Alfa 147 błąd

Lukasz1280

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 TS 105 KM 2006
Witam.
Już jestem dobre 1,5 miesiąca od zakupu Alfy (Alfa 147 1.6 TS 105KM), zrobiłem przed odwiedzinami u mechanika jeszcze kolo 300km bezproblemowo, wymieniłem rozrząd, sprzęgło komplet filtrów + oleje, dojeździłem 2000km dalej bez żadnych problemów, jednak wczoraj wracając z pracy wyskoczył błąd:Alfa.jpg
Podjechałem sprawdzić do mechanika co to się dzieje, wywaliło błąd krzywki który skasował na miejscu jednak po 1min max ten błąd wyskoczył znów, po usunięciu powtórka dalej wyskakuje. Z tego co mi jeszcze wiadomo poprzedni właściciel miał podobny problem gdy było wilgotno i wyskakiwało to samo jednak jego "mechanik" nie potrafił z tym sobie poradzić a błąd pojawiał się i znikał, u mnie jak wyskoczył wczoraj tak dzisiaj dalej jest, czy ktoś może coś pomóc doradzić co tu jest granie? Czy to problem samego czujnika, instalacji?

Ostatnia edycja:
To jest błąd związany z niewłaściwym sygnałem lub brakiem sygnału z czujnika położenia wałka rozrządu. Czujnik jest za kołem wałka wydechowego i do jego wymiany trzeba demontować rozrząd. Może jednak na początek sprawdź podłączenie tego czujnika, szczególnie na wtyczce do instalacji, bo może coś nie kontaktuje i stąd te problemy.
A nie masz problemów z jazdą? Jeśli ten czujnik padnie to silnik nie za bardzo chce się wkręcać powyżej 2500 obr/min

Wczoraj przy odpalaniu zauważyłem różnice, musiał przekręcić raz albo dwa więcej. Dzisiaj rano już normalnie odpalał, natomiast jadąc do pracy sprawdzałem to powyżej 3000 obrotów szedł bez problemu, jeszcze dzisiaj mam do przejechania 100km to liczę że obejdzie się bez atrakcji. W piątek odstawiam auto do mechanika na zrobienie kilku rzeczy to akurat.

Ostatnia edycja:
I faktycznie odpalam samochód po pracy a tu co.... kontrolka silnika zgasła po checku pojawia się komunikat "ok", czyli coś faktycznie jest nie tak z elektryką albo samym czujnikiem.

Amortyzatory
Powrót