• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Alfa 147 Zwarcie świec

illusion

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Witam. Tydzień temu zrobiłem remont silnika dokładniej wymiana zaworów, dosłownie po przejechaniu 100 km zauważyłem że samochód zaczął palić na 3 cylindrach więc wróciłem do mechanika i sprawdził zawory ok, cweki ok , wtryski paliwa ok , więc sprawdził świece na pierwszym cylindrze świeca była spalona wymiana świecy przejechałem 20 km i dalej spaliło więc kupiliśmy lepsze świece i niby ok samochód chodził wracałem wczoraj i dalej to samo. Jak wy myślicie czego może być powód zwarcie gdzieś elektryki . Pozdrawiam

A która świeca? Główna czy dopalająca?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

A co tzn "spalona świeca" ? Nie daje iskry czy jest jakoś uszkodzona mechanicznie?

- - - Updated - - -

A olej nie stoi w gnieździe świecy?

Może to nie wina świecy lub cewki, tylko ECU pada i po pewnym czasie nie daje impulsu do cewki pierwszego cylindra.
Wkręć tę niby uszkodzoną świecę do innego cylindra i zobacz, czy będzie działać. Tylko wtedy nie paliłaby też mała świeca.

A co tzn "spalona świeca" ? Nie daje iskry czy jest jakoś uszkodzona mechanicznie?

- - - Updated - - -

A olej nie stoi w gnieździe świecy?

Nie stoi olej w gnieździe świecy. Właśnie nie daje iskry owszem jak daje nowa świece to iskra jest wszystko porządku problem robi się po paru km jak przejadę

Może cewka daje za wysokie napięcie i dlatego szlak trafia świece.
Zamień cewki miejscami i będziesz wiedział czy to wina kompa czy cewki.

Amortyzatory
Powrót