• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

(Alfa 156 2.4JTD)Praca turbiny...?

Zakład nazywa sie TUR-MAR i jest z Elbląga. Niby maja doswiadczenie bo robia turbiny od 15 lat ale to totalni PARTACZE !!!!!! Jak oddałem turbinę po ich regeneracji do ekspertyzy to stwierdzono ze auto nie ma prawa jeździć. Wklejam jeszcze ich stronę internetową żeby nikt sie nie naciął : http://www.turbo.cdi.pl/

goldek76 napisał:
...
Jak zadzwonisz to powiedzą że turbin Garetta ze zmienną geometrią sie nie regeneruje. Takie jest zalecenie producenta (czytałem list Garetta)
...
W takim razie dlaczego firma Garett produkuje i oferuje zestawy naprawcze do tych turbospręzarek?

Naczytałem się tyle o tych turbinach i aż mnie przestraszyliście - po czytaniu poszedłem sprawdzić co i jak u mnie jest i jest tak że przy dodaniu trochę więcej gazu ( na postoju ) na zewnątrz samochodu słychać od pewnych obrotów delikatny świst, nie wiem jak jest podczas jazdy bo w środku nie słychać nigdy - jak auto rusza i stoi się obok to też nie słychać. Jak do tej pory nie miałem z nią problemów więc chyba taki delikatny cichy świst to norma. Co do regeneracji to mój kolega w VW ma zregenerowaną turbinę garett właśnie przez warsztat w Iławie - przejechał na niej już 90 tyś i jest OK

danloo23 napisał:
Moj przebieg to 188 tys.km!Wlasnie o to chodzi ze jest to taki delikatny swist
no własnie, nie wpadajmy w panike :) delikatny świst musi byc bo tak pracuje turbina, gdyby była uszkodzona zauwazyłbys ze jest zdecydowanie za głośna, no i bedą tez inne objawy :)
ja mam 184tys km i turbina narazie świszczy tak samo jak trzy lata temu przy zakupie (przebieg 121tys km), czasami przebieg o niczym nie świadczy, znam samochód gdzie po 40tys km turbina była do wymiany, ale to wynikało ze sposobu użytkowania samochodu, gosc jezdził dieslem jak benzyniakiem....

goldek76, to chyba jesteś przedstawicielem tej firmy moja alfa ma przebieg 320 tyś i turbina w niej cały czas lekko gwiazda miedzy 1800-a 2000 tyś i jest to zregenerowana turbina na której przejechałem ok 100 tyś miałem wento turbo lekko gwizdało wolwo lekko gwizdało audi gwizdało i alfa gwiazda

Dzieki Wam!Troche sie uspokoilem!
Naprawde dbam o autko i jak cos mnie niepokoi to pytam!
Mam nadzieje ze turbinka pochodzi jeszcze dluuuuuuugo....!
POZDRAWIAM!!!

Moja turbinka też lekko gwiżdże, tak lekko, że trzeba naprawdę się wsłuchać, z tego co słyszałem to taki delikatny świst jest rzeczą normalną, ale cóż mogą to być bajki...bynajmniej moja też gwiżdże. :)

Maciek-156 napisał:
W takim razie dlaczego firma Garett produkuje i oferuje zestawy naprawcze do tych turbospręzarek?

No wlasnie wycofali swoje zestawy naprawcze do turbin o zmiennej geometrii. Wiec jesli jakis zaklad dalej naprawia to pewnie na jakichs zamiennikach.
Nie wiem czy tak samo jest dla turbin bez zmiennej geometrii.

Ja ma 145 tys. i jak na postoju przegazuję, to tak fajnie słychać silnik i lekki gwizd turbiny- fajny dźwięk, chce się słuchać- i myślę, że tak właśnie ma być, przecież ona wykręca nawet ponad 100tys, obrotów, to jak ma na postoju bez żadnego obciążenia nie wydawać żadnego dźwięku przy takich obrotach? Normalnie jak jadę, w trasie, to jej nie słychać:)

Przejedź sie z otwartymi oknami np jakąś uliczką między garażami to powininieneś usłyszeć

No ale dźwięk jest fajny i nie wyobrażam sobie, żeby tego lekkiego świstu turbinki nie było słychać:)

Calkiem niedawno gwizdalo u mnie przy delikatnie peknietym polaczeniu silnika z intercoolerem,mala dziurka a moc spadla sporo 8)

Przyznam ze początkowo było mi was zal ale skoro upieracie sie przy regeneracji to nawet dobrze, moja satysfakcja a wasza złosc jak wam padnie po regeneracji będzie wyjątkowo mocna.

A co do gwizdu. turbina ma dawac cichutki świst ale nieGWIZD. Jak słychac gwizdanie bez wsłuchiwanie sie na postoju dodajac gazu lub w trakcie jazdy to turbo KAPUT!!!

Driver, a nowe turbiny to robią krasnoludki czy ludzie na odpowiednich obrabiarkach? Czym rózni się regeneracja od procesu produkcyjnego? - Niczym pod warunkiem że warsztat który to robi ma odpowiednie obrabiarki i zachowuje reżim technologiczny. Zawsze bawią mnie ludzie którzy odbierając części wykonane na obrabiarce CNC mówia "Panie jak ze sklepu" - jakby to w sklepie wzięły się z kosmosu...

teraz to się zaczołem bać to moja pierwsza alfa 2,4 jtd i gwizda tak że ją słyszę wcześniej jeździłem doblem 1,9 jtd i nie słyszałem w nim wogóle turbiny :/
mam nadzieje że to nie są oznaki konca koncow

Moja od półtorej roku też gwizda i jeżdzę. Przy otwartych szybach oczywiście, bo jak zamknę to raczej cisza. No i gdzieś od 1800 do 2500? potem chyba w ultradźwięki przechodzi ;-)

Pozdrawiam.

No to dobrze chciałes w dieslu w porównaniu z TSem zero problemów. Nie musisz martwić się rozrządem, zużyciem oleju i spalaniem

Jestem troche spokojniejszy bo na samym starcie zmienilem filtry przednie tarcze z kolockami i rozrzad no i olej wydalem troche kaski mam jeszcze dwie oslony przegubu do wymiany w przyszlym tyg wiec nie chcial bym zeby zaraz cos mi wyskloczylo z turbo ale moj mechanik mowi ze pracuje w porzadku musze poznac troche ten samochodzik
sory za OT

Maciek-156 napisał:
Driver, a nowe turbiny to robią krasnoludki czy ludzie na odpowiednich obrabiarkach? Czym rózni się regeneracja od procesu produkcyjnego? - Niczym pod warunkiem że warsztat który to robi ma odpowiednie obrabiarki i zachowuje reżim technologiczny. Zawsze bawią mnie ludzie którzy odbierając części wykonane na obrabiarce CNC mówia "Panie jak ze sklepu" - jakby to w sklepie wzięły się z kosmosu...

Nie ma tematu, wy regenerujcie a ja czekam końca...

Amortyzatory
Powrót