Q
Qlko5
Guest
Auto ma 154 tyś przejechane ( Tyle ma na budziku) nie wiem co było robione a co nie... Po czym poznac panewki do wymiany?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jakie rozbieranie silnika?! Co ty piszesz? Jakie sprzęgło?Za 300 to sprzęgła nikt ci nie wymieni, a co mowa o rozbieraniu silnika. A gdzie koszty części, uszczelek i płynów ustrojowych
Miałem 3 TS 16v w żadnym nie wymieniałem panewek,nawet mi to do głowy nie przyszło.Śmigały aż miło i zapewne jest tak do dzisiaj!Jakie rozbieranie silnika?! Co ty piszesz? Jakie sprzęgło?
Piszę tylko co ja bym zrobił. Po tym jak mi się panewka przekręciła poczytałem tu i ówdzie, pogadałem z kilkoma osobami i teraz jestem pewien, że panewki bym wymienił. Nie widzę w tym niczego skomplikowanego. Potrzebna jest grzechotka i silikon żeby miskę przykleić. A z płynów ustrojowych to olej. Panewki wymieniasz przy zmianie oleju i nie ma problemu...
- - - Updated - - -
Pierwszy lepszy temat z tego forum http://www.forum.alfaholicy.org/166/40503-aby_przedluzyc_zycie_2_0_v6_tb_wymiana_panewek.html
- - - Updated - - -
Oczywiście mówię o panewkach korbowodowych bo z głównymi raczej nie ma problemów.
Powiem Ci że do numeru z przekręconą panewką też bym nie pomyślał o takiej operacji. Teraz raczej do głowy by mi nie przyszło żeby kupić TS-a 16Vw żadnym nie wymieniałem panewek,nawet mi to do głowy nie przyszło
Mi to mają robić z ubezpieczenia. Zobaczymy co wykombinująprzednią niebieską szybe robią na zamowienie ale trzeba słono zaplacic...
Nigdy nie lej to TSa 15W50! Jedyny słuszny olej to 10W40 jakiś wysokosyntetyczny (np. Millers XSS, Motul lub drogi ale zalecany przez producenta Selenia 20K). Jak ma to być auto do upalania to można ewentualnie zalać jakiś dobry 10W60 (tu również podane przeze mnie marki). A co do panewek to osobiście sprawdziłbym wzrokowo przy wymianie oleju ich stan. Jeśli nie ma na panewkach śladów zużycia, to cieszyć się jazdą. W przeciwnym wypadku zmierzyć wał i jeśli jest jeszcze w tolerancjach wymienić. Nie trzeba do tego silnika demontować, można to zrobić jedynie po zdjęciu miski i rozkręceniu korbowodów. Mechanik na pewno nie policzy sobie za to 50 zł jak ktoś wcześniej powiedział, ale pewnie ze 300-400. Ja na Twoim miejscu bym to sam zrobił jeśli masz dostęp do kanału. Tylko zaopatrz się najpierw w długiego i cienkiego Torxa T40 (chyba). Ja musiałem zrobić przedłużkę i dodatkowo ją oszlifować, bo nie mieściła się na szerokość. Całość zajęła mi 10 godzin razem z czasem aby pojeździć po sklepach i dokupić narzędzia i pogłówkować co by tu zrobić aby się nie narobić. Dzisiaj bym to zrobił w 4-6 godzin. razem ze schnięciem silikonu. Pozdrawiam i życzę Ci nigdy nie usłyszeć stukania panewki. Serce wtedy bardzo boli.najlepiej mu jakis kisiel zalać 15w50 albo cos w ten desen one lubią w błotku sie kręcic bo są luzno spasowane...
Zima,slisko załóż gips na nogi,bo wiesz nogi się łamią. Olej AGIP SINT 2000 najlepszy do TS
Znaczy się ja też byłem bardzo zadowolony z tego silnika. Jak na takie maleństwo to szedł jak zły.Kolego przestań siać panikę proszę Cię. To że Tobie przytrafiła się zła przygoda to współczuję, ale jest na prawdę dużo ludzi zadowolonych z tych silników...
Nigdy nie lej to TSa 15W50! Jedyny słuszny olej to 10W40 jakiś wysokosyntetyczny (np. Millers XSS, Motul lub drogi ale zalecany przez producenta Selenia 20K). Jak ma to być auto do upalania to można ewentualnie zalać jakiś dobry 10W60 (tu również podane przeze mnie marki). A co do panewek to osobiście sprawdziłbym wzrokowo przy wymianie oleju ich stan. Jeśli nie ma na panewkach śladów zużycia, to cieszyć się jazdą. W przeciwnym wypadku zmierzyć wał i jeśli jest jeszcze w tolerancjach wymienić. Nie trzeba do tego silnika demontować, można to zrobić jedynie po zdjęciu miski i rozkręceniu korbowodów. Mechanik na pewno nie policzy sobie za to 50 zł jak ktoś wcześniej powiedział, ale pewnie ze 300-400. Ja na Twoim miejscu bym to sam zrobił jeśli masz dostęp do kanału. Tylko zaopatrz się najpierw w długiego i cienkiego Torxa T40 (chyba). Ja musiałem zrobić przedłużkę i dodatkowo ją oszlifować, bo nie mieściła się na szerokość. Całość zajęła mi 10 godzin razem z czasem aby pojeździć po sklepach i dokupić narzędzia i pogłówkować co by tu zrobić aby się nie narobić. Dzisiaj bym to zrobił w 4-6 godzin. razem ze schnięciem silikonu. Pozdrawiam i życzę Ci nigdy nie usłyszeć stukania panewki. Serce wtedy bardzo boli.
Z niebieskimi szybami nie ma wiekszego problemu, ja wymieniałem dwa razy i tylko za drugim razem troszkę czekałemA masz , możliwość załatwić nową , przednią niebieską ?