Alfa 147 1.6 TS 120KM zmiana wałków rozrządu na 2.0

tomaz

Aktywny
Auto
166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily
Panowie,

Pytanie na razie teoretyczne - czy warto zmienić wałki/wałek w wersji 1.6 z wariatorem na taki od 2.0?
Czy oba, czy tylko ssący?

Czego się spodziewać po zmianie? Konieczny remap, czy ECU sam ogarnie w ramach widełek adaptacji?
Jak może się poprawić wykres?

Silnik na razie nie grzebany, ale potencjalnie myślę o wydechu, może dolot (daje coś większa przepustnica?) Generalnie nic wielkiego, moc rzędu 130-140KM byłaby wystarczająca dla mnie w tym aucie.

Nie prościej po prostu 2.0 TS?

No tyle to ja wiem :P

ALE
silnik 1.6 sprawdzony, zrobiony rozrząd i nowy wariator. Nie bierze oleju :)

2.0 jak kupisz to w zasadzie cały do sprawdzenia i potencjalnie mnóstwo kosztów.

Wałki są w śmiesznej cenie, więc wymiana po taniości. Pytanie co dalej? Czy warto?
Taki swap na 2.0 to "może kiedyś". A pytanie jest na teraz :)

No jak pewny ten 1,6 (choć TS i "pewny" to tak średnio idą w parze ;) ) to faktycznie.
Wałki tanie , albo mogą być i gratis - za przesyłkę, jakbyś chciał to mam po TSie którymś pucharówkowym a robię trochę porządków i dziś miałem na zlom jechać.
Ale wymiana wałków to już trochę, można rozrząd poprzestawiać itd... coś za łatwe konie by to były gdyby tak się dało, pamiętam ze mając 1.6TSa szukałem trochę sposobów łatwych i tanich trochę podniesienia mocy i nie znalazłem .
W pucharówce wymiana z seryjnych na ostrzejsze raptem 15 czy 20 koni dała . W 1,6 to raczej pojemność ogranicza.

Poszło na priv. Za jakiś miesiąc-dwa (mam nadzieję) zacznę się bawić tym TSem, to zobaczymy co wyjdzie :)

znajomy miał w 1.4 TS wałki z 2.0 i na hamowni było ponad 140 koni, więc myślę że gra warta świeczki :)

Wałki już są, dzięki uprzejmości kolegi [MENTION=3383]Andrzejsr[/MENTION], Alfa czeka na operację - ale to dopiero w czerwcu realnie licząc. Tak czy inaczej napiszę jak wyszło jak już będzie po.
A kto wie, może uda się coś pomierzyć :)

Tomaz masz 147? Nie chwaliłeś się. Będę sedzil temat i jak cos fajnego z tego wyjdzie to u siebie tez taką modyfikację wprowadzę :)

Ciiiii :P
Jeszcze nie mam oficjalnie.
Ale graty już leżą :D

Zakladales juz moze te walki?Ecu musi byc ruszane, czy ogarnie sobie ?

Temat leży, bo nie mam jeszcze pacjenta. Miał być przed wakacjami, ale jak to mechanicy... kolejka długa, wszystko się przeciąga :(
Nie wiem kiedy się tym zajmę, bo miałem w planach jeszcze w tym sezonie polatać, a tak... dopiero na wiosnę jest sens.
Z tego co kojarzę, to ECU powinien ogarnąć bez softu.

Pytam, bo akurat mam mozliwosc kupienia walkow z JTS i chcialbym je zastosowac w 155 TS i ciekawi mnie czy konieczne bedzie strojenie.Taki tani tuning

Amortyzatory
Powrót