Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
u nas podobniepo odpaleniu na zimnym silniku auto zachowuje sie jakby mialo mniej niz 20% swojej normalnej mocy. Po kilku minutach jak sie silnik zagrzeje to problem znika
czyli odpalamy i czekamy 1-2min.pozwalam mu na tą chwilową poranną niemoc
u nas podobnie
Robimy tak:
czyli odpalamy i czekamy 1-2min.
![]()
Kiedy przy małej prędkości skręcam, ale przy maksymalnie skręconej kierownicy, to też czuję jakby taki leciutki dreszczyk przechodził przez auto, więc myślę, że gdzieś tu się kończą możliwości dyfrów a może i Torsena, na pewno nie pomagają szerokie opony. Zaznaczam, że efekt jest absolutnie minimalny i ledwo, ledwo wyczuwalny. Ale na pewno nie jest to taki syndrom jaki opisujesz, że już przy 50% skrętu drga kierownica, może być coś nie tak z przegubami. Ja sprawdziłbym bym jeszcze jakość i ilość oleju w skrzyni (torsen jest zintegrowany) oraz w tylnym moście (tam się rzadko zagląda). Nie wiem, z którego roku jest twoja alfa, ale 159 i Brery z Q4 z początku produkcji miały akcję serwisową związaną z wyciekiem oleju z tylnego mostu, musisz to sprawdzić. Możesz też przyjrzeć się podwieszeniu wału przenoszącego napęd na tył, jest on zawieszony elastycznie mniej więcej pośrodku podłogi. Ta podpora wyrabia się po jakimś czasie (zwykła guma w metalu) i powoduje luz. Biorąc pod uwagę dynamiczne przenoszenie mocy przez torsena na przód i tył w zależności od tego czy dajesz w gaz czy odpuszczasz, to wg mnie luz na wale może powodować efekty na kierownicy.Pierwszy problem polega na drganiu kierownicy w mocnym skrecie (kierownica skrecona o wiecej niz 50%) przy stosunkowo duzej predkosci. Najlatwiej wyczuc to robiac kolka na jedynce z predkoscia ok. 20-30km/h. Mechanik powiedzial mi, ze to normalne w autach z napedem 4x4, ale nie do konca jestem przekonany do jego tezy.
U mnie to niestety przeważnie std. Na trasie identycznie, jak już napisano powyżejTrasa podobnie, miasto 20-23 tylko na mega krótkich odcinkach (1km) z nierozgrzanym silnikiem, albo w mega korku ze średnią 10km/hW standardowo zakorkowanym mieście na dłuższych odcinkach 13-16.
Ja sprawdziłbym bym jeszcze jakość i ilość oleju w skrzyni (torsen jest zintegrowany) oraz w tylnym moście (tam się rzadko zagląda). Nie wiem, z którego roku jest twoja alfa, ale 159 i Brery z Q4 z początku produkcji miały akcję serwisową związaną z wyciekiem oleju z tylnego mostu, musisz to sprawdzić.
Możesz też przyjrzeć się podwieszeniu wału przenoszącego napęd na tył, jest on zawieszony elastycznie mniej więcej pośrodku podłogi. Ta podpora wyrabia się po jakimś czasie (zwykła guma w metalu) i powoduje luz. Biorąc pod uwagę dynamiczne przenoszenie mocy przez torsena na przód i tył w zależności od tego czy dajesz w gaz czy odpuszczasz, to wg mnie luz na wale może powodować efekty na kierownicy.