olo_84
Nowy
- Auto
- Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006
Ja już wielu tu czytałem na forum co tej magii próbowali. Niestety każdy poległ. Wiem ze to pytanie pewnie znasz... po co ci to? W tym radiu za wiele nie znajdziesz.Szanowni państwo, pomocy!
Wymieniłem ori radio na ori navi to po lifcie (razem z navi do kompletu wymieniłem moduł blue & me, który chodził z ta właśnie navi).
Nie obyło się bez przerabiania wiązki, bo kostki były inne ale nie w tym problem. Master Code oczywiście też wklepałem.
Problem jest z osiowaniem proxi. Zmieniam w ustawieniach CAN Information display na 'type 3 navi & blue&me' i rozpoczynam procedurę osiowania proxi.
Niestety na module rdia/navi wyskakuje błąd: "FAILED TO EXECUTE Receiver Radio/Radio Navigator Node (NRR/RMN) FAILED! - Unknown error" (to komunikat z FESlog, ale podobny się wyświetla podczas programowania) Na innej wersji FESa pokazuje się komunikat, że został przekroczony czas i też wywala błąd.
Dodam, że działa radio, działa połączenie telefonu z blu & me, ale nie da się normalnie włączyć muzy z mp3 (ani z kierownicy z menu między zegarami, ani przyciskiem na navi 'Media').
Ciekawe jest też , że wszystko działało dobrze (dało się włączyć muzę z mp3 z kierownicy i przyciskiem 'Media' oraz wyświetlało nazwe numeru na wyświetlaczu navi) do momentu jak spróbowałem zrobić osiowanie proxi bez wklepania Master Code aby pozbyć się migającego licznika. Wtedy się wszystko wysypało i przestało reagować.
Nie działają żadne ustawienia w navi, nie mogę nawet zmienić języka (wyskakuje 'configuration error'), czy skasować licznika dziennego itp. itd. (ale mogę zmienić język między zegarami - wtedy mam język angielski w navi a np. włoski między zegarami)
Co najciekawsze jestem w stanie w pewien sposób włączyć muzę z mp3. A mianowicie muszę wybrać wybieranie głosowe i poczekać aż babka przestanie gadać - wtedy załącza się muza z mp3. Udało mi się także włączyć muzę z mp3 wydając komendę 'Play'. Muza z mp3 gra ale navi nie reaguje na nic, nie mogę przełączyć na radio, nie mogę wejść w ustawienia dźwięku, a działa jedynie sterowanie z kierownicy. Mogę zmienić kawałek, zmienić głośność, wybrać foldery do odtwarzania. Co ciekawe wtedy navi myśli, że jest w trybie radia, a nie muzy z blue & me i np. jak zmieniam kawałek na następny to navi na ekranie zmienia fale radiowe (oczywiście tylko na wyświetlaczu, bo cały czas gra muza z mp3).
Żeby wrócić do słuchania radia trzeba albo wyłączyć i włączyć zapłon albo, co ciekawe, wydać głosową komendę 'stop'. Wtedy navi wraca do odtwarzania radia i zaczyna reagować na przyciski np. zmiany ustawień audio.
Teoretycznie po CANie navi jest połączone z blue & me i z autem ale zachowuje się tak jak opisałem wyżej.
W którym momencie robię coś nie tak? Czy prócz ustawienia CAN Information display na 'type 3 navi & blue&me' muszę jeszcze coś gdzieś zmienić żeby procedura osiowania się powiodła? Bo chyba w osiowaniu leży problem, auto powinno przenieść funkcjonalność z wyświetlacza między zegarami do navi a tak sie nie stało
Z góry dziękuję za pomoc!
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka