Alfa 147 1.9 16v Szczecin

• Autor wątku Autor wątku yeye
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziś nastąpiła wymiana sprzęgła oraz dwumasu firmy Valeo

42.jpg

Stare nie były w najgorszym stanie, ale planuje podnieść trochę moc, więc wolałem mieć to już za sobą.
Jeżeli ktoś potrzebuje, mogę odsprzedać w dobrej cenie.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany fotelami to mogę sprzedać za 900zł. Nie mają nigdzie dziur, ani przetarć. Lewy przedni trochę u dołu zafarbował na ciemno, tylna kanapa stan idealny.

po ostatnich przebojach z PEMem, podzwoniłem i popytałem się o ceny w innych warsztatach. Zdecydowałem się pojechać do Mozgi, może nie najtaniej, ale nie boję się tam zostawić auta. Na poziomie, na każde pytanie odpowiedzą. Jestem zadowolony. Części miałem swoje.
Dziś jak wracałem z roboty to widziałem czarną 159 na lawecie do ASO jechało, wypatrywałem czy to nie TY, bo felgi 16' takie jak Twoje.
Nie licz na mnie rano, bo jadę na autopilocie.

Dziś jak wracałem z roboty to widziałem czarną 159 na lawecie do ASO jechało, wypatrywałem czy to nie TY, bo felgi 16' takie jak Twoje.

Buahahaha:D Na szczęście to nie ja:)

Ja w 147 też robiłem sprzęgło u Mozgi. I też części miałem własne. Tyle tylko, że zamiast 8 godzin na które początkowo miałem zostawić samochód, to zrobiły się dwa dni... Ale to podobno norma u niego.

PS. Wiem, że rano nie ogarniasz, dlatego mrugnąłem Ci awaryjkami bardziej dla zasady - szczerze mówiąc nie liczyłem na odzew;)

Niestety nie z forum
Teraz czasem mi się to odbija, wychodzą czasem jakieś kwiatki...
Powiedz mi czy wiesz może coś na temat GOODHOPE, bo to Twoja okolica.

byłem ostatnio na czyszczeniu wtrysków urządzeniem firmy Liqui Moly JET Clean Tronic
więcej na temat samego urządzenia można przeczytać temacie
Grupowe czyszczenie wtrysków JET CLEAN TRONIC Liqui Moly

mały opis przebiegu oraz efektów

I po czyszczeniu.
Byłem w środę, zrobiłem od tej pory 100km, więc napiszę jak wygląda przebieg czyszczenia oraz efekty – czy są czy ich nie ma.
Przyjechałem na czyszczenie z kolegą cuoreventi, więc może on służyć za światka całego zdarzenia.
Co do samego zabiegu, to na początku Panowie zabrali się do odłączania przewodów paliwowych i zainstalowania przewodów od urządzenia JET Clean Tronic. Trochę im to zajęło. Czekaliśmy, aż powiedzą PIER…. ALFA, ale jakoś dali sobie radę.
Myśleliśmy, że będzie coś się działo, czekaliśmy na wielkie show, ale niestety po odpaleniu maszyny oraz auta na płynie czyszczącym nic nadspodziewanego się nie działo. Poszliśmy na tyły urządzenia, gdzie na filmiku widać jak pięknie czyści się komora spalania. Nam niestety ukazał się widok zabitych syfem filtrów, po poprzednich autach, na których nie było nic widać. Po 5 minutach po odpaleniu urządzenia przyszła miła Pani i wyprosiła nas z terenu warsztatu i zaprosiła do biura……. na kawę :D Jako, że i tak nic nie było widać, przeszliśmy.
Tyle na temat samego zabiegu- koszt 180 zł + gratis buteleczka dodatku do paliwa Liqui Moly.
Co do efektów
Nie odczuwam, żadnych negatywnych, ani pozytywnych efektów zabiegu. Zbiera się jak się zbierał, pali jak palił, nie dymi jak nie dymił. Może to dlatego, że miałem w miarę dobre korekty wtrysków, które mierzyłem przed zabiegiem i wyglądały tak:
I -0,4
II -0,1
III 0,5
IV -0,2
Po zabiegu
I -0,3
II -0,07
III 0,3
IV -0,08
Więc tutaj widać zmianę na lepsze.
Czy jeszcze raz wykonałbym czyszczenie? Wykonałbym, może sam przebieg zabiegu nie wyglądał tak efektownie jak się spodziewałem, może nie ma żądnych efektów namacalnych, ale na pewno po zabiegu korekty się poprawiły. Wydaje mi się, że lepiej wykonać taki zabieg niż co miesiąc kupować STP czy inne środki z marketu, wtryskiwaczom na pewno zrobiło się lepiej.
Pisarzem nie jestem, ale chciałem się z wszystkimi podzielić relacją, ponieważ mało jest informacji w internecie, a dużo osób pytało się przebieg oraz efekty czyszczenia.

