wojtaak
Nowy
Witam wszystkich serdecznie!
Wczoraj nabyłem Alfe 156 2,4 JTD z 1998 roku. Jestem tu nowy, to moja pierwsza przygoda z Alfą i wierze, że będzie to przygoda udana
Wcześniej powoziłem Nissana Almere N15 1,6 więc to spora zmiana.
Ze wstępnego rozeznania do zrobienia jest:,
- świecąca kontrolka AIRBAG
- rozrząd
- tulejki w zawieszeniu z tylu
- rolki paska wieloklinowego i być może napinacz
- obudowa filtra powietrza (pęknięta przez co silnik dudni)
- drzwi kierowcy są trochę opuszczone - zawias do zrobienia
- zakup i założenie osłony silnika
- wykładzina w bagażniku do wymiany - rozlana farba
- gumki na kluczyku są trochę zajechane i zastanawiam się czy jest już na to wypracowany sposób bo nie zawsze centralny zamek chce działać
- przegub wewnętrzny
- rano po odpaleniu przez chwile miga kontrolna świec żarowych wiec podejrzewam ze któraś padła.
- klima do ogarnięcia
- przy mocnym wdepnięciu zostawia troche dymu - lubię hasło "jest dym, jest moc" ale nie wiem czy przy tym silniku tak powinno być wiec zrobię rozeznanie w tym temacie
Przy okazji - jeżeli ktoś ma jakieś z ww. części na sprzedaż to jestem chętny
Alfa dostała już nowy olej (Total 5W40) z filtrem (BTW: z katalogu wynika ze powinien być OP 645 i taki założyłem a wcześniej był inny, nie pamiętam dokładnie oznaczenia ale z tego, co kojarzę to był z silnika JTDm 20V - moze o czym nie wiem? )
Od dziś zabieram się za resztę z listy. Wszelkie wskazówki mile widziane
Alfa trochę pracy wymaga ale pierwsze wrażenia z jazdy bardzo pozytywne
Fotki dorzucę później
pozdrawiam
Wczoraj nabyłem Alfe 156 2,4 JTD z 1998 roku. Jestem tu nowy, to moja pierwsza przygoda z Alfą i wierze, że będzie to przygoda udana
Wcześniej powoziłem Nissana Almere N15 1,6 więc to spora zmiana.
Ze wstępnego rozeznania do zrobienia jest:,
- świecąca kontrolka AIRBAG
- rozrząd
- tulejki w zawieszeniu z tylu
- rolki paska wieloklinowego i być może napinacz
- obudowa filtra powietrza (pęknięta przez co silnik dudni)
- drzwi kierowcy są trochę opuszczone - zawias do zrobienia
- zakup i założenie osłony silnika
- wykładzina w bagażniku do wymiany - rozlana farba
- gumki na kluczyku są trochę zajechane i zastanawiam się czy jest już na to wypracowany sposób bo nie zawsze centralny zamek chce działać
- przegub wewnętrzny
- rano po odpaleniu przez chwile miga kontrolna świec żarowych wiec podejrzewam ze któraś padła.
- klima do ogarnięcia
- przy mocnym wdepnięciu zostawia troche dymu - lubię hasło "jest dym, jest moc" ale nie wiem czy przy tym silniku tak powinno być wiec zrobię rozeznanie w tym temacie
Przy okazji - jeżeli ktoś ma jakieś z ww. części na sprzedaż to jestem chętny
Alfa dostała już nowy olej (Total 5W40) z filtrem (BTW: z katalogu wynika ze powinien być OP 645 i taki założyłem a wcześniej był inny, nie pamiętam dokładnie oznaczenia ale z tego, co kojarzę to był z silnika JTDm 20V - moze o czym nie wiem? )
Od dziś zabieram się za resztę z listy. Wszelkie wskazówki mile widziane
Alfa trochę pracy wymaga ale pierwsze wrażenia z jazdy bardzo pozytywne
Fotki dorzucę później
pozdrawiam
Ostatnia edycja: