[156] Alfa 156 2,4 JTD - Witam wszystkich :)

wojtaak

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2,4 JTD 136 KM 1998 r.
Witam wszystkich serdecznie!

Wczoraj nabyłem Alfe 156 2,4 JTD z 1998 roku. Jestem tu nowy, to moja pierwsza przygoda z Alfą i wierze, że będzie to przygoda udana ;)
Wcześniej powoziłem Nissana Almere N15 1,6 więc to spora zmiana.

Ze wstępnego rozeznania do zrobienia jest:,
- świecąca kontrolka AIRBAG
- rozrząd
- tulejki w zawieszeniu z tylu
- rolki paska wieloklinowego i być może napinacz
- obudowa filtra powietrza (pęknięta przez co silnik dudni)
- drzwi kierowcy są trochę opuszczone - zawias do zrobienia
- zakup i założenie osłony silnika
- wykładzina w bagażniku do wymiany - rozlana farba
- gumki na kluczyku są trochę zajechane i zastanawiam się czy jest już na to wypracowany sposób bo nie zawsze centralny zamek chce działać
- przegub wewnętrzny
- rano po odpaleniu przez chwile miga kontrolna świec żarowych wiec podejrzewam ze któraś padła.
- klima do ogarnięcia
- przy mocnym wdepnięciu zostawia troche dymu - lubię hasło "jest dym, jest moc" ale nie wiem czy przy tym silniku tak powinno być wiec zrobię rozeznanie w tym temacie :)

Przy okazji - jeżeli ktoś ma jakieś z ww. części na sprzedaż to jestem chętny :)

Alfa dostała już nowy olej (Total 5W40) z filtrem (BTW: z katalogu wynika ze powinien być OP 645 i taki założyłem a wcześniej był inny, nie pamiętam dokładnie oznaczenia ale z tego, co kojarzę to był z silnika JTDm 20V - moze o czym nie wiem? )

Od dziś zabieram się za resztę z listy. Wszelkie wskazówki mile widziane :)

Alfa trochę pracy wymaga ale pierwsze wrażenia z jazdy bardzo pozytywne :)

Fotki dorzucę później :)

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Dane uzupełnione, jestem ze Szczecina.

Dzisiaj pierwsza powazna operacja - rozrzad, rolki PK, pasek i moze napinacz.

Właśnie gdzie foty?DO tego kolego jak tam z przebiegiem ale ile mi wiadomo na czerwonej karteczce na pasie przednim miałeś 10W40.Twój silnik i twoje ryzyko by wlewać full syntetyk.Jeśli fura się zbiera to nie powinno być problemu.Do tego bąki są normalne w tym wieku:D:D:D.Jeszcze możesz sprawdzić rure kolektor-IC oraz IC-turbo.Może być nieszczelność ewentualna.Co do gumek to musisz wyjąć gumke z kluczyka i spirytusem przetrzeć najlepiej szpilka z małym wacikiem ten mikro switch.Tam się osadza sporo brudu i tłuszczu to raz.Dwa jak chcesz wymienić gumkę sprawa ciężka ja zamawiałem z ASO z Warszawy prawie nie ma ich na rynku już.Sporo podrób jest które nie trybią

Ostatnia edycja:
Obiecuje dodac foty w weenekd :D przebieg na blacie 275 000 km

Jest napis 10W40 ale jestem zwolennikiem syntetyka w turbodieslach. Poki co, po przejechaniu 500 km, nie widze nic niepokojacego, pracuje tak samo (tfu tfu). Podobno poprzedni wlasciciel tez lat syntetyk wiec nie powinno byc problemow. Zobaczymy później :)
Z kluczykami jest tak, ze w jednym mikroswitch calkiem odpadl i pilot nie dziala, drugi jako tako funkcjonuje. Zadzwonilem do ASO z ciekawosci... 600 PLN za kluczyk :D przesadzaja lekko ale tego sie spodziewalem.

niestety nie mam kart kodowych...

Przy okazji - jaka jest prawidłowa temperatura pracy 2,4 JTD? Ile po nagrzaniu ma pokazywac wskaznik?

Wskaźnik 80st nie więcej chyba że kopiesz to do 85st ci podejdzie.Raz miałem jak 200 cisnąłem cały czas to do 90 sie dokulało.Mikro switch wlutują ci za pare groszy.Mi kolega elektronik to robił za piwo.Jest ewentualność dorobienia kluczyka od jakiegoś busa iveco czy coś pasuje ponoć;)

no mi wskazuje temperature przed 90st i do 90 nigdy jeszcze nie doszedl. jak sie nagrzeje to juz ja trzyma wiec chyba jest ok i termostat zostaje :)
Musze poszukac magika, ktory mi to wlutuje :) (mikroswitch do kluczyka)

z rzeczy ktore wyszly to przy wymianie rozrzadu urwala sie poducha silnika :D no i turbina mokra :/ jak u Was? wszystko suche czy srednio? mowia zeby przy takim przelocie sie tym szczegolnie nie martwic, mimo ze podobno turbo bylo robione...

Chcąc mieć wsio suche to musisz się natrudzić gdzie jaki oring puszcza.Co to turbiny powinna byc sucha ewentualnie wąż się może pocić czy coś.

No u mnie niestety turbo jest dość mokre... Ale auto zapala zawsze tak samo (3 obrót silnika), turbo wg. mnie dziala poprawnie... zobaczymy, najwyzej jak sie posypie to ją naprawie.

Amortyzatory
Powrót