• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa 156 / 2,0 / 2002 / Selespeed - problem z biegami

T

Tommii

Guest
Witam,

pytam ponieważ może ktoś z was miał podobny problem i pomoże mi skrócic czas naprawy.

Od 3 tygodni jestem posiadaczem 156. W ostatni poniedziałek w trakcie postoju na światłach zobaczyłem delikatny biały dymek (jakby para) unoszący się z nad maski nad lewym kołem. Z racji tego że dzień był ciepły myślałem że ewentualnie jakiś płyn. Wyłączyłem silnik, zajrzałem pod maskę i nic. Ani wycieku, ani dymu, ani smrodu żadnego. Wróciłem do samochodu, zapaliłem silnik, niby wszystko ok, jednak skrzynia nie zmieniła już pozycji z N na bieg. Zero reakcji skrzyni na ruchy drążkiem, ani w opcji city ani manual.
Komputer nie wykazał żadnego błędu. Wszystkie płyny ok.
Samochód stoi na warsztacie do dzisiaj i nie znaleźli usterki, dlatego przewoże go do ASO.
Miał ktos z was coś podobnego?

Wszelkie pomysły mile widziane.

Ogólnie diagnostyka nie wykazała żadnego błędu.
Totalnie nic.
Cisnienie ok.
Pompa ok.

Jest plyn w zbiorniku od selespeeda ?
Czy jak zmieniacz biegi, slyszysz jakies dzwieki ? Jakby od selektora lub pompy ?

Czy masz AlfaDiag ?
Jakbys mial, to mozesz zobaczyc co dokladnie jest zle.

Dziwi mnie twoj dymek. Czy przypadkiem cos jest zle z twoja bateria ? Raz (na torze) mi sie wylal plyn z bateri i kwasem spalil kable od Selespeeda. Ale to byl wyjatek, bo nikt o takim czyms nigdy nie slyszal.

Jest plyn w zbiorniku od selespeeda ?
Czy jak zmieniacz biegi, slyszysz jakies dzwieki ? Jakby od selektora lub pompy ?

Płyn jest.
Przy zmianie nic nie słychac. Zero reakcji.

Dziwi mnie twoj dymek. Czy przypadkiem cos jest zle z twoja bateria ? Raz (na torze) mi sie wylal plyn z bateri i kwasem spalil kable od Selespeeda. Ale to byl wyjatek, bo nikt o takim czyms nigdy nie slyszal.

To mi teraz wbiłeś. Sprawdze.

Bezpiecznik od pompki cały?

witam podłącze sie pod temat chociaż problem mam troche inny u mnie skrzynia piszczy na 2 biegu i nie wrzuca wyżej po przełączeniu na city wszystko wraca do normy i działa bezproblemowo

zaraz jedziemy na warsztat i miejmy nadzieję wszystkiego się dowiem.
Jak bede miał potwierdzone info dam znac.

To ciekaw jestem diagnozy mechanika jaką postawi, pod warunkiem że się na tym zna.

ja mam podobny problem, tylko ze u mnie doleje troche oleju do ss i wszystko wraca do normy, ten nadmiar co doleje wyrzuca przez wezyk i tyle

na chwile obecną z pewnych informacji to sprzęgło do wymiany :(
okazało się że są błędy...

...oby skrzynia była w całości.

Może gdzieś ci strzelił przewód paliwowy i sika akurat na tamto miejsce, ale wtedy czułbyś zapach paliwa.

Panowie moja piękna wróciła na drogi :)

Podsumowując:

padło sprzęgło (wymiana)
dym o którym mówilem pochodził ze spalonego łożyska na sprzęgle, dodatkowo delikatnie podciekało na uszczelce.

Rozebrana na części pierwsze została skrzynia biegów. Do wymiany wszystkie łożyska.

Poza tym standardowo wymiana oleju oraz płynu na robocie.

Po uruchomieniu mały problem bo komputer widział tylko 2 i R.

Okazało się że Alfa się uczy i po przegonieniu po miescie wszystkie biegi się znalazły.

Troche był problem z odpowietrzeniem sprzęgła ale juz wszystko hula.

Teraz się dociera.

W miedzy czasie szczotkotrzymacz na rozruszniku padł.

Dla wtajemniczonych lista wymienionych części:

46475263 / 46534133 / 46784963 / 46784963 / 64 / 46820995 / 55229274 x 2 / 765506 x 2 / MA15210 x 1 / 301 x 1 / 46411140 / 14316 / 14824 / 5 / 15763T1 / 821357 / 04048.

ile przyjemnocha Cię wyniosła ?

wole nie mówić :(

w kazdym razie nie mało, ale mam problem z glowy.

jezeli ktos potrzebuje fachowca od selespeed'a to moge polecić (moja rozebral i złożył i śmiga)

co najważniejsze moja diablica odzyskała utracone kucyki

możesz podać namiary na tego mechanika?

- - - Updated - - -

możesz mi dać namiary na tego mechanika moja alfa szaleje strasznie z biegami nie wiem co jest grane już mi ręce opadają i powiedz ile zaplaciłeś za owe sprzęgo chce sie nastawić ile to kosztuje

Amortyzatory
Powrót