• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa 147 Problem z Airbag Pilne...

Auto
Alfa Romeo 147 1.9JTD 115KM 2004
Witam Jestem tu nowy, wiem, że były już te tematy ale nic z nich dalej nie wiem. Kupiłem właśnię Alfę 147 1.9JTD 115km 2004 rok autko ma dwie usterki świeci mi się czerwona kontrolka od poduszek powietrznych (Wersja 10xairbag) i nie działa klakson. Samochodem niedługo jadę w trasę a boję się głównie o te poduszki bo skoro świeci się kontrolka to icha raczej nie ma w tym momencie i byłem u dobrego mechanika na komputer i podłączyliśmy się ze wszystkim oprócz tych poduszek, po prostu nie da się ... Kostki te pod fotelami raczej wydają się w porządku i te przy lampach też, a resztę nie mogę odszukać. Proszę o jakąś radę auto nadaje się do jazdy? Może coś wspólnego z tym klaksonem?
Proszę o radę z góry wielkie dzięki....

Ostatnia edycja:
Najczesciej problemem są złączki po fotelem kierowcy i pasażera, zwłąszcza jak masz wersje trzy drzwiową.

(Wersja 10xairbag)

Haha :) przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać.. każda alfa 147 ma 6 poduszek (w kierownicy, przed pasażerem, 2x w fotelach, 2 kurtyny przez całe boki auta) ;) chyba że 4 dodatkowe sobie jakieś jaśki położysz na fotelach ;)

Co do błędu nie ma co wróżyć z fusów jak podepniesz kompa dowiesz się z której poduszki, czujnika, kurtyny pochodzi błąd.. pewnie diagnosta nie miał odpowiedniej wtyczki.. lub może być uszkodzona centralka airbag i sprzedawca to zataił mówiąc Ci że ten błąd to na pewno jakaś błahostka..

btw. Nie ma to z pewnością nic wspólnego z klaksonem..

Ale koniec końców jeździć tym można jak najbardziej.. po prostu jedź wolniej i bądź bardziej ostrożny.. (Przecież kiedyś airbagów nie było :P)

Haha :) przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać.. każda alfa 147 ma 6 poduszek (w kierownicy, przed pasażerem, 2x w fotelach, 2 kurtyny przez całe boki auta) ;) chyba że 4 dodatkowe sobie jakieś jaśki położysz na fotelach ;)

Co do błędu nie ma co wróżyć z fusów jak podepniesz kompa dowiesz się z której poduszki, czujnika, kurtyny pochodzi błąd.. pewnie diagnosta nie miał odpowiedniej wtyczki.. lub może być uszkodzona centralka airbag i sprzedawca to zataił mówiąc Ci że ten błąd to na pewno jakaś błahostka..

btw. Nie ma to z pewnością nic wspólnego z klaksonem..

Ale koniec końców jeździć tym można jak najbardziej.. po prostu jedź wolniej i bądź bardziej ostrożny.. (Przecież kiedyś airbagów nie było :P)

komputer łączy się ze wszystkim a na airbag nie reaguje. Moja alfa ma 10 poduszek 2xprzód 2x kurtyny przednie 2x kurtyny w fotelach 2x kurtyny w słupkach bocznych i 2x kurtyny w tylnych słupkach

Najczesciej problemem są złączki po fotelem kierowcy i pasażera, zwłąszcza jak masz wersje trzy drzwiową.

Mam wersję 5-drzwiową i raczej te wtyczki oki, dziwne to, że komputer nie chce się z nimi połączyć

Dodano po 5 minutes:

Byłem jeszcze raz sprawdzić Możecie nie wierzyć ale jest ich 10 jak ktoś nie dowierza mogę porobić zdjęcia

Ostatnia edycja:
Zdejmuj osłony słupków i zdejmij podsufitkę, będziesz miał jedną kurtynę przez całą długosć od przodu po tył... znaczków może być 15 ale kurtyn tyle nie będzie....

jak masz kabel dobry -działa i czyta poduchy w innej alfie, to albo masz uszkodzona centralkę, albo alfa jest po przygodach i np połowy poduszek fizycznie już nie ma :)

Nie ma Wersji z 10 poduszkami, jeśli ktoś tak pisze to sciemnia. Masz tylko 1 w kierownicy 1 na desce po jednej w przednich foteleach i 2 kurtyny.

Niektórzy mylą ilość znaczków Airbag np na słupkach, ponieważ kurtyna ma ich kilka.

Błądzisz i nie przyjmujesz rad od bardziej obeznanych w temacie.... nie dobrze.

Co do podłączenia się do centralki poduszek - jaki kablem się mechanik podpinał?

Nie mam pojęcia jaki to kabel nie znam się ponoć dwoma próbowali chłopaki i lipa

Dodano po 7 minutes:

A jeśli chodzi o poduszki to mówicie Panowie, że 6 jest? Nie chcę się kłócić pewnie macię rację, sugerowałem się książką i znaczkami tak jak mówiłem kierownica, deska to 2, przód słupki następne 2 znaczki, boczne słupki 2, fotele po bokach 2 i czemu mam jeszcze z tyłu w słupkach 2 przy tych otworach co wychodzą tylne pasy, czyżby ta boczna kurtyna była z przedniego słupka przez cały bok aż tak daleko do tyłu?

