Alfa 147 kolektor dolotowy

Wężowy69

Nowy
Auto
Alfa romeo 147 1.9 jtdm 136km
Witam serdecznie. Miałbym do was prośbę. Mam alfę 147 z silnikiem 1,9 jtdm 136km(czyli wersja proeko, a więc rynek Belgia) i mam plastikowy kolektor dolotowy. I teraz pytanko czy dałoby radę zamontować aluminiowy (pierburg), gdyż mam obawy co do plastikowego a aluminium można zaślepić i będzie jak talala. Aha i jak z mocowaniem odmy i innych podzespołów wokół kolektora, nie będą się różnić? Pozdrawiam.

Co prawda dużo grzebałem w CF3 a ty masz CF4, ale kolektor aluminiowy powinien pasować u ciebie bezproblemowo i to też od wersji bez klap wirowych. Jedynie różni się trochę podstawka/mocowanie separatora oleju, ale to nie powinien być żaden problem. Nie mogę ci dać 100% pewności, że mocowania jakiegoś osprzętu będą pasować, ale tam nie ma tego za dużo i raczej są te same, ale to ci musi ktoś inny potwierdzić. Jeśli chodzi o odmę, to ona nie wychodzi z kolektora tylko z separatora oleju i idzie do dolotu zaraz za przepływką.

Witam serdecznie. Miałbym do was prośbę. Mam alfę 147 z silnikiem 1,9 jtdm 136km(czyli wersja proeko, a więc rynek Belgia) i mam plastikowy kolektor dolotowy. I teraz pytanko czy dałoby radę zamontować aluminiowy (pierburg), gdyż mam obawy co do plastikowego a aluminium można zaślepić i będzie jak talala. Aha i jak z mocowaniem odmy i innych podzespołów wokół kolektora, nie będą się różnić? Pozdrawiam.
Tak, możesz wsadzić aluminiowy pierburg bo sam chciałem tak zrobić ale ostatecznie zaslepilem swój plastikowy (w gniazdach gdzie są zaślepki po ich wyłamaniu wyjmujesz je i spokojnie gwuntujesz tulejki aluminiowe w środku gwintem M8 i wkręcasz śruby na loctite i wszystko działa) zostawiasz na swoim miejscu sterownik od klap razem z cięgnem i system myśli że "klapy działają" [emoji6]

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Dzięki wielkie za odpowiedzi, namyślę sie co do tematu robienia w swoim plastikowym, pozdrawiam??????

Amortyzatory
Powrót