• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa 145 i lpg

• Autor wątku Autor wątku Bob1897
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bob1897

Guest
Jak w temacie, chciałbym was zapytać, drodzy właściciele 145-ek, czy któryś z was jeździ na podwójnym gazie:D. A konkretniej, czy posiada instalację lpg i jak się spisuje. Ja mam założoną sekwencję i kupiłem auto z nią, zastanawiam się, czy i jak dużo to auto traci na mocy, szybkości itd po założeniu gazu.

Założyłem instalacje LPG zrobiłem na niej 20tyś i jestem ZADOWOLONY Alfa pali około 10L lpg ale mówię o mieście. Dla mnie Coś straciło ale wyczułem to dopiero podczas wyprzedania mocniejszych autek:) na miasto czy normalnej trasy poza miasto jest OKI i nie żałuje ze założyłem. Mam butle zamiast koła zapasowego 30L. Wiec 300km robię za jakieś 54zł!

w kabinie auta posiadasz zapewne gdzieś guzik ze wskaźnikiem ilości paliwa oraz włącznikiem gaz/benzyna. Jeśli się zastanawiasz jak jest na PB to zatankuj na stacji sobie za 100zl i pojeździj na samej benzynce:) Później możesz zdać relację jakie różnice odczułeś:) oprócz finansowych przy dobrym montażu nie powinno być nic więcej:)

Alfa odpala się na benzynie i przez jakiś czas jadę na niej aż się nagrzeje do 35 stopni jak się przełącza na LPG nie czuje żadnego szarpnięcia itp to samo z LPG na BP, to chyba dobrze jest?.Mój znajomy ma BMW i mu za każdym razem ja się przełącza ma szarpnięcie.

widzę, że na opak ktoś mnie zrozumiał?:) Może zamiast ile wleje tyle spali powinienem był napisać nie interesuje mnie spalanie albo im więcej spali tym bardziej ją kocham?:) Bardzo dużo osób na forum Alfy jeździ tymi samochodami nie bacząc na żadne koszty. Nawet jak jak auto pali po 20l/100km, to dla wielu osób to norma... i to jeszcze tej V-Power?:) Według nich dane producenta co do spalania są pozaniżane nawet o kilkadziesiąt procent:)

w kabinie auta posiadasz zapewne gdzieś guzik ze wskaźnikiem ilości paliwa oraz włącznikiem gaz/benzyna. Jeśli się zastanawiasz jak jest na PB to zatankuj na stacji sobie za 100zl i pojeździj na samej benzynce:) Później możesz zdać relację jakie różnice odczułeś:) oprócz finansowych przy dobrym montażu nie powinno być nic więcej:)

oczywiście da się przełączyć na benzynę i na niej jeździć, ale to i tak nie będzie tak samo jak auto zachowywało się przed założeniem gazu. Jednak jeżdzenie jakiś czas na innym rodzaju paliwa uniemożliwia powrót do dawnego stanu rzeczy

---------- Post dodany o godzinie 11:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:34 ----------

Alfa odpala się na benzynie i przez jakiś czas jadę na niej aż się nagrzeje do 35 stopni jak się przełącza na LPG nie czuje żadnego szarpnięcia itp to samo z LPG na BP, to chyba dobrze jest?.Mój znajomy ma BMW i mu za każdym razem ja się przełącza ma szarpnięcie.

Mamy widocznie identyczną instalację:D. Szczerze mówiąc ci, którzy mówią, żeby nie przerabiać Alfy na gaz, chyba nigdy taką przerobioną nie jeździli. Jak jest dobra instalacja, to nie jest to żaden problem.

oczywiście da się przełączyć na benzynę i na niej jeździć, ale to i tak nie będzie tak samo jak auto zachowywało się przed założeniem gazu. Jednak jeżdzenie jakiś czas na innym rodzaju paliwa uniemożliwia powrót do dawnego stanu

A co Ty kolego za banialuki mówisz, jak ktoś ci wpakował w dolot mikser lub nawet w przypadku wtrysku LPG źle dobrał komponenty i nie wyregulował zgodnie ze sztuka to oczywiście że nie będzie OK, to tak samo jakby ktoś ci zepsuł regulator ciśnienia przy wtrysku PB.

W dzisiejszej dobie i zaawansowaniu technologicznym instalacji LPG, przy dobrze dobranej i wyregulowanej instalacji wtrysku LPG nie ma żadnej różnicy w osiągach na jednym i drugim paliwie, ba nawet wiecej powiem ze instalacje wtrysku w fazie cieklej czyli V generacja dają lepsze osiagi niż auto miało fabrycznie na PB.

Jeśli zaczynasz odczuwać niedosyt mocy w 1.4 po roku czasu jeżdżenia na LPG/PB lub czymkolwiek innym, to raczej znak, że pora przesiąść się na coś mocniejszego.. i bynajmniej nie ma to nic wspólnego ze zużyciem silnika, chyba że jeździsz bez oleju:)

Nie no, instalację mam dobrą, nawet bardzo dobrą, bo kosztowała 4500zł i była zakładana w dość renomowanej firmie. Nie wiem GrzesiekK, może tak jest, ja się wypowiadałem na podstawie doświadczeń z innych aut. W każdym razie na benzynie póki co nie próbuje jeździć, bo po co. Po to jest gaz, żeby jeździć taniej.

Nie no, instalację mam dobrą, nawet bardzo dobrą, bo kosztowała 4500zł i była zakładana w dość renomowanej firmie.

Cena nie gra roli, nawet najlepsza instalcje da rade zakład spartolic, cały sukces tkwi w głowie montera i jego checi do pracy.

Znam auta na Landi Renzo Omegas za grube pieniadze a nie moga dotrzymać w trasie kroku autom z LPG na polskim STAGu300 z dorze dobranym reduktorem i montażem z głową.

Jesli czujesz taka roznice, i po jezdzie na LPG szwankuje ci auto na PB, to po prostu spaprali ci montaz i regulacje.

Amortyzatory
Powrót