Ostatnia edycja:
Najprościej byłoby sprawdzić niebieskim kablem z przełącznikiem bo taki z poduszkami łączy się bez problemu nawet jeśli są błędy w centralce - w tym błąd wewnętrzny. Nie uzupełniłeś miejsca zamieszkania, ale spróbuj w regionalnym zapytać czy ktoś ma taki kabelek to na jakimś spocie Ci podepnie i sprawdzi czy to była wina kabli czy problem jest z autem.

A co do kurtyn - tak, są długie - na foto masz rozmieszczenie poduszek:

71776d1349184105-antena_podsufitka_demontaz-2001.10.3_saf_alfaromeo_147twinspark5dr.jpg

Dzięki za odp. Niech będzie 6 mi to nie przeszkadza tylko mam nadzieje, że jest te 6, że nie brakuje którejś skoro świeci, chyba, że tak jak pisałem jeszcze że klakson nie działa może coś z tą kierownicą ale jutro jeszcze jak nie połącze się z tymi poduchami u innego mechanika to jade do fiata myślę, że oni dadzą radę. Dam znać:)

Problem z klaksonem może powodować brak styku w kostce która podpięta jest do "trąbki". Na początek to bym polecał sprawdzić. Styki śniedzieją przez co nie ma połączenia i klakson nie działa. Czasem wystarczy kilka razy rozpiąć i spiąć by zadziałał. Klakson w 147 jest po prawej stronie silnika z przodu czyli stojąc przed autem będziesz miał go po lewej stronie od silnika w kierunku lampy.

A może jedno i drugie jest połączone.
Ktoś zmieniał poduszkę i coś poknocił z podłączeniem kostek w kierownicy przez co nie działa klakson i wywala błąd poduszki.
Albo zmieniona była kierownica bo poprzednia była wytarta ?
Napisz skąd jesteś to może ktoś z forum oblatany w temacie mieszka niedaleko i pomoże. Na odległość ciężko jest coś wymyślić. U większości mają komputery uniwersalne, które w gruncie rzeczy poza kasowaniem błędów niewiele się przydają.

Kolego sprawdź czy masz w ogóle sterownik Air Bag
Znajduje sie on w tunelu środkowym, najłatwiej dostać się do niego od strony pasażera. Tu gdzie pasażer ma lewą nogę musisz ściągnąć boczek jest na kolkach po zdjęciu zobaczysz obudowę od nawiewu a pod spodem metalowa skrzyneczkę przykręconą do podłogi auta to jest ten sterownik dochodzą do niego dwie wiazki przewodów.

Dzięki wszystkim za porady, byłem w serwisie fiata i wszystko już ok. Niedziałający klakson był powodem braku styku przy trąbce a jeśli chodzi o poduszki to błąd tkwił w kostce pod siedzeniem kierowcy (Urwany jeden z kabelków) Naprawili, skasowali błąd i kontrolka zgasła. Na komputerze w "airbag" pokazuje że jest 8 poduszek. 2 normalne i 6 kurtyn a powiedzieli mi, że wersje 3D mają 6 a moja 5D z tyłu w słupkach ma 2 dodatkowe kurtyny boczne dla pasażerów z tyłu. a znaczków airbag jest 12 w środku.
Pozdrawiam:)

Zamiast się przyznać że się pomylił z tymi poduszkami to gość dalej przy swoim, bo on ma 8 i w serwisie fiata mu powiedzieli... a jak mu powiedzieli to niech poda co to za serwis to będziemy wiedzieć że ten serwis omijamy szerokim łukiem.

Jedyna taka 147 na forum z 8 poduszkami.

Licząc znaczki to moja" ma lekko 16 poduszek", ale szczerze wątpię aby np w daszku przeciwsłoneczny pasażera była poduszka(napis SRS Airbag tam jest).

Z tymi poduszkami, to widzę ciągle powtarzająca się historia. Jak nie spece z allegro, to ktoś inny wymyśla, że poduch jest ileśtam...
Alfa 147 nie ma opcji jeśli chodzi o ilość poduszek. Wszystkie miały tyle samo w standardzie - 6 poduszek. Wałkowane wiele razy, więc nie ma co wyliczać.
Znaczki nie oznaczają ilości poduch.

A co do fachowców z pierwszego tematu, co "byłem u dobrego mechanika na komputer i podłączyliśmy się ze wszystkim oprócz tych poduszek, po prostu nie da się ... ", to powiem tyle - ja nie jestem mechanikiem, ale wszedłem na stronę FES i dowiedziałem się, że aby połączyć się z poduszkami, trzeba mieć specjalny kabelek (przejściówkę), aby zamienić miejscami piny od złącza.
W każdym razie ja bym omijał takich speców (zarówno tych pierwszych, co się nie mogli podłączyć, jak i to niby aso, w którym mówili o 8 poduszkach).
Niezależnie od wersji, kurtyna ciągnie się przez całą długość szyb bocznych (od przedniego słupka, aż po bagażnik).

Aż dziw bierze, że nawet po spojrzeniu na grafikę drift-r, nadal są wątpliwości... ale cóż z tego, jak za niecały miesiąc znów ktoś na forum będzie usiłował przekonywać, że jego alfa 147 ma więcej poduszek...

Amortyzatory
Powrót