Z okazji końca roku zebrało mi się na małe podsumowanie mojej przygody z Alfą.
Auto kupione w lipcu z przebiegiem 170 000 km, teraz ma 203 000 km

Wymiany, które zrobiłem z okazji kupna auta w takim stanie jakim był:
-wymiana przepływomierza Bosch
-wymiana rury gumowej odchodzącej od przepływomierza - oryginał ASO
- wymiana oleju Millers XFD 5W40 wraz z kompletem filtrów
-wymiana rozrządu
-wymiana sprężarki klimatyzacji
-czyszczony i zaślepiony EGR
-wymienione mieszki hamulca ręcznego oraz gałki zmiany biegów
-wymieniona gałka zmiany biegów
-wymiana przednich ograniczników drzwi – oryginał ASO
-wymiana sprzęgła oraz dwumasu Valeo
- olej w skrzyni Valvoline Durablend 75W90 GL-5

W późniejszym czasie:
-overboost przeniesiony na górę
-wymiana wężyków gumowych podciśnienia
-wymiana rury turbo-IC oraz IC-kolektor z nierdzewki
-wymiana akumulatora Exide Excell 74Ah 680A
-wymiana termostatu Behr
-płyn w chłodnicy Preston
-osłona silnika z duraluminium
-wymiana wahacze góra oraz dół
-wymiana łączniki stabilizatora
-wymiana gum stabilizatora na poliuretanowe
-wymiana drążków reakcyjnych tył
-wymiana amortyzatorów KONI STR
-wymiana sprężyn SPARCO -35
-wymiana czujnika temperatury zewnętrznej
-wymiana kierownicy wraz z przyciskami
-wymiana tłumika REMUS z nierdzewki
-chip 170km 385Nm Goodhope
-felgi lato 17’ Tristary opony Nankang NS-2 215/45
-felgi zima 16’ telefony opony Viking SnowTech II 205/55

Trochę się tego zebrało, ale było warto.
164.jpg

165.jpg

pozdrawiam Szczecin, bywam tam czasami:D a te felgi od Ti sa przepiekne, jakbym nie miał równie ładnych to bym je sobie zmontował:P

Alfa naprawdę ładna widać że dbasz o nią :D
Ile chcesz za tristary ?? i w jakim stanie są opony może jakieś dokładniejsze foto ?
Z góry dzięki za odp.

olej już kupiony
20.jpg

Dla wszystkich z okolicy, jeżeli ktoś chce sławnego na naszym forum Millersa XFD 5w40 5 litrów, proszę pisać na PW.
Oczywiście cena zacna oraz źródło jak najbardziej pewne.

Wymiana dopiero za jakiś czas, ale jak już się cieplej zrobi to:
wymiana filtry+olej
ściągnięcie przedniego zderzaka
wyczyszczenie intercoolera
zmiana kierunków na białe + żarówki OSRAM WY5W chrom
naprawa lampy prawej - nie trzyma na jednym zaczepie i trochę drży

Kilka osób pytało się o zdjęcia felg, więc oto i one.
Felgi Tristary 17' 5x98 do 147,156,GTV z oponami Nankang Ultra Sport NS 2 215/45/R17 91V
Opony 2x5 mm 2x6mm
Jedna felga ma przytarty rant-widoczne na zdjęciu

Cena 1500 do negocjacji
Pierwszeństwo ludzie ze Szczecina

Ostatnio zauważyłem, że moje przewody hamulcowe już wołają o wymianę.
Alfa raczej będzie miała dożywocie u mnie , więc pomyślałem o przewodach w stalowym oplocie.
Chciałem zorganizować grupowy zakup przewodów hamulcowych, żeby było taniej, ale było mało chętnych, więc
kupiłem sobie sam.
184.jpg

185.jpg

Przewody wyglądają solidnie, więc mam nadzieje, że dożywotnie.
Z uwagi na miła obsługę załatwiłem zakupy na stronie http://www.przewodywoplocie.pl/ -z 10% rabatem na hasło Alfaholicy
Istnieje możliwość wystawienia faktury, więc to dodatkowy plus
W najbliższym czasie dogłębne czyszczenie kolektora, bo po 200 000 sporo się zebrało pewnie, a czyszczenie tylko od przepustnicy wiele nie zmieni.
187.jpg

oraz montaż przewodów wraz ze zmianą płynu hamulcowego.
Padnie na Motul 5.1 lub Motul rbf 660, ale ze względu na cenę chyba będzie to 5.1
Motul 5.1 wrzenie na mokro 185 - 25zł
rbf 660 wrzenie na mokro 216 - 47zł

Mam nadzieje, że zrobi się trochę cieplej, bo na razie dużo roboty, a pogoda nie nastraja.

Tak jak pisałem, czyszczenie się odbyło. Z okazji, że trzeba rozpiąć rozrząd do czyszczenia kolektora to oddałem swój samochód do warsztatu, aby samemu nic nie zepsuć.
Jako, że otworzył się w Szczecinie nowy włoski warsztat, miałem okazję go przetestować.
Tak jak się spodziewałem i widziałem przy czyszczeniu EGR, trochę syfu się zebrało.
EGR dopiero od 40 tysięcy zaślepiony blachą z dziurami. Gdyby ktoś w okolicy zajmował się usuwaniem EGR to już by go nie było.
228.jpg

229.jpg

230.jpg

231.jpg

232.jpg

233.jpg

234.jpg

235.jpg

Jakieś zmiany w pracy silnika po czyszczeniu?

Trudno mi powiedzieć o efektach, ponieważ do tej pory, tylko jazda po mieście. Wydaje mi się jakby łatwiej wkręcał się na obroty.
Warsztat to PP Motors, mieszczą się na Golisza.

Amortyzatory
Powrót