tylko że były zmiany i trzeba inne podłączenia zrobić i inaczej proxi ustawić).

powodzenia.

Hej

auto mam przedliftowe. Już kminie czy Body Computera tez nie przełożyć, bo mam...

Ostatnia edycja:
auto mam przedliftowe. Już kminie czy Body Computera tez nie przełożyć, bo mam...
przełożysz BCM to możliwe że zaczną się inne jaja (kluczyki?) zrobisz to, to coś innego wyskoczy ?

co do proxi, nie podpowiem Ci, 159 nie mam od ponad 1.5 roku w MES w trybie symulacji nawet nie podglądnę możliwych ustawień dla kliku ostatnich pozycji bardziej lub mniej powiązanych bo są akurat nieaktywne. pamiętaj też że ustawienia proxi z MES to może nie być kompletna lista opcji - tak samo mamy w Giulii, część rzeczy autor MESa skądś wiedział i dał opcje, resztę wyczaili ludzie na forach porównując hexy podobnych aut i wyczaali metodą prób i błędów co za co odpowiada, tak więc część rzeczy zmieniamy w MES samym hex-ie (aktywacja remote start z kluczyka, wyłączenie odjeżdżania fotela kierowcy po otwarciu drzwi), bo MES nie ma na to ustawienia - tak może być też w 159. w każdym razie życzę powodzenia i wytrwałości, tylko uparci coś rozkminiają i mogą być tym pierwszym któremu się uda :)

[MENTION=24592]Bajon[/MENTION] - jakie masz aktualnie ustawienia w proxy (6 ostatnich linijek)?
Steering wheel buttons
Vehicle type
Display type
Audio output
Auxiliary audio output
Information displayed
?

Amortyzatory
Powrót