[159] Alfa 159 by STUNTMACHINE

stuntmachine

Użytkownik
Auto
159 i 75
Kupiona w ciemno. Okazuje się ciężkim tematem. Odpalala normalnie i ładnie chodziła. Silnik był trochę zapocony tu i tam i stwierdziłem że umyje go żeby za każdym razem jak będę chciał coś zrobić nie brudzic rąk. No i to chyba nie był dobry pomysł. Po umyciu odpalił normalnie. Wydmuchalem resztki wody sprezonym powietrzem. Silnik się trochę nagrzal. Wsiadlem i chciałem cofnac z kałuży w której stała. Cofnalem może 15 metrów. Nagle silnik zaczął przygasac. Zgasł i już nie odpalił. Zaczęłam szukać co jest. Podłączyłem kompa. Dużo błędów zapisanych. Po skasowaniu nic nie wraca. Zgasla bo nie dostaje paliwa? Więc czujnik ciśnienia na listwie? Okazuje się że jest pekniety i ktoś już tam grzebal. Pokazuje chyba bzdury. Dzisiaj stoi na 400 i niecałe 5v. Wczoraj skakało napięcie na nim i wartosci między 200 a 400. Bez kręcenia silnikiem ile powinno być? Auto z Belgii a chyba ma wycięty dpf bo pokazuje zapchanie 0%

Kolejnym problemem jest abs. Wywala cały czas błąd konfiguracji c1103. Nie idzie go skasować. Robiłem proxi. Kilka modułów wymagało osiowania. Przeszlo wszystko. Błędu dalej nie idzie skasować i wali na zegarach błędami. Próbowałem coś znaleźć na Google na ten temat ale nie ma chyba łatwego rozwiązania. Może muszę się przejechać po tym osiowaniu i jak abs odczyta czujniki z kół to się ogarnie. Tylko że nie pojadę bo nie odpala..
28.jpg
29.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.jpg

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Widzę że oczekiwane ciśnienie paliwa i zmierzone praktycznie się pokrywają. Gdyby to był sam czujnik, to spodziewałbym się tutaj rozbieżności.

Pompka w baku dobija do 2-3 barów maksymalnie. Robiłeś checklistę z serwisówki? B010 ENGINE DOES NOT START (UNDER ANY CIRCUMSTANCES) - Alfa - 159 - eLearn - 4CarData

Podejrzewam, że nie podpinałeś kompa przed myciem? Wtedy by było wiadomo czy ten rozgardiasz w Body to już był czy przez wodę ześwirował. Może trzeba mu dać trochę czasu na przeschnięcie?

No ale jak zamierzone ciśnienie może być takie skoro nie kręcę rozrusznikiem?

Nie może. Ale ECU mogło się zepsuć równie dobrze. Najlepiej poprosić kogoś z takim silnikiem, który zgodzi się na szybką podmiankę.

Dzisiaj walczę dalej. Może ta choinka jest spowodowana też przetarta wiązka w klapie? Klapa jest martwa. Żadna żarówka się nie świeci. A tak wygląda czujnik. Przez to pęknięcie chyba woda się do niego dostała
37.jpg

Chwilowo zakładam błotnik który miałem za garażem od innej 159. Trochę go wyklepalem. Pomaluje go dzisiaj na sztukę ciemna baza żeby się nie rzucal w oczy i montuje. Nowy błotnik pomaluje na spokojnie. Silnik po myciu jak nówka wygląda :)
38.jpg
39.jpg

Ostatnia edycja:
Wiązkę jak najbardziej trzeba naprawić. Naukowo udowodnione, że też potrafi nabruździć.
Co do ABS, sprawdzałeś MES-em czy ktoś nie bawił się ustawieniami pompy? Nie mam pewności, czy ten błąd jest tego objawem, ale zawsze warto to przetestować przed wymianą centralki.
Auto kupiłeś w Belgii czy już u nas?

No przyznam, że rzeczywiście wygląda jak nówka. W ogóle spójrz, że jakaś masa jest dołożona do oryginalnego kabla masowego do akumulatora - widać plecionkę. może dobrze by było zobaczyć co tam się dzieje.

No przyznam, że rzeczywiście wygląda jak nówka. W ogóle spójrz, że jakaś masa jest dołożona do oryginalnego kabla masowego do akumulatora - widać plecionkę. może dobrze by było zobaczyć co tam się dzieje.
Strzelam, że to masa do skrzyni biegów. Ktoś zastosował skrót, zamiast naprawić połączenie skrzyni z podłużnicą.

Kupiona w pl od handlarza. O jakie ustawienia abs chodzi? Teraz jak pokasowalem wszystkie bledy to wyrzuca tylko jeden błąd centrala ABS. Właśnie ten c1103 zmieniona konfiguracja. Żadnych innych błędów nie ma w żadnym sterowniku. Kabel masowy widziałem. Pewnie słabo paliła jak to 8v bo dawki startowe miała za niskie. Przy okazji zamordowali rozrusznik. Ciekawostka - nowy ma naklejkę remanufactured in poland
40.jpg

Końcówkę wzmocnienia pod blotnikiem trzeba było wyprostować. 3 gwinty wyrwane od błotnika. Bardzo dobry plan...
41.jpg
42.jpg
43.jpg

Czujnik wykrecilem. Za duzo ropy nie wyleciało. Nowy czeka w Paczkomacie ale jutro po niego pojadę. Przestawialem tryb pracy pompy. Są opcje ABS asr vdc i Tc. Ustawiłem wszystkie możliwe. Za każdym razem robiłem osiowanie. Błędu c1103 dalej nie idzie skasować. Było ustawione abs. Co powinno być ktoś wie? Trzeba jazdę próbną zrobić. Może jeszcze jakiś błąd się pokaże.
45.jpg

Ostatnia edycja:
To co ma być ustawione zależy od centralki właśnie. Skoro wypróbowałeś wszystkie opcje to pewnie wina leży po stronie centralki.

Czujnik za 40zl. Używka. Przyszedł opisany 1.6jtd. Wsadzilem. Podłączyłem kompa. Zobaczyłem że ciśnienie na listwie jest 0. Wiedziałem już ze odpali. Dwa kręcenia i chodzi.
47.jpg
48.jpg

Elegancko. Te kontrolki od ABS?

Tak. Abs asr i cała reszta od absu. Trochę pochodziła i powdziec muszę że ładnie pracuje. Na włączone klimie ma 900 obrotów. Na wylaczonej 850. Wydaje mi się że są trochę podkrecone. Nowe ako wsadzilem. Kręci szybko silnikiem i zapala od strzała. Teraz tylko co dalej z tym c1103? Pompę absu wymienić? Po 100zl są na allegro

Serwisowania w Belgii...
49.jpg
50.jpg

51.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót