• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Alfa 156 2.5 V6 by macreksio

macreksio

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.5 V6 Q-System 2001r.
Witam wszystkich,
w styczniu tego roku zostałem szcześliwym posiadaczem Alfy 156 2.5 V6 Q-System. Szukałem samochodu z duszą, dajacego frajdę z jazdy. Początkowo nie myślałem o Alfie, ale przegladając ogłoszenia i obejrzawszy kilka samochodów stwierdziłem, że w tym przedziale cenowym ciżęko znaleźć coś nadajacego się do użytku. Wtedy przypomniałem sobie o Alfie, jaką znajomy miał do sprzedania. Samochód był bardzo mało używany(przebieg 29000km!!!), jednak trochę zaniedbany. Miał drobne przygody blacharskie, ale na szczęście nic poważnego. Dwie rzeczy mi w nim nie pasowały - automat, który odbiera trochę wigoru wspaniałemu silnikowi oraz srebrny kolor, którego nie cierpiałem! Do automatu pomału sie przekonuję - szczerze mówiąc to jeden z lepszych automatów z tamtego okresu jakim jeździłem, a i kolor srebrny podoba mi się coraz bardziej.
Małymi kroczkami staram się doprowadzić moją bellę do perfrkcji. Zamierzam na dłużej się z nią zaprzyjaźnić, więc myślę, że z czasem uda się wprowadzić kilka drobnych modyfikacji. Czas pokaże:)
Na razie zakochałem się w dźwięku silnika i zaczynam rozumieć przywiązanie do marki Alfa Romeo:)

Trochę danych:
- 156 Sedan z 02.2000, pierwsza rejestracja 2001
- silnik 2.5 V6 190KM(932A1) + skrzynia Q-System
- lakier GRIGIO CHIARO MET\612A
- przebieg obecny 35tys km (!!!)
- tapicerka granatowy walur + podgrzewane fotele
- brak modyfikacji mechanicznych (jak na razie)

Zrobione po zakupie:
- dołożyłem już kilka brakujacych/połamanych plastików
- zrobiłem zaprawki lakiernicze
- wymieniłem koła letnie na 18" Ducati Corse- do samochodu dostałem oryginalne 15" z oponami z 1999 roku, które miały jeszcze całkiem sporo bieżnika:)
- wymiana oleju (na Valvoline VR1 Racing 10W60)
- wymiana filtrów (oleju, powietrza i kabinowego)
- uzupełnienie oleju w skrzyni biegów
- wymiana kompletu wahaczy z przodu
- wymiana klocków tylnych - jeden klocek się rozsypał(?!?)
- poprawa kabelków od poduszek bocznych - były zmiażdżone i wyskakiwał błąd poduszek
- wymiana drążka reakcyjnego silnika

Rzeczy do zrobienia:
- montaż osłony pod silnikiem (muszę uporać sie z pourywanymi śrubami osłony)
- montaż rury dolotowej do filtra powietrza (rura juz jest musze zabrać się za jej montaż)
- wymiana świec zapłonowych
- konserwacja podwozia
- wymiana linek hamulcowych - pourywane mocowania

Plany na przyszłość:
- wzmocnienie hamulców - seryjne dla mnie trochę za słabe
- byc może wymiana amortyzatorów na twardsze(myślę o B6, prosze o opinie), zawieszenia nie chcę na razie obniżać
- zastanawiam się nad wymianą baranów na te z wersji 3.0/3.2, prośba o opinię czy ma to sens(czy niezbędna jest zmiana map silnika, aby to miało sens???)

Jeśli ktoś zna namiary na dobry warsztat Alfy w okolicy Trójmiasta, proszę o info, może kiedys się przyda. Piszcie, co myślicie i jak się Wam podoba. Pozdrowienia dla wszystkich Alfaholików!

Załączniki

• P1140835.jpg
    P1140835.jpg
    106.7 KB · Wyświetleń: 230
  • P1140832.jpg
    P1140832.jpg
    92.5 KB · Wyświetleń: 209
  • P1140831.jpg
    P1140831.jpg
    94 KB · Wyświetleń: 186
  • P1140828.jpg
    P1140828.jpg
    133.3 KB · Wyświetleń: 349
  • P1140763.jpg
    P1140763.jpg
    57.4 KB · Wyświetleń: 202
  • P1140751.jpg
    P1140751.jpg
    101.9 KB · Wyświetleń: 316
  • P1140728-001.JPG
    P1140728-001.JPG
    23.5 KB · Wyświetleń: 196
Ostatnia edycja:
V 6 - w 156 musi dawać frajdę z jazdy, szczerze mówiąc też nie przepadam za srebrnymi autami....ale...... Trochę ten przebieg taki mało realny,ale jeśli tak jest to farciarz z ciebie- masz nowy silnik!!!

W 2007 roku było 19tys km przebiegu, wtedy został kupiony przez znajomego. Od tego okresu przebiegu jestem pewien. Wcześniej nie dam głowy, ale dużo rzeczy świadczy, że to prawda... Czas pokaże...

witamy kolejnego użytkownika V6 :) ciekawy jestem jak to sie spisuje z automatem :) świetne felgi!

Witamy kolejną fałkę w klubie. Trochę dużo "pierdół" miałeś do zrobienia jak na auto z takim przebiegiem. Zamiast planować mocniejsze heble i większe barany to koniecznie zmień rozrząd, pompę wody i pasek mikro bo jeśli ten przebieg jest autentyczny to od nowości nikt nie zmienał tych rzeczy. Bella jest krajowa czy z zagranicy??
Barany z Busso 3.0 wraz z podstawami mam u siebie założone. Bez remapu nie daje to dużo. Przy niższych obrotach jest troche lepiej no ale koszt zakupu baranów jest nie wielki. Co do amorków Bilstein jest temat o nich.

Na tym felunku Twoja Włoszka wygląda bardzo ładnie no może oprócz tego spoilera na tyłeczku.

Dbaj o Nią

Paski(oba) były zmieniane w 2009 roku, więc mam nadzieję do przyszłego roku wytrzymają - wyglądaja bez zarzutu(wg mechanika także). Co do zawieszenia to w styczniu było wszystko OK, ale jak zacząłem jeżdzić to wszystkie gumy sie posypały i zaczęło walić - w sumie można się było spodziewać.
Samochód był sprowadzony z Niemiec w 2007, jako lekko uszkodzony (zderzak, błotnik, lampa).
A mi spojlerek mi sie podoba - oryginalny Zender'a:D Zdecydowanie fajniejszy niż orginał Alfy(wg mnie).
Dzięki za info o baranach i temacie o amorkach.
P.S. Będę;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót