Alfa 155 2.0 ts 16v ---> 2.5 V6 24V ??

• Autor wątku Autor wątku Bolo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bolo

Guest
Witam

Alfa po remoncie silnika znowu się rozkraczyła, prawdopodobnie znowu któras panewka. Znalazłem nowego mechanika podobno obytego we włosczyznie. Zaproponował mi remont kapitalny za ok. 4 tys. zł z wymiana pompy olejowej, wałka i innych pominiętych elementach pierwszego remontu( prawdopodobnie obróciło panewkę przez słabe ciśnienie oleju ). I tu nasuwa się pytanie, nie było by lepiej wsadzić silnik 2.5 V6 24V od alfy 156 ??. Co o tym myślicie jest to wykonalne, opłacalne, co jest mi potrzebne z osprzętu 156 . Jakie mogą być orientacyjne koszty przeróbki ??

Pozdrawiam

Ja bym Ci odradzał silnik 24 zaworowy w 155 , ten silnik jest o wiele bardziej kapryśny od 12V szukaj 12 z2.5 lub 3 litrowym silnikiem a najlepiej kup takie całe auto będzie taniej

Tak jak mówi andrew, najlepszym wyjściem byłoby sprzedanie tego co masz i sprowadzenie sobie ładnej 2.5 V6 ewentualnie 3.0 (chociaż te są już rzadsze i droższe bo ludzie musieli sami je robic)

Bolo, a mozna wiedziec skąd u Ciebie 16v mając 155 z 93 roku??

Tak naprawdę nie mam jeszcze alfy, a ta o której pisze jest kumpla 96r. i po części moja 8)

Alfę będzie ciężko sprzedać z zajechanym motorem no chyba za za jakieś 3 tys. ale to za mało licząc koszty jakie już pochłonęła. Zakup 5 tys + 2200 remont silnika + ok 500 na drobne wymiany = 7700 zł.

Mechanik mówi ze niema żadnego problemu w przekładce silnika v6 24v do 155. Jak narazie znalazłem coś takiego: http://motoallegro.pl/item376679658_2_5_v_6_alfa_romeo_155_156_silnik_skrzynia_1997.html
Wydaje mi sie ze jeszcze kumputer do tego i mam silnik ze skrzynią za jakies 3 tys., mechanik bierze 600 za przekładkę. No chyba ze będę potrzebował półosie, piasty czy cokolwiek innego ??
Wydaje mi sie ze lepsza inwestycje zorbie na zmianie silnika niż na remoncie dotychczasowego :roll:

ten mechanik to raczej wielki optymista i wielka fachura musi byc ze 24v do 155 bedzie u niego kosztowac 600zł to jak za darmo :)

zwykła 155 V6 12v ma inne zwrotnice, amory, wieksze przeguby od 2.0 16v wiec to 600zł to chyba na pare skrzynek piwa starczy...

Wydaje mi sie ze zmiany musialy by byc duzo wieksze :wink: Skrzynia biegow zapewne do wymiany, i to napewno, wiec i sprzeglo, potem cala zawiecha z przodu, bo silnik ciezszy :?
Bolo napisał:
mechanik bierze 600 za przekładkę.
No to nie malo, ale reszte robocizny doliczyc, czyli to co napisalem na gorze, i wyjdzie ladna sumka, i warto chyba jedynie jezeli jestes mocno zapatrzony w 155, i chcesz zrobic unikowatowy egzamplarz :wink:

też o tym kiedyś myślałem ale...skrzynia musi być i jest 6 biegowa to raz cały komputer to dwa trzeba by było zawieszenie od zwykłej v6 bo było inne niż w ts'ach pół osie zupełnie inne chyba są też pewnie trzeba by było zabrać od 1 5 6 a nie wiem jak tam jest z rozstawem osi , no i zamocować silnik chyba są inne łapy .
Konkluzja :
wszystko da się zrobić i pewnie by to wyszło ale nie w tej kasie raczej cena by się min. potroiła
(jeśli odnośnie czegoś się myliłem to przepraszam i proszę o sprostowanie)

P.s. Czy 156 z tym motorem nie miała kontroli trakcji , bo i to by chyba sprawiło problem?

Bolo napisał:
Mechanik mówi ze niema żadnego problemu w przekładce silnika v6 24v do 155. Jak narazie znalazłem coś takiego: http://motoallegro.pl/ite...zynia_1997.html
Nie jestem pewien czy ten silnik pochodzi ze 156 bo wydaje mi się że wszystkie silniki 2.5 24V w 156 miały termostaty od strony rozrządu i tak mi sie wydaje że ten silnik z linku to smietnik a gdzie osprzęt. Ten mechanik chyba nie wie co gada on robił taką przekładkę z tymi silnikami ??

Witam

Jadę z kumplem w środę do gościa, prawdopodobnie nie wie co mówi, po ostatniej rozmowie mówił ze tylko silnik + osprzęt+ komputer reszta podobno idealnie pasuje. Zastanawiam czy aby na pewno warto u niego cokolwiek przy alfie robić ??. Po środzie dam wam znać co i jak, a tak na marginesie nie ma ktoś w dobrej cenie 2.0 16v do 155 :roll:

Pozdrawiam

z dostępem 2.0 16v jest problem, dlatego duzo ludzi zmienia na 1.8 16v gdy sie skonczy 2.0

No ten mechanik to niezly fachman, jak mowi ze z przekladka nie bedzie problemu :P Najlepsza sprawa, to silnik 3.0 12v ze spidera czy tam gtv, wchodzi bez zadnych przerobek.

Byłem z kumplem odwieźć alfę do mechanika. Mechas stoi przy swoim mówiąc, ze trzeba tylko mocowania silnika przekombinować. Reszta podobno idealnie pasuje, no chyba ze skrzynia 6-cio biegowa może gdzieś uwadzić. Jak na razie jesteśmy ugadani na ściągnięcie dołu silnika z weryfikacja uszkodzonych części. No i co tu robić wkładać to v6 pod maskę ...?? :roll:

było nie dawno sobie tipo 3.0 24v z alfy ale 164.. moze skontaktuj sie z wlascicielem i Ci powie czy duzo jest roboty bo tipo ma te same blachy pod maską co alfa 155

na tempra.org powinny byc namiary..

Witam

Mam możliwość włożenia 2.0 16 v TS z alfy 156, i tu pytanie czy wejdzie to bez problemów ??. Ewentualnie co wejdzie bez większych problemów z mocniejszym kopytem od 2.0 ??

Pozdrawiam

Bolo napisał:
Witam

Mam możliwość włożenia 2.0 16 v TS z alfy 156, i tu pytanie czy wejdzie to bez problemów ??. Ewentualnie co wejdzie bez większych problemów z mocniejszym kopytem od 2.0 ??

Pozdrawiam
Boska V6 2.5 litra 12V to jest ideał dla tego auta <krzyczy>

Amortyzatory
Powrót