[155] Alfa 155 V6 by Piotr

piotr_147

Użytkownik
Auto
Alfa 155 v6 ,Giulia Q4
No i stało się po długich poszukiwaniach stałem się posiadaczem V6, alfa dosyć zaniedbana ,podobno stała 3 lata nie używana ,ważne że silnik zdrowy i buda nie jest zbyt mocno zgnita ,co do dalszych planów ,to zamierzam rozebrać ją na części pierwsze i po kolei wszystko doprowadzać do porządku. Z ciekawostek Alfa ma stare klubowe ramki i znalazłem w schowku numer startowy ze zlotu w 2008roku , udało mi się ustalić że należała kiedyś do forumowicza "Kubas" ze Szczecina .Dla ciekawych dałem 2800zł plus w gratisie kupa części blach zawieszenia itd.

Załączniki

• WP_20141019_001.jpg
    WP_20141019_001.jpg
    121.1 KB · Wyświetleń: 351
  • WP_20141019_002.jpg
    WP_20141019_002.jpg
    101 KB · Wyświetleń: 345
  • WP_20141019_004.jpg
    WP_20141019_004.jpg
    70.8 KB · Wyświetleń: 324
  • WP_20141019_005.jpg
    WP_20141019_005.jpg
    73.4 KB · Wyświetleń: 340
  • WP_20141019_003.jpg
    WP_20141019_003.jpg
    114 KB · Wyświetleń: 334
To chyba ja się na nią czaiłem daaaaawno temu ale nie wypaliło bo za daleko miałem jechać i odpuściłem temat. Jak nie jest za mocno zeżarta to będzie służyć.

Tragedii z rdzą nie ma jeden błotnik z tyłu do wymiany ( dostałem w komplecie ) podłużnice zdrowe do zrobienia nadkole z lewej strony,reszta okaże się po rozebraniu.

Tylko przed rozłożeniem pokorzystaj i nią pojeździj, gdyby miało się okazać, że składanie zajmuje trwa wieczność lub jest nie wykonalne.

Czy to nie jest V6 Majkela? po sprzedaniu koles który kupił to auto zakatował silnik który smigał na lpg

właścicielem był ktoś z forum "Kubas" ze Szczecina , jest zarejestrowany na forum alfapomorze,ale mało się tam udzielał i nic nie ma na temat tej Alfy ,a rocznik Alfy 1993

Co to za patent z korkiem płynu chłodniczego?
Ma klimę czy tylko panel klimatronika jest zamontowany?

Czy to nie jest V6 Majkela?

właścicielem był ktoś z forum "Kubas" ze Szczecina

Z tego co widzę to faktycznie,wychodzi z tego,że to była Afina Grześka:)Od niej zaczęło się moje zakochanie w V6:) Fajne jest to,że wróciła z powrotem na dawne śmieci,bo z Mielna do Koszalina daleko nie jest.
Cieszy mnie to,że będzie reanimowana.Powodzenia przy robocie:)
http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/545-alfa_romeo_155_2_5_v6_majkel.html

Ostatnia edycja:
chyba faktycznie to jest Alfa Majkela no i wróciła na stare śmieci przez Szczecin i Toruń z powrotem nad morze ,ciekawi mnie tylko co po drodze działo się z silnikiem możliwe że był wymieniony bo gościu od którego ją kupiłem miał zamiłowanie do zbierania samochodów na części ,ja sam dostałem od niego kupę gratów że ledwo się zapakowałem do dwóch samochodów ,a w jego garażu widziałem rozebrany silnik od v6 ,chętnie bym zobaczył jak Alfina wyglądała w czasach świetności ale coś zdjęcia się nie chcą otworzyć

chyba faktycznie to jest Alfa Majkela no i wróciła na stare śmieci przez Szczecin i Toruń z powrotem nad morze ,ciekawi mnie tylko co po drodze działo się z silnikiem możliwe że był wymieniony bo gościu od którego ją kupiłem miał zamiłowanie do zbierania samochodów na części ,ja sam dostałem od niego kupę gratów że ledwo się zapakowałem do dwóch samochodów ,a w jego garażu widziałem rozebrany silnik od v6 ,chętnie bym zobaczył jak Alfina wyglądała w czasach świetności ale coś zdjęcia się nie chcą otworzyć
Grzesiu prosimy o foty kolegi auta!!!!!!!!

Hehehe My tu znamy wszystkie forumowe V6 od początku istnienia forum i nic nie umknie naszej uwadze:D

Więcej, teraz powiedział bym nawet że od 2-3 lat znany jest przybliżony stan większości 155 które są do sprzedania w PL.

Tu jest moj temat o tej Alfie :)
http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/545-alfa_romeo_155_2_5_v6_majkel.html

Fajnie, że wróciła na forum. W celu dokładnej weryfikacji jej autentyczności polecam sprawdzić czy na drewienku(panelu drewnianym) po stronie pasażera przy nawiewie jest delikatnie wytarty :)) Jeśli tak, to na bank moja :)
Kierownica kupiona od Alfisti z Koronowa koło Bydgoszczy,

faktycznie panel drewniany koło kratki nawiewu ma mały ubytek to ostatecznie potwierdza jej pochodzenie ,a po za tym gratulacje dla,75andrew155 za rozpoznanie Alfy

Czaiłem się na nią .....:) niestety chwila zawahania i masz ją ty...:) teraz rękawy w górę i do roboty ,życzę doprowadzenia do ideału.....bo kredensy są naprawdę niebanalne ..

niestety jeszcze nie miałem czasu się za nią zabrać miałem inne autka do zrobienia i nie mogłem blokować garażu ale myślę że pod koniec miesiąca prace ruszą pełną parą ,puki co cieszę się z jazdy ,a tak przy okazji czy dysponuje ktoś danymi serwisowymi silnika chodzi mi o momenty dokręcania śrub głowicy ,korbowodów itp.

Amortyzatory
Powrót