• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Alfa 156 z sercem od Busso

• Autor wątku Autor wątku Kowal_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    busso
K

Kowal_

Guest
Witam wszystkich :)
Stałem się szczęśliwym posiadaczem srebrnej Alfy 156 z silnikiem, który budzi we mnie ciągły zachwyt - 2,5 V6. Jest to mój drugi samochód, bo przesiadłem się z Fiata Brava 1.2 16v. Historia zakupu auta była dość spontaniczna, ponieważ wszyscy moi znajomi jak i rodzina odradzali Alfę (oczywiście nikt z nich jej nie posiadał - lepsze VW), zacząłem nawet już poszukiwania wśród innych marek do czasu aż nie usłyszałem i nie zobaczyłem Alfy z V6..po 2 tyg była moja :) Mam już ją ponad miesiąc, trochę zostało zrobione, trochę trzeba porobić, wszystko w swoim czasie ale do konkretów!

Vka w Alfie została zagazowana..są plusy i minusy..eksploatacja w stosunku do mocy jest bardzo zadowalająca, natomiast silnik V z gazem..no nie brzmi to zbyt dumnie ale cóż, wmawiam sobie, że bojkotuje ceny paliw :)

To co zostało w niej zrobione:
-ogarnięta instalacja lpg (nie w całości ale jest o wiele lepiej)
-wymienione wszystkie przepalone żarówki
-naprawiony licznik kilometrów
-założone radio wraz ze wzmacniaczem i skrzynią basową
-czyszczenie, woskowanie

To co jest do zrobienia:
Tutaj niestety są grubsze sprawy..będą zrobione w tym miesiącu:)
-wyciek oleju, jeszcze nie wiem skąd..albo uszczelka pod głowicą, albo miska, albo pompa oleju..
-hamulce, zerwana lika ręcznego, prawy przedni zacisk zapieczony, problem z ciśnieniem w pompie hamulcowej
-klima do nabicia
-reduktor lpg do wymiany

Poza tym tankuję, jeżdżę i uśmiech z twarzy nie znika!

W głowie narodził mi się już plan na wygląd auta ale to po mału, póki co naprawy :)

Zdjęcia będą lepsze w weekend :)

Załączniki

• 2013-07-07 22.31.56.jpg
    2013-07-07 22.31.56.jpg
    65.5 KB · Wyświetleń: 145
czekamy na lepsze fotki :) a co do gazu w V, eeee pomysl dobry, jezdzisz taniej, a moc i ryk silnika zostala :)

Amortyzatory
Powrót